Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. március 5., vasárnap

21.962 - ​Két hónapot tévedett az időjárás - olyan jön, ami idén még nem volt > 2017. március 05., 08:20


​​
Két hónapot tévedett az időjárás - olyan jön, ami idén még nem volt

2017. március 05., 08:20
A fővárosi melegrekord megdőlt, az országoshoz sem kellett sok - tisztára mintha május lenne. A jövő héten viszont végig esni fog, ma jöhet az év első mennydörgése
19,3 fokot mértek Budapestenn megdőlt a fővárosi napi melegrekord.  Mostanáig ezen a napon 18,9 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet, amelyet a fővárosban mértek. Ezt először 1920-ban, majd 1998-ban is rögzítették. Most viszont a II. kerületben 19,3 fokig melegedett a levegő, így ez lett az új március 4-iki melegrekord.

Az országos rekord beállításához is kevesebb mint fél fok kellett. Az országban a Somogy megye déli részén fekvő Babócsán volt a legmelegebb, ahol 21,2 fokig melegedett fel a levegő. 2001. március 4-én viszont melegebb volt a Baja melletti Csávolyon, akkor 21,6 fokot rögzítettek.

A meteorológiai szolgálat most is megjegyezte, hogy a sokévi átlag szerint a 20 fok fölötti csúcsértékek május első felére jellemzőek.

Itt a hidegfront - télikabát azért nem kell

Szombat késő estétől viszont nyugat felől hidegfront érkezett az országba. Ennek hatására vasárnap - szombathoz képest - már mérséklődik a nappali felmelegedés, de a hőmérséklet még így is jócskán az ilyenkor megszokott fölött marad.

Az előrejelzés szerint vasárnap többnyire erősen felhős idő várható. A déli órákig elsősorban a középső és a keleti országrészben valószínű helyenként kisebb csapadék. Délutántól délnyugat felől egyre többfelé várható eső, záporeső, egy-egy zivatar sem kizárt.

A kiterjedt csapadék a Tiszántúlt várhatóan csak este éri el. Legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon eshet. A légmozgás gyakran élénk helyenként erős is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-10, a legmagasabb hőmérséklet 12-18 fok között valószínű.

Idén először jöhet a mennydörgés - egész héten kell az esernyő

Az időkép.hu arra is felhívja a figyelmet: a Dunántúlon néhol jelentősebb mennyiségű eső is hullhat, intenzívebb záporok is kialakulhatnak, helyenként az ég is megdörrenhet majd. Hétfőn napközben több helyen alakulhat ki kisebb eső, zápor, a délnyugati tájakon helyenként egy-egy zivatar is előfordulhat. A héten kisebb-nagyobb csapadék minden nap előfordulhat majd - írja az Időkép.