Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 3., csütörtök

14.746 - Itt a következő pofon Ukrajnától: nem lesz magyar többségű választókörzet Kárpátalján

www.nemzetihirhalo.hu *************

Itt a következő pofon Ukrajnától: nem lesz magyar többségű választókörzet Kárpátalján 
2012-05-03. 12:07 Kuruc.info 

Az előzetes várakozásokkal ellentétben, nemzetközi szervezetek és a magyar kormány közbenjárása ellenére sem lesz magyar többségű választókörzet Kárpátalján, miután az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) döntött az idén októberben esedékes parlamenti választások egyéni választókörzeteiről - írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap. 

 
Egy nap az ukrán törvényhozásban

A cikk emlékeztet arra, a magyar kormány több tagja és európai szervezetek képviselői is azt kérték Kijevtől, hogy tegye lehetővé a kárpátaljai magyarság parlamenti jelenlétét azáltal, hogy magyar többségű egyéni választókörzetet alakítanak ki Kárpátalja magyarok által sűrűn lakott régiójában. 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezzel egy időben azt szorgalmazta az illetékes ukrán hatóságoknál, hogy olyan körzethatárokat állapítson meg Kárpátalja magyarlakta régiójában, hogy azokon belül minél nagyobb legyen a magyar választók aránya - mutat rá a hetilap. A jelek szerint a kárpátaljai magyarság törekvéseit felülírták az ukrajnai megyében meghatározó politikai erők érdekei és taktikai megfontolásai, mert ahelyett, hogy megőrizték, újrateremtették volna a (korábbi) magyar választókörzetet, három részre szabdalták szét azt - mutat rá a cikk. 

A hetilap szerint a 73. számú, Nagyszőlős központú megcsonkított "magyar" körzethez tartozik a teljes Nagyszőlősi járás, valamint Beregszász város és a Beregszászi járás, valamint az Ilosvai járás egy része - az utóbbiakban kivétel nélkül ukrán települések találhatók. Ez összesen 147 ezer szavazót jelent, így létszámát tekintve a 73-as a legkisebb körzet Kárpátalján - így a cikk, amely szerint a körzetben hozzávetőlegesen 49,4 ezer magyar szavazó él, vagyis a részarányunk mindössze 33,6 százalék. Ugyanakkor mind 1998-ban, mind 2002-ben, amikor vegyes rendszer alapján rendezték a parlamenti választásokat, a 72. számú, Beregszász központú egyéni választókörzetben a magyarság részaránya meghaladta az 50 százalékot - emlékeztet az írás. 

 
A jövőben is csak ők dönthetnek az "egymillió éve ukrán" Kárpátaljáról

A KMKSZ magyarellenesnek minősítette és elítélte a CVK-nak a parlamenti választások egyéni választókörzeteiről 2012. április 28-án hozott döntését. "Miután a 150 ezres magyarságunknak nincs esélye az ötszázalékos, körülbelül egymillió szavazatot jelentő választási küszöb átlépésére, az egyéni körzet jelenti a parlamenti képviselet megszerzésének egyetlen lehetőségét" - mutat rá a nyilatkozat. A KMKSZ szerint a magyarok lakta vidék különböző körzetekhez való besorolásáról szóló döntés nagymértékben csökkenti a magyar parlamenti képviselet megszerzésének esélyét, így az egyértelműen a magyarság érdekei ellen irányuló lépés. 

"A KMKSZ ezen intézkedést a kárpátaljai magyar népcsoport elleni nyílt támadásként értékeli és a leghatározottabban elítéli azt" - zárul a kárpátaljai magyar szervezet elnökségének nyilatkozata.(MTI nyomán) 

Kapcsolódó: 
- Méltó válasz az ukránoknak: felavatták Kárpátalja tizenkettedik rovásos helynévtábláját 
- Ismét meggyalázták a vereckei emlékművet az ukrán területfoglalók 
- Németh Zsolt most az EU-érett Ukrajnát tuszkolná be a közös akolba 
- Az ukránok egymillió éves otthona Kárpátalja