Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. február 22., kedd

8.649 - Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 1 500 milliárd forint államkötvényt von be. > 2011. február 22. 12:39 Világgazdaság Online

Volt nyugdíjvagyon, nincs nyugdíjvagyon - zuhan az államadósság
2011. 2. 22. 12:39 Világgazdaság Online

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 1 500 milliárd forint államkötvényt von be. Az adósságkezelőhöz visszakerülnek a kötvények, miután a magánpénztári tagok - 97 ezer kivételével - átléptek az állami pillérbe, így vonhatja be az állampapírokat az adósságkezelő.

Ezerötszáz milliárd forintnyi államkötvényt von be (semmisít meg) az Államadósság Kezel
ő Központ (ÁKK), mellyel "azonnal" csökken az államadósság - jelenti a Bloomberg.

A kötvényeket azért vonhatja be az ÁKK, mert a magán-nyugdíjpénztári tagok visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe. A magánpénztári rendszerben maradók lemondhattak az állami nyugdíjról, és ezzel a kormány ultimátumot adott a polgároknak. A Financial Times szerint a kormány jobban tette volna, ha csak id
őlegesen függeszti fel a járulékok befizetését a nyugdíjpénztárakhoz, és sajnálatos eseménynek nevezte, hogy Magyarország visszalép a nyugdíjreformtól.

Amint az ÁKK megkapja a kötvényeket azonnal bevonja, és megsemmisíti májusban. Buzás László, az ÁKK üzleti vezérigazgató-helyettese a Bloomberg hírügynökségnek elmondta, hogy 5,5 százalékponttal csökkenti a GDP arányosan 80 százalékos államadósságot az állampapírok bevonása. "A kormány elkötelezett, hogy tartsa a költségvetési célokat" - mondta Buzás.

A Bloomberg megjegyzi, hogy Magyarország az Európai Unió legeladósodottabb keleti tagállama. Az ország egyetlen lépéssel van "bóvli", vagyis a befektetésre nem ajánlott kategória felett a Moody's, a Fitch és a Standard & Poos's nemzetközi hitelmin
ősítőnél is, mindháromnál negatív kilátással, vagyis a leminősítés kockázatával.

Buzás elmondta, hogy a Fitch kommunikációja alapján valószín
űleg nem tesz lépéseket Magyarország hitelbesorolását illetően ebben az évben. A Moody's képviselője sem gondolja azt, hogy Magyarországot leminősítik ebben az évben - tette hozzá Buzás. Aki azt is elmondta, hogy a Standard & Poor's kapcsán nincs információ.

Edwaerd Parker, a Fitch feltörekv
ő európai elemzőrészlegének igazgatója nem tudott rendelkezésre állni, hogy kommentálja az eseményeket. Dietmar Hornung, a Moody's közgazdásza egy telefonos interjúban a Bloombergnek elmondta, hogy "a negatív kilátás középtávra szól". Azt is kiemelte, hogy nincs oka a közeli leminősítésnek, ugyanakkor hozzátette, hogy lépéseket tesznek, ha nem gondolják megfelelőnek a hitelbesorolást.

A teljes államadósságot 7,5 százalékkal csökkenti a kötvények bevonása, mely összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által el
őzetesen közölt 1400-1600 milliárd forintos értékkel.

A 3 ezer milliárd forintos nyugdíjvagyonból tehát a fele biztosan az államadósság csökkentésére kerül. Elemz
ők a kormány nyugdíjtervével kapcsolatban azt emelték ki, hogy az egyetlen elfogadható cél, ha az államadósság csökkentésére kerül a pénz.

Ha kíváncsi, hogyan "fogy el a nyugdíjvagyon", itt olvashat részleteket