Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. január 14., szerda

19.736 - Varga Mihály: Kínos a Tesco magyarázkodása > 2015. január 13.

Varga Mihály: Kínos a Tesco magyarázkodása

2015. January 13.
  

A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden Budapesten arra a kérdésre válaszolva, hogy miként értékelik a Tesco közlését, hogy a kormány intézkedései miatt kényszerül üzletek bezárására és elbocsátásokra. A miniszter hozzátette: kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni.

Varga Mihály: Kínos a Tesco magyarázkodása

Varga Mihály hangsúlyozta: a kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült Magyarországon, hónapról-hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését.

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a kiskereskedelemben több mint kétezer betöltetlen álláshely van, az emberek a létszámleépítés után nem fognak állás nélkül maradni. Az érdekképviseletek véleménye szerint is van létszámbővülésre lehetőség, nem tartanak jelentős leépítéstől az ágazatban – fűzte hozzá.

A Tesco hétfőn jelentette be, hogy több mint 500 magyar munkavállalónak megszűnik február 4-étől a munkahelye, illetve a vállalat bezár 13 üzletet.

Bubenkó: Sokszor csak papíron veszteségesek

Sokszor csak papíron veszteségesek a magyarországi hipermarketek – állította a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. A Tesco ugyanakkor veszteségeire hivatkozva zárja be februártól 13 üzletét Magyarországon. A kormány épp ezért nem engedné, hogy 2017-től tartósan veszteséges kereskedelmi láncok működjenek. „Megjelent a sajtóban – és anno ezt a vállalat is kommunikálta –, hogy a tavalyi pénzügyi évben 43 milliárdos leírás történt, és ezért volt veszteséges. Azért hozzá kell tenni, hogy én már azt többször elmondtam, hogy ezek a vállalatok sokszor csak papíron veszteségesek. Hogyha ezeket a nyilvános mérlegadatokat megnézzük, lehet látni, hogy különböző országokban, svájci bankszámlákra milyen adócsökkentő tényezők szerepelnek, amit bárki nyilvánosan elérhet, és látja, hogy például a 2013-as évben is közel 13 milliárd forint ment ki ebből az országból" – fogalmazott Bub

A trafikrendszerről, az ÁKK-vezérről, a turizmusról

A trafikrendszer átalakításával kapcsolatban hozott strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány, ahogy eddig is, kötelezőnek ismeri el magára nézve – fejtette ki Varga Mihály a sajtótájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter arra a kérdésre reagált, hogy kedden első fokon, nem jogerősen, az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban kimondta: a magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon. Varga Mihály közölte: a szükséges kártérítéseket ki fogják fizetni.

Nátrán Roland nincs a jelöltek között

Három jelölt neve szerepel az Államadósság Kezelő Központ lehetséges vezetői között, de Nátrán Roland neve nincs közöttük – mondta Varga Mihály. A miniszter közölte: hamarosan meg fogja nevezni az ÁKK új vezetőjét, a sajtótájékoztatón azonban személyiségi okok miatt ezt nem tette meg, mivel először az érintettekkel szeretné tisztázni. Amikor megvan a kiválasztott vezető, erről tájékoztatni fogják a sajtó képviselőit - szögezte le.

Hétfőn elfogadta Töröcskei István lemondását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatói posztjáról a nemzetgazdasági miniszter.

Két számjegyű bővülés

Újabb rekordév volt a turizmusban 2014, a legfrissebb, első 11 havi adatok szerint az ágazat teljesítménye a 2013-as után ismét két számjegyű bővülést mutat – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga kiemelte: a turizmus meghatározó szerepet tölt be a magyar gazdaságban, a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 9 százalékát adja. Az ágazat foglalkoztatja a munkavállalók több mint 11 százalékát – mondta. Szavai szerint a 2013-as évre rekordévként emlékeznek, a 2014-es adatokból azonban jól látható, hogy a tavalyi év még az előzőnél is jobban alakult, az ágazat növekedése negyedik éve töretlen Magyarországon.

 

Forrás: mno.hu