Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 26., vasárnap

6.549 - Vissza kell állítani a tanárok pedagógiai hagyományait


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Vissza kell állítani a tanárok pedagógiai hagyományait
2010. szeptember 25., 15:30 hírTV

A magyar oktatási rendszer évszázados erősségeire alapozva kell a jelenlegi rendszert megerősíteni - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a XVI. Polgári Gondola rendezvényen szombaton.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint a magyar iskola ezer évvel ezelőtt és egy vesztes világháború után, az 1920-as években is képes volt fejlődni. Mára azonban - mint mondta - oda jutottunk, hogy "a magyar iskolára senki nem lehet büszke." Nagyon komoly problémák vannak, amelyeket csak úgy lehet megoldani, ha a rendszer évszázados erősségeit újra felélesztik - hangsúlyozta.

Hoffmann Rózsa ezek közé sorolta az oktatási rendszer pedagógiai kultúráját. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy régebben a tanár, vagy tanító irányította a nevelési folyamatot, de ez az elmúlt években megfordult. Piacszemléletű oktatáspolitika következett, amelyben a "megrendelőnek" is hangsúlyos szerepe volt. Ezt meg kell változtatni, és vissza kell állítani a tanárok pedagógiai hagyományait.

Ehhez szorosan kapcsolódik a tanárok társadalmi megbecsültsége és annak helyreállítása. Az államtitkár szerint az anyagi megbecsültség "romokban hever", de nem csak anyagi természetű kérdésről van szó. Csak a nevelési kultúra visszaállításával lehet a megbecsültséget is megteremteni - közölte.

A harmadik olyan erőssége a magyar oktatásnak, amelyet fel kell éleszteni Hoffmann Rózsa szerint a gyerekek alapműveltsége volt. Elmondása szerint az elmúlt nyolc év oktatáspolitikája ezt tönkre tette, mert olyan nemzeti alaptantervet adtak ki, amely lerombolta ezt a tudást és csak a gyakorlati képzést erősítették.

Az államtitkár szerint új alaptanterv kidolgozására van szükség és új, korszerű tudást kell adni a gyerekeknek. Fájdalmas lépés lesz, hogy bizonyos régebbi tananyagokat ki kell venni a tantervből és újat beépíteni, de ezt "meg kell lépni." Fontosnak nevezte, hogy a kötelező anyag egységes legyen, de ehhez az iskolák sokat hozzá tudjanak tenni.

A felsőoktatással kapcsolatban az államtitkár azt mondta, szerkezeti és létszámproblémákkal küzdenek, de ezekre is megoldást fognak találni.

A XVI. Polgári Gondola elnevezésű rendezvényt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezte, amelyen jelent volt a többi között Mádl Dalma, volt köztársasági elnök felesége és Csoóri Sándor író is. Az oktatási államtitkáron kívül felszólat Michl József, Tata polgármestere és Záborszky Kálmán, a Szent István Király Zeneiskola igazgatója is, akik helyi oktatási programokról beszéltek a Budapest rendezvényhajón tartott eseményen. (MTI)

Egyház, állam, politika

Joó István: Nagy manapság a balliberális idegesség. Az ideológiai lebernyeg pedig, amit magára ölt, idegesítő. Üres konzervdobozok hangján felzörögnek trón és oltár ismételt összeforrásáról szóló félelemáriák. Hasonló hangvételű produkciók intik a társadalmat az egyházi iskolák térnyerésének hihetetlen veszélyeire. (Magyar Nemzet, 2010. szeptember 25.)