Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. március 30., csütörtök

21.976 - ​Országos Tudománytörténeti Verseny alábbi helyszínen és időben rendezett Fejér megyei kétfordulós döntőjén,

Feladó: Fejér Szövetség
Dátum: 2017. március 27. 23:34
Tárgy: Az abai megnyitón hirdette ki a Fejér Szövetség az Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóinak versenykiírását
Címzett: 

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a mai napon nyitottuk meg a 2016. novemberben elindított Tudománytörténeti Vándorkiállítás 6. állomását az Abai Atilla Király Gimnáziumban
​.​

Mindenek előtt szeretném kifejezni újra köszönetemet az iskoláknak, amelyek már jelentkeztek a Vándorkiállítás helyszíneként és elismerésemet minden érvényesen nevező diáknak!
Előzetes hírünknek megfelelően ezen a megnyitón hirdettük ki a "Merjünk nagyok lenni! Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei kétfordulós döntőjének versenykiírását is.
A nevező diákok adatainak feldolgozása és egyeztetése folyamatosan zajlik. Köszönhetően a kiállításra jelentkező iskolaközösségeknek eddig több, mint 200 érvényes nevezés érkezett a szervezést vállaló Fejér Szövetséghez. 
Hangsúlyozni szeretnénk, hogy azok is jelentkezhetnek a versenyre, akiknek iskolájában még nem járt a Vándorkiállítás, és azok is, akik honlapunk - a kiállítás híreivel is folyamatosan frissülő - Magyarságtudomány oldalán, az érvénytelen nevezők között szerepelnek, csupán helyesen és hiánytalanul kell kitölteniük és leadniuk az iskolájuk titkárságán a nevezési lapjukat.
Alább mellékeltem a Versenykiírást és az eddig feldolgozott nevezések kiértékelt listájának elérési adatait. Kérjük, az iskolai közösségeket, hogy az érvényes nevezést leadottak listájában az esetlegesen félreolvasott, így hibásan írt neveket, erre a levélre válaszban feltétlenül jelezzék nekünk, hogy nehogy néhány nevező diák hibánkból maradjon hírek nélkül.
Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök, társelnök
MVSZ Fejér Megyei Szervezete, Fejér Szövetség

Előzetes - eredményes és eredménytelen - nevezések iskolánként bontásban (2017. március 27.-i állapot szerint) a honlapunk Magyarságtudomány oldalán olvashatók
  1. Hunyadi Mátyás Szakiskola
  2. Cecei Általános Iskola
  3. Tóparti Gimnázium
  4. Vasvári Pál Gimnázium (folyamatban)
  5. Abai Atilla Király Gimnázium (folyamatban)
  6. Vörösmarty Mihály Szakiskola (folyamatban)
A részvételi feltételeket és a Fejér megyei versenykiírást a 2017. május 21.-i első - csapatos - és a 2017. május 29.-i második - egyéni - versenyfordulóra 2017. március 27-én 15 órakor Abán, a hatodik iskolai helyszínen, az Atilla Király Gimnázium kiállításának megnyitóján hirdettük ki az alábbiak szerint.

a "Merjünk nagyok lenni" Országos Tudománytörténeti Verseny Fejér megyei fordulóira
(első körlevél)

S, ha egy hajdani vagy mai tudóst hősnek nevezni, kicsit túlzottnak is tűnhet, kell-e hangsúlyozni, hogy a Kárpát-medence szülötteiként hazánkból hosszú évtizedes útra indult szellemi nagyjaink a saját harcaikat sem éppen „párnák közt" vívták meg. S, ha hajdan tudták, hogy a tudás hatalom, akkor ma még inkább tudnunk kell, hogy a tudás is lehet fegyver. Talán a legjobb fegyver, hogy harcainkat ne vérrel, ne rombolással, hanem a szellem erejével és alkotással, teremtéssel vívjuk meg nemzeti és emberi sorsunk jobbítása érdekében. 

Kedves Diákok, Ifjak! Kedves Tanárok! Tisztelt Iskolai Közösségek! 

A Kárpát-medence Természeti Kincseiért Alapítvány által gondozott és a Magyarok IX. Világkongresszusán felkarolt tudománytörténeti kiállítás a Fejér Szövetség szervezésében, mint vándorkiállítás a megyénkben, itt, Fejérben a hatodik iskolai állomásához érkezett. A sors hozta így, hogy a vándorkiállítás állomásainak szervezési feladatai közepette éppen itt és most, az Atilla nagykirályunkról elnevezett gimnáziumban jött el az idő, hogy a – már a Vándorkiállítás megnyitóján, 2016. novemberében – „Merjünk nagyok lenni!" címmel meghirdetett Országos Tudománytörténeti Szakmai Verseny májusra tervezett Fejér megyei fordulóinak részletes versenykiírását ismertethessük a résztvevőkkel, a nevezni szándékozó diákokkal, tanáraikkal és szüleikkel, családtagjaikkal. 

Kedves Diákok, Nevelők és Tanítók! 

Ezúton hívunk és szólítunk Benneteket, várjuk Önöket, hogy vegyetek, vegyenek részt a
„Merjünk nagyok lenni!"
​​
Országos Tudománytörténeti Verseny
alábbi helyszínen és időben rendezett
Fejér megyei kétfordulós döntőjén,

amelynek első 3 helyezettje és az általuk megnevezett résztvevőkkel kibővített csapat tagjai (összesen legfeljebb 15 fő) jogosultságot nyer és meghívást kap az országos verseny következő fordulójára, az országos elődöntőbe. 
Előzetes nevezés: 2017. május 14.-ig hiánytalanul és helyesen kitöltött és az iskolai titkárságokon leadott nevezési lappal (minden egyes résztvevő számára kötelező) 
A megyei verseny első fordulója: Csapatverseny (ajánlottan 3-5, legfeljebb 5 fős csapatokkal)
  • időpontja: 2017. május 21-én (vasárnap) 10 óra (esőnap: 2017. május 28-án 10 óra)
  • helyszíne: Székesfehérvár, Zichy liget (Tudománytörténeti Versenypont)
  • helyszíni nevezés: 2017. május 21-én 8-9 óráig a versenykiírásnak megfelelő alkotás(ok) átadásával a verseny döntőbizottságának és érvényes nevezési lappal rendelkező csapattagok megnevezésével
A megyei verseny második fordulója: Egyéni döntő (csak az első forduló résztvevői számára)
  • időpontja: 2017. május 29-én (hétfő) 10 óra
  • helyszíne: Székesfehérvár, Hunyadi Mátyás Szakgimnázium (Szfvár, Várkörút 35.)
  • helyszíni nevezés: 2017. május 29-én 8-9 óráig érvényes személyi okmánnyal, vagy igazolással a helyszíniregisztrációs ponton
Feladatkiírás a megyei verseny első fordulójára; a csapatversenyre teljesítendő feladat:
  1. kötött csapatfeladat: Talányos zár, avagy közkeletű nevén: ÖRDÖGLAKAT és/vagy (tehát nem kötelező, azonban ajánlott mindkét feladatot teljesíteni; hiszen az összes pontszámra nagyobb esélyt jelent)
  2. szabad csapatfeladat: Egy szabadon választott – a kiállításban szereplő nem Nobel díjas – magyar tudós személyét, vagy alkotását, vagy életét megjelenítő (címmel megnevezett) MŰALKOTÁS
létrehozása és bemutatása a megyei versenyen
Ördöglakat verseny feladattal szemben támasztott műszaki előírások, feltételek:
  • legfeljebb 5 kg súlyú és szabványos futball labda méretű helyen tárolható,
  • (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készített,
  • a csapat bármely kijelölt tagja által legfeljebb 1 perc alatt kinyitható, megfejthető szerkezet
Műalkotás verseny feladattal szemben támasztott előírások, feltételek:
  • egyetlen személy által is hordozható (ajánlottan természetes anyagokból, de) bármilyen anyagból készítettképzőművészeti műalkotás (grafika, festmény, szobor, építmény, …) vagy
  • a csapat tagjai által előadott, bemutatott irodalmi vagy zenei műalkotás, színjáték (vers, színdarab, próza, képzelt/valós történet, dal, vagy hangszeres zenemű)
  • ám a csapat tagjai által legfeljebb 5 percben bemutatható, ismertethető műalkotás, amely bemutató során az alkotó és alkotása nem hangozhat el, azonban előny, ha a műalkotás szemlélője, hallgatója találja ki a címét (melyből az alkotóra, vagy az alkotásra fény derül).
Az elbírálás fő szempontjai:
  • ötletesség és a kivitelezés minősége (esztétikusság),
  • nemes egyszerűség és könnyedség,
  • a célt megtestesítő kifejező képesség
Helyszíni díjazás és eredményhirdetés:
  1. Az első fordulón résztvevő és az előzetes nevezés feltételeit teljesítő minden csapattag
    a) a részvételt és eredményt hitelesítő oklevelet kap és jutalomban részesül és
    b) a csapat által elért eredménytől függően legfeljebb 50% pontot szerezhet (egységesen és egyénenként) a megyei verseny második, egyéni fordulójára, azaz a megyei döntőbe
  2. Az első három helyezett csapat tagjai különdíjban részesülnek
  3. A legnépszerűbb alkotás(ok) a helyszínen külön közönségdíjban is részesülhetnek
Az első fordulón csapattagként (igazolt) részvétel – az elért pontszámtól és jelenléttől függetlenül – a megyei döntőre, azaz a megyei verseny második fordulójára nevezés alapfeltétele (a csapattagságot a csapat jelenlévő tagjai által maguk közül választott helyi vezető, vagy az iskola képviselője igazolhatja).

További részletek és felkészülési segédletek itt, a fejlécben megjelölt honlap Magyarságtudomány rovatán folyamatosan frissítve olvashatók
Dr. Boór Ferenc sk. elnök, társelnök
MVSZ Fejér megye – Fejér Szövetség