Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. január 17., szombat

19.742 - Szűcs Julianna: Orbán kötötte a legjobb üzletet a frankhitelekkel (Bloomberg)


Orbán kötötte a legjobb üzletet a frankhitelekkel (Bloomberg)

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) váratlan húzása, amely sok piaci szereplőnek katasztrofális következményeket jelentett, Orbán Viktornak meghozta az elismerést. A Bloomberg szerint ugyanis a magyar miniszterelnök kötötte a legjobb üzletet a svájci frank hitelekkel. A közép-kelet-európai országok a 2008-as válság utáni - és most szerencsésnek tűnő - lépései miatt a "nap grafikonjára" is felkerültek a hírügynökségnél.

Bár Orbán Viktor miniszterelnököt gyakran a bankok büntetése miatt kritizálják, most viszont, hogy az országot a forintosítással hatalmas mennyiségű svájci frank alapú hiteltől szabadította meg, mégis hősként ünnepelhetik - írja a Bloomberg. A hírügynökség emlékeztet: Orbán novemberben rendelte el, hogy a bankok a 3,3 ezer milliárd forintnyi (12 milliárd dollár) devizában denominált jelzáloghitelt - amelynek túlnyomó része svájci frank alapú hitel volt - váltsák át forintra. Az egész konverziót ebben az évben már végrehajtották, így mintegy 700 milliárd forintnyi (a GDP mintegy 2 százaléka) jelzáloghitel tulajdonosa kerülte el az újabb drasztikus törlesztőrészlet-emelkedést, amelyet az SNB csütörtöki döntése - az 1,20-as euróval szembeni korlát feloldása - okozott volna. Ennek az intézkedésnek köszönhetően Magyarországot csak mérsékelten érintik az SNB lépésének következményei - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a svájci lépést követően.
Kapcsolódó cikkek

Feszültek maradnak a devizapiacok
Pénteken szépítettek az amerikai részvények
Történelmi csúcson zárt a DAX
Kicsit szépített a forint
A kamat ideiglenes csökkentését ajánlotta frankhiteleseinek a román OTP
Így hathat a svájci adósosztályzatra az SNB lépése

Ez egy tökéletes húzás volt - kommentálta a kormány lépését Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke a Bloombergnek. A szakember hozzátette: lehet, hogy gyakran kritizáljuk a magyar kormányt és a jegybankot, de ezúttal ehhez a kiváló időzítéshez csak gratulálni lehet.

A magyarországi nagybankok közül az OTP és az Erste Bank és a Raiffeisen Bank International még csütörtökön közölte, hogy a devizakitettségüket lefedezték, így őket is csak mérsékelte érintik az események.

Minden relatív

Bár a magyar kormány szándéka nem a helyi bankok megmentése volt, a forintosítás mégis hatalmas könnyebbséget jelent most a pénzintézeteknek, hiszen e nélkül most nézhetnék a kockázatai költségeik egekbe emelkedését - mondta a Bloombergnek Reczey Zoltán, a Buda-Cash Zrt. elemzője, aki szerint a kormány kényszerítő intézkedései hiányában most tömeghisztéria tört volna ki.

Magyarországon a 2008-as válság következményeként duplázódtak meg sok esetben a törlesztőrészletek és ugrott meg a nemteljesítő hitelek aránya. A nemteljesítő deviza alapú jelzáloghitelek aránya az MNB adatai alapján 2014 első félévében 23 százaléka, míg a forintalapú jelzáloghitelek aránya 13 százaléka volt az állománynak.

Ez egy mázli volt, hiszen tavaly a kormány és a jegybank még azon vitatkoztak, hogy egyszerre vagy fokozatosan vezessék-e ki a devizahiteleket a forint védelme érdekében. Végül - mint már ismert - az előbbi mellett döntöttek úgy, hogy a jegybank a tartalékait rendelkezésre bocsátotta az átváltáshoz, a hitelesek számára pedig piaci árat (256 forint/svájci frank; 309 forint/euró) állapítottak meg a konvertáláshoz . Magyarországnak ez elől a golyó elől épphogy, szó szerint napokkal korábban sikerült elugrania - fogalmazott Timothy Ash, a Standard Bank közgazdásza.

A nap ábrája

A svájci frank erősödése miatti káoszból a kelet-közép-európai országok is többnyire kimaradnak - vagy inkább jelentősen mérsékelt hatást érezhetnek ezekből a turbulenciákból, miután az elmúlt években - többnyire a 2008-as válság által okozott nehézségek miatt - csökkentették a svájci frank kitettségeiket. Ezt egy "nap grafikonján" is szemléltette a Bloomberg:
Forrás: Bloomberg

Az ábrán az látszik, hogy a kelet-európai országokban a lakossági svájci frank hitelek a GDP mekkora hányadát tették ki 2011-ben (amikor is a svájci frank 17 százalékkal erősödött és az SNB bevezette az euróval szembeni 1,20-as sapkát) és 2014-ben. Magyarországon például a svájci frank hitelek aránya csaknem megfeleződött, a GDP közel 10 százalékára esett. Ez az arány a kormány intézkedése következtében még tovább fog zsugorodni - mutat rá a Bloomberg.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs mitől tartani - jellemezte a helyzetet Neil Shearingm a Capital Economics, feltörekvőpiacokért felelős vezető közgazdásza. Szerinte ez csak annyit jelent, hogy ezekben az országokban a mostani svájci frank erősödés kisebb fájdalmat okozhat, mint a 2011-es erősödés.

A Bloomberg ebben a cikkében is kiemeli, hogy Magyarország tette a legradikálisabb lépést abba az irányba, hogy csökkentse a gazdaság sérülékenységét svájci frank kitettségből, miután háztartások ezrei kerültek bajba az elszálló jelzáloghitel-törlesztések miatt korábban. A lengyel jegybank 2008 után jelentősen korlátozta a deviza alapú hitelek felvételét, jelenleg csak az vehet fel devizahitelt, aki az adott valutában szerzi jövedelmét.
Több mint félmillió lengyelt sokkolt az SNB
Lengyelországban jelenleg 550 ezer embernek van svájci frank alapú lakáshitele, emellett 109 ezer euróalapú és 6 ezer más valutában jegyzett lakáshitelt adtak a bankok, 1,094 millió lakáshitelt zlotyban vettek fel. A tavalyi év végi adatok szerint a zlotyban felvett hitelek állománya mintegy 170 milliárd zloty-t (39,3 milliárd euró), a svájci frankban denomináltaké 140 milliárd zloty-t (32,4 milliárd euró) tett ki. A svájci frank alapú hitelek a GDP mintegy 8 százalékát teszik ki.

A régió országait a gyorsuló gazdasági növekedés is segíteni fogja a frank erősödés mostani hatásának kezelésében - jegyezte meg Shearing. Az Európai Bizottság novemberi előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2014-ben 3,2 százalékkal nőhet, ami Írország után a második leggyorsabb ütem, míg a lengyel gazdaság 3 százalékos várható bővülésével a negyedik leggyorsabb gazdaság lesz.