Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 3., csütörtök

14.745 - Szembefordul Orbánnal? Vagy: "Áder csak beleállt a korábbi Fidesz-modellbe"?

www.nemzetihirhalo.hu *************

Szembefordul Orbánnal? Vagy: "Áder csak beleállt a korábbi Fidesz-modellbe"? 
2012/05/03 Nemzeti InternetFigyelő 

Ágh AttilaSzerda esti gyorselemzők kifejezetten pozitívan értékelték a társadalom széles rétegeit megszólító áderi székfoglaló beszédet. Lehet, hogy az új államfő lesz a fideszes konszolidáció megtestesítője? A STOP által megkérdezett Ágh Attila politológus nem ennyire derűlátó. 

Három okot is említ Ágh Attila politológus, egyetemi tanár, amelyek miatt megalapozatlannak tartja az ellenzéki vagy kritikai gondolkodás Áder-beszéddel kapcsolatos pozitív értékelését. Mint mondja, nem is a Fidesz-média, sokkal inkább a balliberális véleményformálók "fújják fel kedvező irányban" az államfői székfoglaló üzenetét. 

- Először is nem nagy kunszt bármilyen megnyilvánulást egy korábbi, Schmitt szerepléssel egybevetve felértékelni, mivel a kontraszt rendkívül erős - kezdi indoklását Ágh. Mint mondja, ha bárki összehasonlítja Áder szerdai mondandóját és gesztusait a korábbi elnök fellépésével, impozáns előny mutatkozik az áj államfő javára... 

A politológus arra is emlékeztet, hogy a média mélyrétegeiben hetek óta megy a találgatás arról, hogy meggyengült-e Orbán Viktor a pártjával szemben. Szerinte ebben a légkörben Áder kedvezően is értékelhető parlamenti belépője jelezheti a miniszterelnök/pártelnök térvesztését. - Nem szabad persze feledni, hogy Áder János nevéhez fűződik a két a legkutyább sarkalatos törvény - az igazságszolgáltatási és választási - megalkotása - figyelmeztet Ágh Attila. 

Harmadik okként a politológus rámutat: a Fidesz-vezérkar egyik legkeményebb figurája, Lázár János frakcióvezető kezdett el elsőként valamiféle konszolidációs kormánypolitika kezdetéről beszélni berlini látogatásán. Áder szerdai beszédéből az elemzők éppen ezeket a lázári elemeket, a konfrontációs politikával való felhagyás szándékát emelik ki pozitív üzenetként. Ágh úgy véli: az új államfő csupán beleállt a korábban kreált Fidesz-modellbe. 

- Áder János eddigi politikai tevékenysége semmiképpen sem alapozza meg a most elhangzó derűlátó várakozásokat - szögezi le a politológus. Hozzáteszi: természetesen nem zárható ki, bizonyos szempontból valószínűsíthető is Áder esetleges pálfordulása, vagyis hogy tényleg a nemzet egységén munkálkodó államférfi váljék belőle. 

- Mindez akkor fog kiderülni, amikor Orbán és az EU viszonyában változás áll be a mostani optimista várakozáshoz képest. Ha a magyar kormányfő nem lesz hajlandó az ígéreteinek megfelelően engedni az uniós elvárásoknak, akkor a mostani 284-ből újra 320 fölötti forint-euró árfolyam lesz, akkor nem csökkenni, hanem nőni fog a benzinár. Akkor új szituáció lesz, amely átrendezheti a Fidesz belső viszonyait. Abban a helyzetben Ádernek a közjogi súlyánál fogva komoly szerepe lehet - veti fel Ágh Attila. Ebbe akár az is beletartozhat, hogy szembefordul Orbánnal. 

Forrás: Stop.hu