Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. január 15., csütörtök

19.740 - 2015. január 14., szerda 11:31 > Napi.hu > Sok komoly probléma vár az Orbán-kormányra

2015. január 14., szerda 11:31   Napi.hu

Sok komoly probléma vár az Orbán-kormányra

A Policy Agenda összeszedte, milyen fontosabb politikai ügyek kezelése vár a kormányra a következő fél évben.
A jelenleg előre jelezhető folyamatok kapcsán a Policy Agenda kutatóintézet 2015 első félévében hat olyan ügyet lát, amely alapvetően meghatározhatja a politikai életet.



A vasárnapi zárva tartás üthet a legnagyobbat

Elviekben jogalkotást már jelentősen nem igényel, mégis a legfontosabb ügy a március közepétől életbelépő vasárnapi zárva tartás lesz. A következő két hónapban folyamatosak lesznek a hírek arról, hogy hol várhatóak létszámleépítések, hogyan áll a népszavazás előkészítése, hol kapnak mentesítést az üzletek. Miután a társadalom szinte minden rétegét érinti a változás, ezért kiemelt érdeklődés övezi majd az első néhány hétvégét, amikor a jogszabály életbe lép. Hírek szólnak majd arról, hogy esetlegesen hogyan próbálják kijátszani a szabályozást.

Amennyiben a kormány nem elszenvedője akar lenni a folyamatnak, hanem a korábban elkezdett irányt akarja vinni, miszerint ez nem a vasárnapi zárva tartásról szól, hanem a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, akkor kénytelen lesz más területeken is lépni. Ez pedig felerősíti a vitát - véli a kutatók.

Ellentámadásba kezd a Fidesz

A Fidesz támogatottságának csökkenése cselekvésre kényszeríti a kormányfőt. Ugyan 2018-ig országos választás nem lesz, ezért azonnali lépéskényszer nincs, de ha nem képes idejekorán megállítani a visszaesést a kormánypárt, akkor bukási spirálba kerülnek. Érezhetően a kitörési pontot abban látja Orbán Viktor, hogy virtuális ellenségképeket vázol, és az ellenük való harcban megpróbálja összetartásra bírni a sajátjait.

A január végén, február elején meghirdetendő országvédelmi akcióterv egyszerre több ellenfél ellen hirdet háborút. Egyrészt az elmúlt napok alapján várhatóan erős lesz a bevándorló-ellenes karaktere, másrészt fel akarják venni a "fizetett külföldi ügynökök ellen a harcot". A közelgő német kancellári látogatás miatt egyenlőre nem lesz olyan eleme az akciótervnek, amely direkt az Amerikai Egyesült Államok ellen irányulna, de áthallásos intézkedések várhatóak (kitiltást lehetővé tevő szabályozás).

A lépés komoly vitát válthat ki, ez a Fidesz érdek is. Egyrészt csökkenti a médiafelületet azokban a kényes ügyekben, amelyet inkább túlélne a kormány, másrészt a szavazótábor számára erős üzeneteket tudnak ebben a kérdésben közvetíteni - állapította meg a Policy Agenda.

Devizahitelesek és a korrupció

Tavasszal a devizahitelesek számára is kézzelfogható szakaszba fordulnak a hitelekforintosítása és a tisztességtelen hitelezési gyakorlat miatti változások. Komoly vitákat vált ki a kérdés, és több részre osztja a társadalmat. Egyszerre lesznek nyertesek (jelentősen csökkenő törlesztőrészlet), vesztesek (alig csökkenő törlesztőrészlet, viszont az árfolyamveszteség miatt realizált magasabb teljes hiteltartozás), kimaradók (akik, úgy érzik az adóforintjukból okoznak másoknak pozitív változást), kívülállók.

A Policy Agenda várakozásai szerint a negyedik legfontosabb téma a kormányzati politikusok meggazdagodása és a kitiltási (korrupciós) botrány lesz (3,6) a következő hónapokban. A kormánynak ebben a kérdésben a legfontosabb, hogy új tartalmi ügyek ne kerüljenek elő, mert ez a téma felgyorsítja a népszerűségvesztésüket. Ha ezt az ügyet nyárig nem sikerül a kormánynak kezelnie, akkor súlyos következményekkel számolhat.

Putyin, Merkel és az útdíj

Februárban a német kancellár és az orosz elnök várható látogatásai komoly belpolitikai vihart kavar majd. Ezek felszínre hozzák a keleti nyitás, az orosz elköteleződés, a szabadságjogok kérdését, és muníciót adnak az utcai demonstrációkhoz. Ugyanakkor előreláthatóan egyik esemény sem fogja tartósan meghatározni a magyar belpolitikát, és a közvélemény érdeklődését hetekig fenntartani.

Előbbi eseménynél jelentősebben foglalkoztatja a társadalmat az útdíj kiterjesztésének a kérdése, azonban ha a kormány nem hibázik többet, a bevezetés utáni felháborodás néhány hét alatt lecsenghet. A dugódíj bevezetéséről folytatott vita azonban újra felnyithatja a kérdést és mivel a probléma jelentős tömegeket érint, komoly károkat okozhat a kormánynak.

Az elemzés szerint a veszprémi időközi választás önmagában nem került be a legfontosabb ügyek közé, de ennek tétje csökkent amiatt, hogy a május elejéig a tapolcai körzetben is időközi választást kell tartani. Amennyiben a két voksolásból bármelyiket elveszti a Fidesz, akkor megszűnik a kétharmados többség, amely erősítheti a párt bukási spirálba kerülését, de önmagában még nem eredményezné azt.