Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 3., csütörtök

14.747 - Zsinagógaavató bíborosi közreműködéssel

www.nemzetihirhalo.hu *************

Zsinagógaavató bíborosi közreműködéssel 
2012. május 3. 09:35:31 Neményi.net 

Régen jártam az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) honlapján, ezért lemaradtam a hazai, zsidó vonatkozású hírekről. Ma reggel az EJC honlapján kutakodva egyetlen friss hírre bukkantam, bár már ennek is bozontos a szakálla: több mint egy hónapja fölavatták a kibővített újbudai zsidó imaházat, a Bét Sálom Zsinagógát. Az eseményről rövid film is készült. 


Az EJC honlapján cikket nem olvashatunk az avatásról, csak egy néhány perces, angol felirattal ellátott film számol be az eseményről. Megnéztem a felvételt, s azt láttam, hogy Izrael nagykövete, a kerület polgármestere, a Mazsihisz vezetői és más zsinagógák rabbijai mellett jelen volt az avatáson Erdő Péter bíboros is. Megnéztem a kerület honlapját is: az ott olvasható beszámoló szerint más, keresztény egyházi vezető nem volt jelen az eseményen. 

Többen is felteszik a kérdést: mi az oka annak, hogy Erdő Péter ilyen kitüntetett figyelemben részesíti a zsidó felekezet? A felvételen jól látható, hogy a bíboros nemcsak sötét színű kipát visel (holott van hasonló, titulusához illő fejfedője, méghozzá bíbor színben), hanem ott van előtte kinyitva a zsidó imakönyv. Felmerül a kérdés: mikor láttunk olyan katolikus templomszentelést, amelyen jelen lett volna a hazai főrabbi, kezében például katolikus énekeskönyvvel? Nem emlékszem ilyesmire. 

Azt hiszem, Erdő Péter zsinagógabeli jelenlétének egyetlen magyarázata van: köztudomásúan baráti szálak fűzik dr. Schweitzer József nyugalmazott főrabbihoz. Az Izraelben élő Naftali Kraus szokott is ezen élcelődni (Kraus úr nemcsak a katolikusokat nem kedveli, Schweitzernek sem rajongója, a Síp utcai vezetőket pedig kifejezetten utálja). Ahová tehát Schweitzer úr elmegy, ott általában felbukkan a bíboros is. A barátság már csak ilyen. 

Mindenesetre kíváncsian várom, hogy a vallások közötti párbeszéd jegyében melyik felújított katolikus templom hálaadó miséjén látjuk majd viszont a nyugalmazott főrabbit, illetve a Mazsihisz vezetőit. Ígérem: ha lesz ilyen felvétel, azt is megosztom az olvasókkal. 

Szalay László 

Kapcsolódó: 
   Mindannyian formáljuk az országról kialakított képet (fidesz.hu) Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint minden magyar állampolgár felelős az országimázs alakításáért, mindannyian, egy kis település lakójától a köztársasági elnökig, formáljuk az országról kialakított képet. (...)