Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 30., csütörtök

6.583 - MVSZ: Szent Orsolya rendi nővérek posztumusz kitüntetése


Meghitt ünnepség keretében, A Magyar Nemzetért ezüstérem posztumusz odaítélésével tüntette ki a Magyarok Világszövetségének elnöke Gombos M. Pia OSU és Csóka M. Norberta OSU, Szent Orsolya rendi nővéreket. A két, Angliában elhunyt apáca kitüntetését a hevesi Szent Orsolya Polgári Leányiskola még élő növendékei kezdeményezték.

 

Gombos M. Pia OSU és Csóka M. Norberta OSU nővéreket a második világháború végén menekítette ki a rend Nyugatra, a Magyarországot megszálló orosz csapatok elől. A két nővér Angliába került, ahol az 1956-os menekültek beilleszkedését és lelki gondozását végezték életük végéig. A két Szent Orsolya rendi nővér egyben az emigránsok legfőbb támaszává vált magyarságuk megtartásában. A kitüntetetteket Körömi Teréz és Matkovics Mária Emerica, a rend magyarországi tartományfőnöke méltatta. Ő vette át a kitüntetéseket Patrubány Miklóstól, az MVSZ elnökétől.

            Az MVSZ székházának Csontváry termében megtartott ünnepségen több magyarországi szerzetesrend képviseltette magát. A bencés rend főapátja, Várszegi Asztrik püspök képviseletében Csóka Gáspár OSB atya volt jelen,  a kitüntetett Csóka M. Veronika unokaöccse.

 

Az ünnepségen Jáki Teodóz OSB bencés atya elénekelte a moldvai csángó-magyarok egyik legszebb vallásos énekét, az Aranymiatyánk-ot, Körömi Ferenc pedig saját költeményeit szavalta. A rendezvény szeretetvendégséggel zárult. A Magyarok Világszövetségének elnöke elismeréssel mondott köszönetet a két szervezőnek, Körömi Teréznek és Fekete Jánosné Varga Cecíliának.

 

A Magyar Nemzetért ezüstérem kitüntetettjei tiszteletére, az ő nevüket viselő fát avatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A két orsolyita nővér nevét viselőt fát jövő év tavaszán avatják.

 

MVSZ Sajtószolgálat

 

7028/10929