Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. június 30., kedd

20.309 - Kutasi József Antal > Ömlik a pénz haza a magyar kivándorlóktól - mutatjuk a számokat > 2015. június 30., kedd 15:41 Napi.hu

2015. június 30., kedd 15:41   Napi.hu

Ömlik a pénz haza a magyar kivándorlóktól - mutatjuk a számokat

Az elmúlt öt év átlagában a magyar vendégmunkások utalták vissza a legtöbb pénz hazájukba a kelet-európai országok migránsainak összehasonításában. A bankok óriási lehetőséget látnak abban, hogy egyre több itt született ember próbál szerencsét Nyugat-Európában, és utal haza rendszeresen pénzt.
A nemzetközi tudományos szakirodalomban és a médiában köteteket írtak a kontinens nyugati felén szerencsét próbáló kelet-európai bevándorlókról, ám eddig kevesebb figyelem jutott arra, hogy egyre nagyobb szerepet játszanak a keleti régió országainak gazdaságában a vendégmunkásoktól származó hazautalt összegek - kezdi cikkét a Financial Times. Az üzleti lap úgy látja, hogy az átutalások kezelése egyre inkább önálló iparággá válik a bankszektoron belül.
Az olyan nagy pénzügyi szolgáltatók, mint a Western Union vagy a Moneygram - amelyek tradicionálisan Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában tevékenykedve keresik meg betevő profitjukat - egyre nagyobb figyelmet fordítanak Kelet-Közép-Európára. Ebben a térségben nőnek ugyanis a leggyorsabban a migránsoktól származó hazautalások.
A Világbank nemrégiben megjelent tanulmánya szerint 20 millió kelet-közép-európai dolgozik más EU-s országban, mint amelyben meglátta a napvilágot. Ez a 2013-as helyzetet mutatja, miután ezen a téren a két évvel ezelőttiek a legfrissebb adatok. A régió migránsai 2014-ben 28,5 milliárd dollárt utaltak haza, ami 10 százalékkal több a 2013-as összegnél és 31 százalékkal nagyobb a 2012-es utalásnál.

Kattintson a nagyításhoz!
Meglódult migráció
Nem igazán meglepő, hogy a szegényebb országok - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Moldova, Szerbia és Ukrajna - esetén jóval nagyobb a súlya a GDP-ben ennek a forrásnak, mint a többi régiós országnál. A világ legnagyobb "hazautaló nemzetei" egyébként a Fülöp-szigetek, Kína és Mexikó. A helyzet persze változhat, miután a nyugatra irányuló a kelet-európai migráció igazán 2012-2013-ban lódult meg - mondja Odilon Almeida, a Western Union Latin-Amerikáért és az EU-ért felelős vezetője. Ez komolyan felpörgette piacuk növekedését a világnak ezen a részén.
Főként azok a régiós országok a haszonélvezői a hazautalásoknak, amelyek az elmúlt évtizedben az EU falai közé kerültek. Ezek esetén nagyobb növekedés tapasztalható, mint Fehéroroszország, Moldova vagy Ukrajna esetén. A Western Union a Banca Transilvaniával - Románia harmadik legnagyobb bankjával - állt össze olyan új szolgáltatások kidolgozására, amelyek megkönnyítik a vendégmunkásoknak jövedelmük egy részének hazautalását.
Technikai kunsztok
Lehetővé teszik például, hogy a migránsok a világ bármely pontjáról utaljanak pénzt Romániába, amely azután felvehető ATM-en keresztül vagy közvetlenül megérkezhet egy hazai bankszámlára. Az ilyen fejlesztések arra alapulnak, hogy a külföldön szerencsét próbáló kelet-közép-európaiak egyre barátságosabb viszonyban vannak az új technológiákkal. Minden hetedik régiós vendégmunkás okos mobiltelefonját használja pénz átutalására, miközben a fogadók egyre inkább előnyben részesítik a bankszámlás fogadást a készpénzfelvétellel szemben.

Kattintson a nagyításhoz!
A legtöbb pénz azok a vendégmunkások utalják haza, akik országa határos Nyugat-Európával, ám a pénzküldések rohamosan nőnek a távolabbi országok esetén is. Ennek eredményeként a régióban ma már Románia a hazautalások második legnagyobb fogadója Lengyelország után. A fejlettebb régiós országok migránsai "hatékonyabb" hazautalok, mint a fejletlenebbekben született társaik. Miközben egy tipikus migráns évente 1700 dollárt küld haza, a magyarok esetén 5500 dollár ez az összeg. Az utóbbi tízszerese annak amit egy fehérorosz, moldovai vagy orosz utal.