Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. június 29., hétfő

20.308 - ORIGO, MTI2015.06.29. 16:48 > Több száz rendőr vette körül hétfő délután a debreceni menekülttábort, ahol balhé tört ki.

Koránon és pénzen vesztek össze a menekültek Debrecenben

2015.06.29. 16:4851

Több száz rendőr vette körül hétfő délután a debreceni menekülttábort, ahol balhé tört ki. A rendőrség megerősítette a készenlétet. A menekülttábor lakói a hírek szerint kukákat gyújtottak fel, és botokkal támadtak több autóra. A rendőrség azt közölte, hogy vallási indíttatású nézeteltérés volt két táborlakó között. A menekülttábort kora este lezárták. Cikkünk folymatosan frissül. 

Lezárta a rendőrség kora este a debreceni menekülttábort, atáborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is. AZ MTI tudósítója látta, hogy a helyszínre érkezik Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László, Debrecen polgármestere, ők egy rendőri vezető kíséretében mentek be a menekülttáborba.

A helyzet pillanatnyilag nyugodt, a rendőrök még mindig nagy erőkkel vannak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodik. A befogadóállomáson délután konfliktus robbant ki a menekültek között, a rendőrség közlése szerint két embernek vallási indíttatású nézeteltérése támadt. A konfliktus elmérgesedett, és az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be – írták a Police.hu-n.

Készenléti rendőrök zárták körbe a debreceni menekülttábort.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A nézeteltérés oka az volt, hogy az egyik menedékkérő elvette a másik – egyes információk szerint a lapok között 200 eurót tartalmazó – Koránját, majd az egyik épületbe berohanva megtaposta. A rendbontásba torkollt konfliktus az utcán is folytatódott: a menedékkérők kukákat borogattak és gyújtottak fel, ott parkoló járműveket rongáltak meg. A rendőrség kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezésére könnygázt használtak. 

A rendőrség közölte, hogy 154 fős egységet vezényeltek a helszínre. Egy rendőr megsérült, mikor egy kővel megdobták. 

A táborban három szelektív hulladékgyűjtőt gyújtottak fel a menekültek, a tűzoltók eloltották a lángokat. Egyelőre a katasztrófavédelem részéről nem volt szükség újabb beavatkozásra – mondta az Origónak Madai Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Bár a helyzet rendeződött, Papp László, Debrecen kormánypárti polgármestere az Origo információ szerint még mindig a helyszínen tartózkodik, tájékozódik.

Autósokra támadtak

Autósokra támadt a debreceni tábor száz lakója, botokkal felfegyverkezve a tábor melletti 471-es számú úton. A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.

A menekültek autókra is rátámadtak.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bevándorlók folyamatosan karlendítésekkel kiabálnak a rendőrök felé. A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható. A tábor bejáratához folyamatosan érkeznek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is. 

A rendőrség lezárta a Sámsoni úti autóbusz-fordulót. A 19-es autóbusz ott most nem áll meg. Az autóbuszok a Lovas utca megállóhely után a Júlia-telep elnevezésű megállóhelyen várják meg a menetrendi indulási időt – írta honlapján a közlekedési vállalat.   

„Legalább ötszáz rendőr lehet a tábor környékén, az utat lezárták" 

– mondta az Origónak a Sámsoni út egyik lakója. A férfi szerint a menekültek kukákat gyújtottak fel és borítottak ki a menekülttábor bejárata elé, a kiérkező rendőrök felé pedig késeket dobáltak. 

A befogadóállomáson csak annyit mondtak, hogy "egy kis balhé van" a táborban

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Csak egy kis balhé

Elértük telefonon az debreceni befogadóállomást, ahol a portán annyit mondtak, hogy "csak egy kis balhé van" a táborban.

Rohamrendőrök az utcán

Egy helyi  bútorbolt munkatársa 6-8 osztag rohamrendőrt látott a helyszínre rohanni – sok minden azonban nem volt kivehető az összetűzésből a Sámsoni utat beborító füst miatt. "Épp előttünk zárták le az utat vagy négy óra körül. A rendőrök mindenkit beküldtek a boltokba, azt mondták, zárjunk be, mert a menekültek éppen erre fognak kitörni" – mesélte az Origónak a férfi.

A rendőrség szerint vallási konfliktus okozta a nézeteltérést

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette, a balhé kirobbanása után minden autó eltűnt a környéken, zárt kapuk mögé parkoltak a kamionosok is. Úgy tudjuk, mostanra enyhült kicsit a feszültség, a rendőrök feloldották az útzárat is. 

Balhé van

Az Atv.hu-nak egy olvasójuk számolt be a helyszínről arról, hogy több száz rendőr vette körül a tábort, az érdeklődőknek pedig azt mondják, hogy "balhé van" a táborban. A Dehir.hu-nak a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője annyit mondott, hogy a táborhoz vezető utat lezárták.

Arról az Origo is beszámolt, hogy a tábor már megtelt, sőt június közepén a 830 menekült elhelyezésére tervezett debreceni befogadóállomáson rekordszámú, 1474 migráns tartózkodott, és a táborban ezért kapacitásbővítésre van szükség.

Kósa is megszólalt

Az Origo írt arról is, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy rádióműsorban hétfőn elárulta, honnan lehet tudni, hogy valaki gazdasági bevándorló, nem pedig politikai menekült: nem repülővel jön, pedig telne rá neki. 

Orbán Viktor megígérte Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének, hogy bezáratják a menekülttábort a városban.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Röszkén szabadságot követeltek

Az Origo is hírt adott arról, hogy múlt hét csütörtökön a röszkei hangárhoz vonult ki nagy erőkkel a rendőrség, mert az egy nappal korábban elfogott illegális határátlépők szabadságot követeltek.

Buszokkal szállították az embereket olyan menekülttáborokba, ahol volt hely az elszállásolásukra, ekkor kezdődött a kiabálás. A rendőrség azt közölte, a hangárban egy kisebb konfliktus alakult ki, végül azonban nem kellett intézkedniük.

Orbán Viktor bezáratná

Orbán Viktor május közepén debreceni látogatásán beszélt először arról, hogy a városban be kell zárni a menekülttábort. 

Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!" – mondta a kormányfő a megyeszékhelyen.

A magyar miniszterelnök néhány héttel később, a brüsszeli EU-csúcson is megerősítette az Origo tudósítójának, hogy a menekülttáborokat be kell zárni.  

Cikkünk folyamatosan frissül. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK