Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. január 18., vasárnap

19.747 - BorsOnline > ÁTSZÖKÖTT EGY KOMPLETT FALU KOSZOVÓBÓL 2015-01-17 03:20 | M. R.

ÁTSZÖKÖTT EGY KOMPLETT FALU KOSZOVÓBÓL

2015-01-17 03:20 | M. R.

Éjjel-nappal özönlenek a menekültek Magyarországra. A Bors a szerb–magyar határon vizitelt, ahol tolószékes öregek és terhes nők, sőt egy komplett falu is megpróbált átszökni.

Máig emlegetik azt az esetet a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen, amikor egy komplett koszovói falu próbált átszökni a magyar határon.

A mintegy ötvenfős csapatban ott volt a falu polgármestere, a tanárnő, a postás, de még a tûzoltó is. A falu vezetője mindenkit egyenként bemutatott a rend­őrök­nek. Ezen a kirendeltségen vizitelt a Bors, ahol már a kapuban legalább húsz afrikai és arab származású menekültbe botlottunk. Az ijedt tekintetű, fiatal férfiakat pár órával azelőtt, fényes nappal fogták el a zöldhatáron.

Ez a kitaposott ösvény a magyar határtól 500 méterre van

A kirendeltség vezetője, Éberhardt Gábor alezredes elmondta: az illegális határátlépőket legfeljebb 24 órán keresztül tartják itt őrizetben. Ezalatt kihallgatják, orvosi vizsgálat alá vetik, ha szükséges, lefürdetik őket, enni és inni kapnak. Ezután átadják a bevándorlási hivatalnak, és menekülttáborokba szállítják őket. Tavaly 61 különböző államból érkeztek határsértők, több mint 30 ezren. A legtöbben a nyomorban tengődő Koszovóból, illetve a polgárháborús Szíriából és Afganisztánból jöttek.

Éberhardt Gábor: a legtöbben Koszovóból és Szíriából jönnek

Menekülni mindenáron

Naponta több száz határsértő kerül a kirendeltség udvarán lévő, zsúfolásig megtelt cellákba és konténerekbe. Ottjártunkkor zömében fiatal, munkanélküli koszovói férfiak voltak a cellákban. Egyikük a rácson keresztül elmesélte: nagybátyja Németországban él, hozzá akart eljutni. Hat társával két hete indultak, felváltva utaztak gyalog és autón Szerbián keresztül. Ételt alig kaptak az embercsempészektől, sokat éheztek, de cigaretta volt náluk bőven.

A nőket, gyerekeket külön cellákban őrzik, de a családokat egyben tartják

Egy szőke, világos bőrű arab asszony viszont másfél hónapja indult el Szíria keleti feléből. Könnyekkel küszködve mesélte, hogy férjét ismeretlen fegyveresek hurcolták el otthonukból, de nem közölték az okát. Azóta nem látta őt élve. A nőnek nincsenek rokonai külföldön, egyedül lesz kénytelen boldogulni.

Rengeteg szülés előtt álló nő próbál bejutni a határon. A csempészek azt hazudják nekik, hogy ha a baba Magyarországon születik, akkor rögtön uniós állampolgárságot kap. Tavalyelőtt egy koszovói nő pár perccel az elfogása után szült meg egy röszkei benzinkúton.

Egy jobb élet reményében vállalják a veszélyt

Furcsa esetek

Akkor is alig hittek a szemüknek a rendőrök, amikor egy hófehér öltönyben bandukoló, idős kubai úrra bukkantak, aki magányosan húzta maga után a kerekes bőröndjét. Eddig a legidősebb határsértő 96 éves volt, sőt egyszer egy szír nagymamát kerekes székkel próbáltak áttolni a határon. A legelszántabb menekült pedig másfél év alatt gyalogolt el egyedül Afganisztánból Magyarországra.

Ez a kitaposott ösvény a magyar határtól 500 méterre van

Kapcsolódó anyagok: