Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. december 12., péntek

19.687 - William Engdahl :"Magyarország Orbán Viktora Washington új ellenségképe" címmel írt cikket a stratégiai bestseller író

Feladó:
Lajos Aczél
Dátum: 2014. december 11. 21:06
Tárgy: Fwd: William Engdahl :"Magyarország Orbán Viktora Washington új ellenségképe" címmel írt cikket a stratégiai bestseller író
Címzett: 

Kutasi József Antal

---------- Továbbított levél ----------
Feladó: Bodó Zsolt
Dátum: 2014. december 11. 19:43
Tárgy: William Engdahl :"Magyarország Orbán Viktora Washington új ellenségképe" címmel írt cikket a stratégiai bestseller író

William Engdahl :"Magyarország Orbán Viktora Washington új ellenségképe" címmel írt cikket a stratégiai bestseller író

"Magyarország Orbán Viktora Washington új ellenségképe" címmel külön cikkben foglalkozik a háttérrel a híres író, geopolitikai szakértő, William Engdahl.

A cikket teljes egészében lefordítottam nektek. A benne foglaltakat sem pro, sem kontra nem szeretném a jelenleg folyó pártpolitikai vakságban szenvedő tömegek harcának tárgyává tenni. Egyszerűen a tájékoztatás volt vele a célom. (SBG Buddha - VilagHelyzete.com)

F. William Engdahl stratégiai kockázatkutató, best-seller író geopolitikai témákban, különösen az energetika területén. Politikatudományból diplomázott a Princeton Egyetemen.

Magyarország és nemzeti, populista miniszterelnöke, Orbán Viktor került a washingtoni politikai elit célkeresztjébe. Mi a bűne ? Nem hajlandó a gyakran romboló jellegű brüsszeli EU diktátumoknak behódolni, megkísérli önmaga meghatározni, mit jelent a magyar nemzeti identitás.
De a legfőbb bűne, hogy mélyebb kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Washingtonnal is dacolva megállapodást írt alá a Gazprommal, mely az Európai Unióba hozta volna el az orosz Déli Áramlat gázvezetéket Magyarországon keresztül. 

Orbán hosszú politikai pályafutáson ment keresztül mióta megválasztották Magyarország második legfiatalabb miniszterelnökének 1998-ban. 
Akkoriban az Ő idejében történt Magyarország csatlakozása a NATO szövetségébe és Európai Unióba többek között Lengyelországgal és Csehországgal együtt, mindezt Oroszország tiltakozása mellett. Miniszterelnökként gazdasági növekedést mutat fel az EU-ban, adókat csökkentett, eltörölte az egyetemi tandíjat államilag finanszírozott szakokon, kibővítette az anyasági juttatásokat és bevonzotta a német ipar óriásait az országba az olcsóbb magyar munkaerőnek köszönhetően. 
Egyik amerikai tanácsadója James Denton volt, akit a Színes Forradalomhoz lehet kötni Washingtonban, tehát úgy látszott a washingtoni neo-conok (újkonzervatívok) üdvöskéje. 2001-ben a neokonzervatív American Enterprise Institute "Szabadság Díj"-át. 

De 2010-ben 6 év ellenzékiség után Orbán visszatért, de ez alkalommal egy elég jelentős és hangos többséggel az oldalán, amit pártja a Fidesz ért el 68%-al a Parlamentben, megadva neki a kellő többséget, hogy átalakítsa az Alkotmányt és új törvényeket vezethessen be. A sors iróniája, hogy egyidőben az Egyesült Államok Obama adminisztrációja, az Európa Parlament azzal vádolja, hogy túl sok hatalmat összpontosít a Fidesz kezébe. Daniel Cohn-Bendit, az Európai Zöldek nevében azonnal Magyarországot a Hugo Chavez féle Venezuelához hasonlítja. Ő egyértelműen nem a Brüsszel által jóváhagyott szabálykönyv szerint játszik, alárendelve az országot az EU politikusainak. A Fidesz azonnal démonizálva jelenik meg az EU médiában, mint Oroszország magyar verziója és Orbán lesz egyből a magyar Putyinként emlegetve.... Ekkor még 2012-őt írunk...

Most viszont már egyre riasztóbbá válik az Atlantisták és EU-s követőik számára, hogy szembeszállt az EU kéréseivel (parancsaival), hogy állítsák le Oroszország nagy jelentőségű Déli Áramlat gázvezetékének építését. 

Az orosz Déli Áramlat biztosította volna Európa számára gázszállítást a Német-Orosz Északi Áramlattal együtt és kikerülhette volna Ukrajnát és az ott folyó háborút, amit Washington nyilvánvaló okokból  ellenez kezdettől fogva. 

/ Mint tudjuk, azóta Putyin és a Gazprom magára is hagyta Európát a saját maga által okozott problémával - vagyis Európa újra és újra megint saját magát lőtte lábon - ahogy fogalmaznak szakértők. Vagy ahogy a Gaprom vezérigazgatója fogalmazott : 

Tavaly januárban Orbán Viktor kormánya bejelentett egy orosz nukleáris energetikai társasággal kötött 10 milliárd eurós megállapodást Paks, Magyarország egyetlen atomerőművének bővítésére és felújítására, amit eredetileg is a szovjet érában, orosz technológiával építettek fel.

Ez újra felkeltette Washington figyelmét. Ráadásul ezzel párhuzamosan nyáron Orbán bírálta az Egyesült Államokat, amiért nem tesz hathatós intézkedéseket, hogy megoldja a laza törvényi szabályozás miatt kialakult globális gazdasági válságot és a bankrendszer problémáit. Ugyanakkor dicsérte Kína, Oroszország és Törökország gazdasági modelljét, mint pozitív példákat.

Kijelentette többször is azt, amit sokan mások is megtesznek már azóta, hogy "a nyugati demokráciák valószínűleg képtelenek lesznek az elkövetkező évtizedekben fenntartani globális versenyképességüket és ehelyett le fognak csúszni, hacsak nem képesek jelentősen változtatni saját magukon." 

Ezen túlmenően Orbán Viktor kormányának sikerült kiszabadítania Magyarországot az IMF több évtizedes romboló rabláncától. 2013. augusztusában a magyar gazdasági minisztérium bejelentette, hogy a nagyon szigorú költségvetési politikának köszönhetően visszafizette a 2,2 milliárd eurós IMF adósságot. Nem létezett többé az IMF-által erőltetett állami privatizáció és megszorítás. A Magyar Nemzeti Bank vezetője "megkérte" az IMF-et, hogy zárja is be budapesti irodáit. Kicsit Izlandra emlékeztetve a legfőbb államügyész vádakat fogalmazott meg a korábbi három miniszterelnök felé, amiért már-már bűnügyi méreteket öltő mennyiségű adósságba süllyesztették az országot. Ezek a lépések igencsak hideg verítéket okoztak bizonyos EU fővárosokban vagy Washingtonban, de főleg a Wall Street-en.

De a harangokat most kongatták meg csak igazán, amikor Orbán Viktor és pártja a Fidesz továbbra is felhatalmazást és zöld utat kapott a lakosságtól. 
Azaz a szomszédos Ausztriával együtt szert tehet a Déli Áramlatra, figyelmen kívül hagyva és áthágva az EU szabályait. Még Orbán is egy Németországban tartott megbeszélésen Horst Seehofer-nek Münchenben úgy kommentálta az együttműködést November 6-án, hogy "az Osztrák-Magyar Energia-Monarchia él" “”Es lebe die österreichisch-ungarische Energiemonarchie” („The Austro-Hungarian Energy Monarchy Lives.“)

Az amerikai elitek azonnal megkongatták a vészharangot. Az (kormányzat szócsöveként funkcionáló) New York Times vezércikket hozott le egyből "Magyarország Veszélyes Félrecsúszása" címmel és kinyilvánították, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök kormánya tovább csúszik a tekintélyuralmi rendszer irányába és megtagadta az Európai Unió alapvető értékeit és szakított velük." 

A New York Times felfedte Washington és a Wall Street riadalmának valódi okát. 
Idézet:
"Magyarország legutóbb kifejezte egyet nem értését az Európai Unióval, és átengedett hétfőn egy olyan törvényt, amely megnyitja az utat, hogy Oroszország Déli Áramlata keresztülhaladhasson Magyarországon. Az új törvény teljesen szembe megy az Európa Parlament tagállamok számára kiadott szeptemberi felhívásával, hogy töröljék a Déli Áramlat megvalósítását, ráerősítve az EU és az USA Oroszország ellen hozott gazdasági szankcióira az Ukrajnában zajló események miatt. Ahelyett, hogy langyos aggodalmakat fejez ki az antidemokratikus politika miatt, az Európai Unió szankciókat érvényesíthetne Magyarországgal szemben is. Jean-Claude Juncke, a Bizottság elnöke talán kihasználhatná erejét, hogy rávegye Navracsics Tibort a lemondásra
Őt éppen, hogy csak kinevezték az Európai Bizottság oktatási, kulturális és Sportbizottságának biztosává, egy olyan posztra, aminek vajmi kevés köze van a gázvezetékekhez.....

Ezután arra számíthatunk, hogy a Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért (National Endowment for Democracy) és az amerikai hátterű civil szervezetek (US Government-backed NGO’s) találnak ürügyeket, hogy tömeges megmozdulásokat szervezzenek a miniszterelnök és kormánya ellen, mely megpróbálja függőségét felszámolni az USA-tól és attól az amerikai hátterű őrülettől, amit Ukrajnában létrehoztak.....

F. William Engdahl stratégiai kockázatkutató, best-seller író geopolitikai témákban, különösen az energetika területén. Politikatudományból diplomázott a Princeton Egyetemen. Rendszeresen ír online folyóiratokban, mint például a New Eastern Outlook

                          F. William Engdahl