Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 10., csütörtök

14.812 - Súlyos vád az Orbán-kormány ellen: itt a reakció

 www.nemzetihirhalo.hu *************

Súlyos vád az Orbán-kormány ellen: itt a reakció 
Forrás: Duna TV Közbeszéd 2012. május 10. csütörtök 07:37 

A földekre bárki pályázhat, azt nem vizsgálják, hogy valaki köthető-e valamilyen módon a Fideszhez, vagy sem - közölte a miniszteri biztos. 

Az elmúlt hetekben számos olyan vád érte a kormányt, amelyek szerint a Nemzeti Földalapkezelőn keresztül Fidesz közeli személyek, illetve cégek jutnak állami földekhez. Gőgös Zoltán szocialista szakpolitikus szerint két módon lehetne kizárni a spekulatív földszerzést. Az egyik lehetséges megoldás, hogy pénzt kell adni a Nemzeti Földalapkezelőnek, amely így élhet a törvényben szabályozott elővásárlási jogával. Emellett a helyi közösségekre kellene bízni, hogy eldönthessék: ki vehet földet, és ki nem. 

A Fidesz közelében nincsenek oligarchák - reagált a vádakra a Duna Tv Közbeszéd című műsorában a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa. Szabó Csaba hozzátette: Gőgös Zoltán javaslata megfontolandó, ugyanakkor nem igaz az, hogy a földalapkezelőnek nincs pénze, hiszen a költségvetésben vannak olyan források, amelyekből fedezni tudják a kiadásokat - mondta. 

A miniszteri biztos szerint ugyancsak hibás az a megállapítás, hogy komoly földterületek kerültek egy kézbe. A korábban példaként említett Fejér megyei és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei földekkel kapcsolatban Szabó Csaba elmondta: előbbinél jelenleg 34, utóbbinál pedig 15 bérlő van, holott ezt megelőzően mindkét megyében egyetlen bérlő kezében voltak a területek. 

A földekre bárki pályázhat, azt nem vizsgálják, hogy valaki köthető-e valamilyen módon a Fideszhez, vagy sem - közölte a miniszteri biztos. Vannak azonban kizáró feltételek, ennek nyomán nem pályázhatnak olyanok, akik 1200 hektárnál több földet használnak - tette hozzá. 

Jelenleg mintegy 16 ezer hektárnyi állami föld van bérbe adva, erre korábban nem volt példa - hangsúlyozta Szabó Csaba. Megjegyezte: az átlagos birtokméret 37 hektár, ezek nem számítanak nagyvállalkozásnak. A készülő földtörvénnyel kapcsolatban kijelentette: az elsődleges cél az, hogy föld magyar tulajdonban maradjon, a törvényt pedig még a nyári ülésszak vége előtt el fogja fogadni az Országgyűlés. 

Kapcsolódó: 
   Olasz földszerzőnek segített Tállai?