Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. június 18., csütörtök

20.279 - Négyméteres kerítés épülhet a magyar-szerb határon > A kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben > MH – 2015.06.17. 12:40

Négyméteres kerítés épülhet a magyar-szerb határon

A kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben

MH – 2015.06.17. 12:40 

Négyméteres fal épülhet a szerb-magyar határon annak érdekében, hogy Magyarország megakadályozza az illegális határátlépést - jelentette be Szijjártó Péter, a kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján.  Az erről szóló kormányhatározat szerdai este már megjelent a Magyar Közlönyben.

A kormány elrendeli, hogy készítsék elő egy négy méter magasságú, határőrizeti célú ideiglenes kerítés létesítését a magyar-szerb határon, körülbelül 175 kilométer hosszan - olvasható a rendkívüli bevándorlási nyomás kezelése érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározatban, amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

A kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását egy négyméter magas kerítéssel - jelentette be Szijjártó Péter a kormány ülésén született döntést. A külügyér beszámolt róla, hogy az értekezlet résztvevői meghallgatták Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját a magyarországi és az Európai Unió államaiban tapasztalható menekülthelyzetről. Szijjártó kiemelte: az uniós tagállamok közül ez a kihívás Magyarországot érinti aclegsúlyosabban.

A kormány felkérte a belügyminisztert a szerb-magyar határ175 kilométer hosszú szakasza fizikai lezárásának előkészítésére. A tárcavezetőnek egy hét áll rendelkezésére a felkészülésre, majd egy négy méter magas fallal zárják le a vonatkozó határsávot.

A szerb és a magyar kormány július elsején tart közös kormányértekezletet, ahol a szerb fél részletes tájékoztatást kap a magyar intézkedésekről. Szijjártó kiemelte: a fizikai határzár alkalmazásával Magyarország nem sért nemzetközi normákat, mert a kormány döntése nem egyedülálló. Hivatkozott rá, hogy volt kerítés a görög-török, valamint a bolgár-török határon is, illetve, hogy az észak-afrikai spanyol városok is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben.

szijjártó_határzár1Fotó: Hegedűs Róbert Szijjártó arról is beszélt, a kormány utasítást adott azoknak a szükséges jogi előkészítő munkálatoknak az elvégzésére, amelyek nyomán Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minősíti.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormánynak a fizikai határzárra vonatkozó döntését, mondván, a szerdai bejelentés logikus. Felidézte, hogy a G7-es csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát. Ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészek is fogtak - fejtette ki. Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is - mondta Nógrádi György, aki szerint a magyar kormány bejelentésében sincs "semmi különös". "A lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország" - mondta Nógrádi, aki szerint az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, "mintha otthon lenne", átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád-Pozsony-Budapest-Prága útvonal. 

szijjártó_határzár2Fotó: Hegedűs RóbertNógrádi üdvözölte a döntést

A szakértő elismeri, hogy ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot, fel kell tartóztatni - mondta Nógrádi, emlékeztetve: Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, pár órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: "Európának nincs szüksége menekültekre", hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni.

Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával a fal a teljes szerb-magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában "pillanatok alatt felhúzható". Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását. A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje - hangsúlyozta.

Pásztor István: A határzár Szerbia számára is hasznos lehet
Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar-szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor "nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet" - reagált Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke  a határzár bejelentésére.
A VMSZ elnöke azonban figyelmeztet, hogy a határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma. "A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövő oldalon is meglesznek ezek az intézkedések" - tette hozzá. Kifejtette, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak. 
Emlékeztetett arra, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden arról beszélt: Szerbiának nincs lehetősége arra, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, illetve ellásson. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de fontos szerepet kíván vállalni a migránsok megfékezésében, ezért pedig megerősíti a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határ védelmét.

MSZP: Nem jó eszköz a határzár
Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.
Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól. Ehhez józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség - hangoztatta.

Az ellenzéki politikus szerint Európában nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 25 évvel ezelőtt is, lebontani azt. A kormány döntése méltatlan ahhoz a Magyarországhoz, amely már egyszer egyesítette Európát - tette hozzá.

Jobbik: Egy határzár nem szünteti meg a menekültáradatot
A Jobbik véleménye szerint egy  határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot - erről Z. Kárpát Dániel beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, pártjuk segítő kezet nyújt minden valódi üldöztetés elől menekülő embernek, de ez nem vonatkozik a gazdasági okokból menekülőkre. Szavai alapján az ide érkezők elsősorban nem a munkaerőpiacot, hanem az európai szociális rendszert célozzák meg. Magyarországnak sem forrása, sem lehetősége, sem kötelessége nincs arra, hogy a gazdasági okok miatt érkezőket támogassa - szögezte le.

Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy segítsenek az üldöztetés elől menekülőkön, de ez "ne letelepítésbe torkolljon, ne kvóta szerinti brüsszeli diktátumok mentén történjen". Akinek bizonytalan az identitása és nem ismertek a céljai, az visszafordítható legyen - közölte céljaikat, miközben újra javasolta az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését.

szijjártó_határzár3Fotó: Hegedűs RóbertA politikus egyúttal arról is beszélt, hogy a "magukat balliberálisnak vagy liberálisnak valló" erők korábban huszonhárommillió román munkavállalóval riogattak a kettős állampolgárságról szóló népszavazás során. Most viszont szociális bérlakásokat utalnának ki nekik, hosszú távon szavazati jogról és kvóta szerinti letelepedésről beszélnek - tette hozzá. A Jobbik "ezen liberális társaságoknak" azt javasolja, hogy fogadjanak örökbe egy menekültcsaládot, költözzenek velük össze egy rövidebb időre és azután "próbáljanak olyan véleményt megfogalmazni, amely Magyarország állampolgárának érdekét képviseli" - mondta.

Liberálisok: A határra épülő kerítés értelmetlen

A Magyar Liberális Párt (MLP) véleménye szerint a határra tervezett négyméteres terve embertelen és értelmetlen - írta az MLP közleményében, amely kiemeli: a bejelentett határzár ellehetetleníti a bevándorlók ügyének felelős és humánus megoldást. A kommüniké hangsúlyozza, hogy az MLP a szolidaritáson és a közös fellépésen alapuló európai megoldásban hisz. Igazi megoldás csak akkor lesz, ha a gyökereinél kezelik a bajt, erre pedig csak egy erős, egységes Európa lehet képes - emeli ki a közlemény. A Liberálisok szerint mindazokat, akik valóban menekültek és nálunk akarnak letelepedni, méltányos eljárásban kell részesíteni, és ha nincs kizáró ok, be kell fogadni őket. Emellett az érintett országok együttműködésével, az EU és ENSZ felügyelete mellett minél hamarabb létre kell hozni nagy kapacitású befogadó-állomásokat, ahova visszaküldhetőek azok, akik nem jogosultak a menekültstátuszra vagy most is a térségben várják, hogy bejussanak az EU-ba - közölték.