Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. január 29., csütörtök

19.755 - ORIGO > 2015. 01. 28. 16:52 > Naponta három orvos vándorol ki Magyarországról


Naponta három orvos vándorol ki Magyarországról

2015. 01. 28. 16:52


A Magyarországról elvándorló orvosokról, a magyar kórházakban elharapódzó korrupcióról ír a brit The Guardian hírportál. A cikk szerint újabb orvosok hagyhatják el tömegesen az országot, mivel a brit egészségügyi szolgálat idén 3000 külföldi orvosnak adna munkát.

„Hat éve, naponta három orvos és két ápoló hagyta el Magyarországot" – idézi a Guardian Bélteczki Jánost, a Magyar Orvosok Szövetségének elnökét. A brit lap a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyar orvosokról és orvostanhallgatókról írt cikket, amely szerint a szigetországban várható törvénymódosítás miatt az eddigieknél is több magyar orvos vándorolhat ki.

Keresettek a magyar orvosok

„Mindig beszéltünk erről a problémáról: a fizetések Svédországban, Norvégiában, Németországban, Nagy-Britanniában, bárhol, mint Magyarországon" – mondta Bélteczki, aki szerint a magyar orvosok fizetését legalább háromszorosára kellene emelni, hogy megállítsuk az elvándorlásukat. Az egészségügy Magyarországon tavaly is az egyik legrosszabbul fizetett szakterület volt: a KSH adatai szerint havi nettó 143 ezer forint volt az egészségügyi és szociális szférában dolgozók átlagos fizetése 2014-ben.

Rendkívül rosszul fizetettek a magyar orvosok

Forrás: MTI/Beliczay László

A Guardian cikkében megszólal az A-Team Health Recruitment nevű fejvadász-cég, amely célzottan az Egyesült Királyságba és Írországba közvetít egészségügyi dolgozókat. A cég vezetője, Tóth-Batizán Emese szerint számos hasonló cég működik Magyarországon, amelyek Németország, Svédország, vagy Norvágia felé közvetítenek magyar orvosokat, ápolókat. „Jövedelmező ez a piac" – fogalmazott.

Nem jönnek vissza

Egy a Guardiannak nyilatkozó magyar orvos, Prinz Gyula szerint az elmúlt időszakban nemcsak fiatal orvosok, de idősebb, elismert doktorok is kimentek Angliába, akik számára semmilyen prémiumot nem kínált a magyar egészségügy. „Van pár nagyon jó szakértő, akik elmentek, és soha nem fognak visszajönni" – mondta. A cikk idéz egy másik, névtelenül nyilatkozó magyar orvost, aki egy hónapot dolgozik Angliában, hogy kiegészíthesse a hazai fizetését, de elmondása szerint ezzel „kivételnek számít": az orvosok többsége kiköltözik, és a legtöbb kint dolgozó orvosnak esze ágában sincs visszajönni – ahogy azt a Szinapszis közvélemény-kutatása is kimutatta.

"Járványszerű korrupció"

A Szinapszis által megkérdezett orvosok negyede számolt be „járványszerű korrupcióról" a magyar egészségügyben: az „egészségügy fogaskerekeit" a hálapénzek olajozzák, a korrupcióellenes Fizettem.hu oldal több ezer anonim beszámolót tartalmaz arról, ahogyan családoknak fix díjakat kellett fizetnie az orvosoknak és ápolóknak, hogy azok rendesen odafigyeljenek a hozzátartozóikra.

Hiába tilos, általános szokás műtétekért hálapénzt kérni

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az egyik így ir: „Édesanyám rákos volt, és több műtéten átesett, valamint rendszeresen kapott kemoterápiát. Pénzért két hónappal korábban kaptunk időpontot. A másfél év alatt, amíg anyám beteg volt, 350-500 000 forintot adhattunk összesen az orvosoknak. Egy másik beszámoló egy észak-kelet-magyarországi fogorvosról szólt, aki helyi érzéstelenítést csak hálapénzért cserébe adott. „Gyökérkezelés, foghúzás, tömés, akármi lehetett, ha nem fizetsz neki bónuszt, nem kapsz fájdalomcsillapítót."

3000 új orvost keresnek

A cikk szerint az Angliában dolgozó magyar orvosok száma hamarosan tovább növekedhet: mint írják, a brit közegészségügyi hivatal, az NSH idén 3000 új orvost és ápolót hívna meg külföldi országokból, mivel a brit egyetemekről nem kerül ki elegendő számú orvos. A General Medical Council nyilvántartása szerint a nagy-britanniai orvosok 36,6 százaléka végzett külföldi egyetemen, igaz, közülük nem mindenki külföldi állampolgár. Így is sok azonban a külföldi állampolgárságú egészségügyi dolgozó: az NHS szerint az orvosok 89,1 százaléka volt csak brit állampolgár, akik között is sokan vannak, akik honosítottak.

Indiából is sokan mennek

A cikk szerint a magyar egészségügyet súlyosan érintheti az orvosok elvándorlása, hiszen itt már most problémákat okoz az orvoshiány. A magyar orvosok mellett sokan vállalnak munkát a szigetországban Indiából is: jelenleg 25 000 Indiában képzett orvos dolgozik Angliában, annak ellenére, hogy az ázsiai országban is súlyos orvoshiány tapasztalható, 10 ezer emberre körülbelül hét orvos jut, míg Angliában 28. Az indiai orvosok magyar kollégáikhoz hasonló problémákról számoltak be, amikor az emigráció okairól kérdezték őket. Az egyik, kivándorlás előtt álló indiai nyilatkozó úgy fogalmaz: „jól képzett ápoló vagyok nyolc év tapasztalattal (…) a jobb élet és fizetés reményében szeretnék elmenni. Az ápolók nem kapják meg azt a tiszteletet Indiában, amit nyugaton kaphatnak."