Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. szeptember 9., csütörtök

6.243 - Szebbjövő.hu > Az európai polgárok csaknem fele már nem bízik az Unióban

www.nemzetihirhalo.hu *************
Az európai polgárok csaknem fele már nem bízik az Unióban
2010. augusztus 28. - 07:31 Szebbjövő.hu

Egy friss felmérés szerint az európaiak mindössze 42 százaléka állítja, hogy megbízik a közösségben, ez 6 százalékos csökkenést jelent hat hónap alatt. Az Eurobarometer felmérésének eredményeiből az Európai Bizottság a pozitív elemeket igyekezett kiválogatni sajtótájékoztatóján. Így Brüsszel kiemelte, hogy a megkérdezettek 75 százaléka helyeselte az erősebb központi koordináció bevezetését az Európai Unióban. Emellett tény, hogy az európai polgároknak csak 42 százaléka bízik saját bevallása szerint az EU-ban, 6 százalékkal kevesebb, mint fél éve - jelenti az Euractiv.

A vizsgálat érdekessége, hogy a szlovákok állnak a legpozitívabban az unióhoz, annak ellenére, hogy a felmérés éppen a 720 milliárd eurós európai segélycsomag vitájakor készült, és mint ismeretes, Szlovákia elutasította a görögök megsegítését.

A megkérdezettek 49 százaléka ítéli meg pozitívan az uniós tagságot, 47 százalék pedig azt állítja, hogy nem bízik az EU-ban. A leendő tagok sem ítélik meg túl fényesen a közösséget; a törökök 27 százaléka fordul bizalommal Brüsszel felé. A felmérés először foglalta magába Izlandot, az eredmények érdekesek: mindössze 35 százalék bízik az unióban, és csak az izlandiak 29 százaléka látja úgy, hogy országa profitál a leendő tagságból.

Ami a jövőképet illeti: a megkérdezettek 55 százaléka szerint a válság legrosszabb része még hátravan, és 36 százalék számára nehézséget jelent a számlák kifizetése. A válaszadók 71 százaléka egyetért azzal, hogy a jövő generációk számára előnyöket jelentő reformokat keresztül kell vinni, ugyanakkor csak 46 százalék hajlandó ezekért a saját életszínvonalából is engedni.
Forrás: VG.hu