Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. február 2., hétfő

1.762 - Magyarok Szövetsége, Zala megyei Sajtószolgálat, Csillag Mónika > Zalaegerszegen is megalakult a Magyarok Szövetsége helyi csoportja.

Von: Magyarok Szövetsége
Gesendet: hétfő, 2009. február 2. 17:44
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: Zala megyei Sajtószolgálat,

 

Zalaegerszegen is megalakult a Magyarok Szövetsége helyi csoportja. A Hazatalálás előadás sorozat kapcsán egymásra találtak, a pár fős szorgos kis mag szervezésében január 30-án pénteken délután öt órakor találkoztak először…

 

28 ember és egy emberpalánta – ennyien voltunk elsőre. És sok fiatal, huszon- és harmincéves, jó hangulatban, tettre készen.

 

Elsőként valamennyien bemutatkoztunk egymásnak, „megmutattuk magunkat". A „miért vagy itt, mit tartasz fontosnak" kérdésre hihetetlenül sokféle válasz érkezett. Voltak itt útkeresők, csalódott nyugdíjas, aztán volt, akinek a honlap tetszett meg, akadt, aki minden segítségét felajánlotta, a fiatalok a szabadság eszméiről beszéltek lázasan, a környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozta valaki, a jövő építését, az alulról építkező ország irányítást, akadt, aki a városkörnyéki szeméthegyek ellen venné fel a harcot, sőt még az energia felhasználásról és az akadálymentesítésről is beszéltek. Csatlakozott egy helyi biogazda-egyesület vezetője is, aki felajánlotta a saját levelező listájukat az információ terjesztésére.

 

Beszámoltunk a közösségnek arról, mi történt az elmúlt egy hétben, Vukics Feri előadása óta, holt tartunk a Magyarok Vására szervezésében.

Kis szünet után Juli felolvasta a Börzsönyi Nyilatkozatot, kiosztásra került mindenkinek a Magyarok Szövetsége információs csomagja. Lassan kezdett kötetlenné válni a beszélgetés, kis csoportok alakulgattak, tervezgettek, ismerkedtek, információkat cseréltek. Aki már most eldöntötte, az csatlakozhatott egy-egy csoporthoz, ezt nem kevesen meg is tették.

Zalai specialitásként az ajánlásban megfogalmazott csoportok mellett közkívánatra két másik is alakult: a kézműves és a természetvédelmi csoport, ez utóbbihoz egy elismert híres madarász is csatlakozott. Több felajánlás is történt, többek között egy profi rádiós múlttal rendelkező hölgy, ha lesz rá lehetőség, szívesen csinálna ismét rádiót, akár a szövetség égisze alatt. Lakossági fórumokra eljönne néha fellépni egy néptánc csoport is.

 

Beszéltünk az augusztusi országos gyűlésről, közös elhatározásként szeretnénk ott a vásár területén majd egy zalai szekciót, ahol Zala tájegységei, települései bemutatkoznának, még jurtát is állítanának. Hagyományőrzőktől érkeztek felajánlások, faművesek tartanának bemutatót, kiállítást, mások gyermekfoglalkozást vállalnának, van, aki információs standot készítene, biotermékeket hozna, kézművesek a saját kezük munkáját. Fellépők is jelentkeztek már, ha lesz rá lehetőség, többek között a fent említett néptánc csoport.

 

A február 7-i országos munkaértekezletre is többen mennének, az út szervezése folyik, csütörtökön, a Hazatalálás előadás sorozat következő alkalmával beszéljük majd meg a pontos létszámot, és azt, hogy ki kivel utazik.

Jó, hasznos, ígéretes este volt, s bár csak kétórásra terveztük, fél nyolc lett már, mire eljöttünk. Reményekkel, a jövő ígéretével. Csak rajtunk múlik minden.

 

Magyarok Szövetsége, Zala megyei Sajtószolgálat, Csillag Mónika

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------