Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 10., csütörtök

14.807 - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium > A jövő évtől új rendszerben fizetnek útdíjat a tehergépkocsik

Feladó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 
Dátum: 2012. május 10. 14:24
Tárgy: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele 2012-05-10
Ultra-szélessávon Genf és Budapest között

Budapesten valósulhat meg a világ egyik legmodernebb, Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező informatikai rendszere - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) és a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont között létrejött megállapodás aláírásán 2012. május 4-én, Budapesten.

Bécsi kiállítás a paksi atomerőműről

Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár és Denis Flory, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgató-helyettese nyitotta meg Paks gazdag, változatos élővilágát, a Paksi Atomerőmű környezetkímélő működését és fejlesztési lehetőségeit bemutató kiállítást 2012. május 7-én, az ENSZ Bécsi Hivatala Központi Fogadócsarnokában. A Magyar ENSZ Képviselet, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az MVM Csoport közös kezdeményezésében létrejött tárlat 2012. május 18-ig látható.

A magyar és a szaúdi szakminiszter az energetikai kapcsolatok bővítéséről tárgyalt

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Abdullah Al Hussayennel, a Szaúd-Arábiai Királyság víz- és villamosenergia-ügyi miniszterével tárgyalt 2012. május 5-én, a Parlamentben. Magyarország az energetikai infrastruktúra fejlesztésében, szakemberek oktatásában és közös kutatás-fejlesztési projektekben működhet együtt a közel-keleti állammal. A budapesti egyeztetések előzménye Orbán Viktor miniszterelnök októberi és a szaktárca Kovács Pál energetikai államtitkár vezette küldöttségének márciusi látogatása volt.






A jövő évtől új rendszerben fizetnek útdíjat a tehergépkocsik

A megtett úttal arányos, elektronikus útdíj rendszerhez a tehergépjárművek kötelezően csatlakoznak a 2013 nyarára tervezett induláskor. A bevezetéssel egyidejűleg a közúti fuvarozók növekvő terheit ellensúlyozó intézkedések lépnek életbe. A személygépkocsik és autóbuszok a jelenlegi e-matricás rendszerben maradnak. E járművekkel önkéntesen lehet majd átállni legkorábban a bevezetés után fél évvel. Az eseti használók így jelentős megtakarítást érhetnek el az e-matricás díjakhoz képest. A rendszeresen nagy távolságra utazók pedig továbbra is élhetnek az átalánydíj nyújtotta előnyökkel.

Megerősített partfalszakasz Pakson

A környék lakóházai legalább egy fél évszázadig biztonságos otthonai lesznek a bennük élőknek a paksi löszmagaspart megerősítésének köszönhetően. Az esetleges csúszásokat, omlásokat megelőző beavatkozás elhárítja a 6-os főút, a víz-, villany- és gázvezetékek károsodásának veszélyét is. A 340 millió forintos beruházáshoz 290 millió forint támogatást nyert el a helyi önkormányzat az Új Széchenyi Terv forrásaiból – hangzott el a projektzáró rendezvényen 2012. május 3-án, Pakson.

100 éves a Magyar Cserkészszövetség

A Magyar Posta  legújabb, Ifjúságért c. feláras bélyegkisíve a Magyar Cserkészszövetség alapításának centenáriumát köszönti. A felárból befolyó összeget – kisívenként 100 Ft-ot – a Magyar Posta az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja.