Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. december 9., kedd

19.677 - ​​Kivonul Magyarországról az Erste, a Raiffeisen és az Unicredit is? > propeller.hu Propeller ma, 18:50

​​
Kivonul Magyarországról az Erste, a Raiffeisen és az Unicredit is?

 propeller.huPropeller ma, 18:50

Nincs sok jele komolyabb fordulatnak az osztrák bankok közép- és kelet-európai piaci helyzetében, amelyet az orosz-ukrán válságból eredő geopolitikai kockázatok is rontanak, ezért indokolt az osztrák bankrendszer negatív kilátásának fenntartása – közölte kedden Londonban ismertetett szektorelemzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a legnagyobb osztrák bankok közül az UniCredit Bank Austriának és különösen a Raiffeisen Bank Internationalnek (RBI)vannak jelentős kitettségei Oroszországban és Ukrajnában, így e két bank sebezhető a válság elhúzódásából eredő kockázatoktól.

A közép- és kelet-európai térségben Magyarországon a legmagasabb az unortodox gazdaságpolitikai intézkedések kockázata, ám az itteni osztrák bankérdekeltségek rövid távú kilátásai javultak, miután a kormány a piaci árfolyam közelében tervezi a devizaalapú hitelek forintosítását – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő londoni elemzőinek becslése szerint 2014 első felének végéig a magyar háztartások 11 milliárd eurós devizaalapú hitelállományából 3,4 milliárd eurót a magyar piacon aktív három osztrák nagy bank, az Erste, az UniCredit Bank Austria és a Raiffeisen folyósított.

A Fitch várakozása szerint az ausztriai anyabankok teljes mértékben támogatják magyarországi érdekeltségeiket, "egészen addig, amíg ezek a birtokukban vannak". Növekszik a bizonytalanság azonban a magyar piac stratégiai fontosságával kapcsolatban, ezért a hitelminősítő elemzői nem zárják ki egyes osztrák bankok magyarországi befektetéseinek eladását.

A Fitch Ratings megítélése szerint a három osztrák nagybank számára összességében kedvező, hogy a devizaalapú hitelek forintosítása a piaci árfolyam közelében történik majd. A Fitch londoni elemzői ugyanakkor azzal számolnak, hogy e bankok jövedelmezősége 2015-ben alacsony vagy mérsékelten negatív lesz a hitelkiáramlás értékének zsugorodása és az ennek nyomán csökkenő bevételek, a magas bankadó és pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a banki termékek árazását érintő hatósági korlátok miatt, és azért is, mert a problémás hitelekből eredő költségek jelentősen meghaladják a pénzügyi válság előtti szintet.

A magyar bankpiacon a szabályozási intézkedésekből eredő költségterhek meghaladják a többi európai piacra jellemző szintet, és valószínűtlen, hogy ez a teher 2015-ben enyhülne – áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint a magyarországi bankokra kirótt különadó és a pénzügyi tranzakciós illeték 2014 első kilenc hónapjában az Erste, az UniCredit Bank Austria és a Raiffeisen működési szintű eredményének 43, 61, illetve 29 százalékát tette ki. Mindemellett a három osztrák bank összesen 740 millió euró tartalékot képzett a devizahiteleseknek járó visszatérítések fedezetére – hangsúlyozza keddi elemzésében a Fitch Ratings.

A hitelminősítő szerint mindent egybevetve a bizonytalan hosszú távú eredményjavulási kilátások növelték a valószínűségét annak, hogy az osztrák bankok távoznak Magyarországról.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service is negatív kilátást tart érvényben az osztrák bankrendszerre, elsősorban szintén a közép- és kelet-európai piacokról eredő kockázatok miatt.

A Moody's erről összeállított legutóbbi szektorelemzésében közölte: a 2009 óta érvényes negatív kilátás fenntartásának fő oka az, hogy jóllehet egyre több jel utal az osztrák gazdaság stabilizálódására, a bankrendszer pénzügyi alapmutatói azonban továbbra is gyengék, mindenekelőtt a folyamatos eszközminőségi kockázatok miatt, amelyek egyes volatilis közép- és kelet-európai piacokról erednek. E piacokon van lekötve az osztrák bankrendszer eszközállományának mintegy 30 százaléka – állt a Moody's korábbi elemzésében.