Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. január 15., csütörtök

19.738 - Bazsó Bálint Márton: A svájci jegybank ma váratlanul "elengedte" a frankot, vagyis az euróval szembeni árfolyamküszöböt. > 2015. január 15.,12:12

Bazsó Bálint Márton képe
2015. 01. 15. 12:12

BRUTÁLIS ZAKÓ UTÁN

A svájci jegybank ma váratlanul "elengedte" a frankot, vagyis az euróval szembeni árfolyamküszöböt. A piacon pillanatok alatt eluralkodott a káosz: a forint összezuhant, a Bloomberg adatai szerint volt, ahol 378 forintért is jegyezték a frankot.
A döntés után 270 forintról 340-re kúszott fel a frank árfolyama, miután az euró/frank paritás alá erősödött. A brutális drágulás természetesen pillanatok alatt elérte az utcai pénzváltókat, lapinformációk szerint volt olyan váltó, ahol 450 forinton cserélték a svájci fizetőeszközt. A magyar jegybank is lépett

Mélyben a svájci tőzsde

A jegybank döntése rendesen hazavágta az ország tőzsdéjét: az SMI index értéke közel tíz százalékot esett. Gyakorlatilag az összes svájci vállalat papírjai zuhannak. A Swatch vezérigazgatója egyszerűen "cunaminak" nevezte a svájci jegybank mai lépését.

Stabil, de rossz

Az adatok szerint dél környékén 310 forint körüli árat kellett fizetni a frankért, ugyanakkor számos helyen felfüggesztették a jegyzést, ahol mégis van, ott a meghirdetett árfolyam nem valamiféle közvetlen kereslet-kínálati állapotot tükröz, hanem az euró-frank és euró-forint árfolyamokból adódik egy keresztárfolyam. Amennyiben ez az euró-frank árfolyam stabilizálódik, akkor a technikai jegyzések érvényesek lesznek, vagyis a frank tartósan 300 forint fölött marad - írja a Portfolio.hu.

Az egész magyar gazdaság veszélyben van

A Jobbik számára az a legfontosabb, hogy a devizahitel-károsultak érdekeit szem előtt tartva úgy avatkozzanak be, hogy egyetlen devizahiteles se járjon rosszabbul a hazánkon kívül kialakult hatások miatt – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.
 
A legnagyobb ellenzéki párt politikusa úgy vélte, hogy a jelenlegi árfolyamingadozás leginkább az autó- és szabad felhasználású devizahitellel rendelkezőket érintheti károsan, a kormányzat pedig messze nem tesz meg mindent az ő megsegítésük érdekében. Hozzátette: a begyűrűző hatások nemcsak a hiteleseket, hanem az egész magyar gazdaságot is érintik.
 
A Jobbik ezért az összes devizahitel felvételkori árfolyamon történő forintosítását látja csak egyedüli megoldásként. Így álláspontjuk szerint megszűnne végre az a helyzet, hogy a magyar emberek egy részén segít a kormányzat, másokon viszont nem, továbbá ezzel a lépéssel ki lehetne iktatni az összes káros pénzpiaci hatást és banki rablótechnikát.
 
A Jobbik továbbá azt követelte a kormánytól, hogy tegye végre félre a sunyi paktumpolitikát, és az emberek érdekeit szem előtt tartva mentesítse a devizahiteleseket ettől a több ezermilliárd forintos indokolatlan tehertől (JF)

Most is hozták a formájukat

A devizaválság a kormányzat számára úgy tűnik, csak egy újabb apropója annak, hogy elismételhessék, mennyire jól dolgoznak. A jegybank mai közleményében többször is elhangzik: "a svájci jegybank csütörtöki lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, amelyek az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét, mind közösségi, mind magánszinten. Az adósság, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogjuk".
 
Mindegy, mi történik a világban vagy itthon: a propaganda örök.

A svájci frank 315 forint közelében stabilizálódott kora délután

A frank fillérekkel 265 forint fölött állt az SNB döntése előtt, 10.30-kor. Innen csaknem 15 perc alatt átmenetileg 430,16-ig gyengült a forint, ami történelmi mélypontnak számít. További 15 perc múlva, 11 órakor a frankot 310 forint körül jegyezték. 
    
12 órakor 315 forinton állt a frank és 30 perc múlva is ezen a szinten járt, a forint ekkor mintegy 18 százalékkal állt a nyitóérték alatt. 
    
Az euró/forint árfolyam is nagy ívet járt be. Az SNB döntés előtt 1 euró kevéssel 319 forint alatt állt. 15 perc múlva, 10.45-kor 326,3 forintig erősödött az euró, amely ezután némileg gyengült, majd 11.45-kor érte el eddigi napközbeni és történelmi csúcsát, a 327,6 forintot.
    
Ezután az euró fokozatosan gyengült, 12.30 órakor 323 forinton jegyezték, ami 1,2 százalék euróerősödés a csütörtöki nyitószinthez viszonyítva.
    
A dollár 271,4 forint körül állt az SNB döntésének bejelentése előtt. 15 perccel később, 10.45-kor 279,4 forinton jegyezték a dollárt, amely ezután némileg visszagyengült, majd 11.45-kor 280,3 forintos napközbeni csúcsra erősödött.  12.30-kor 275,3 forinton állt a dollár, közel két százalékkal erősödött a kereskedés kezdete óta.

Lavina

Pánikroham tört ki a piacon. A svájci részvényindex összeomlott (lévén a svájci exportot rendesen hazavágja a frank brutális erősödése), de a pánik miatt az ország legfontosabb külkereskedelmi partnere, Németország exportőr cégeinek papírjai is zuhannak, pedig nekik elvileg előnyt is jelenthetne a svájci döntés.
 
Egy biztos, ma és holnap még biztosan a pánik fogja irányítani a piacokat.

Lépett a jegybank

A svájci jegybank csütörtöki lépésének következtében nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A döntés hatására a forint árfolyama a svájci frankkal szemben jelentősen gyengült - áll a jegybank csütörtöki közleményében.
 
"A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől" - közölte az NGM.
    
A közlemény szerint az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

ERSTE-nél felfüggesztették a váltást

Az Erste fiókjaiban ma nem lehet frankot váltani - értesült a VG.hu.
 
Az OTP-nél úgy tájékoztatták a portált, egyelőre nem döntöttek arról, hogy korlátoznák a tranzakciókat. A pénzváltók is gyorsan léptek: a Corvin negyednél van olyan pénzváltó, ahol 261 forintért veszik a frankot, és 450-ért adják, ami a totális bizonytalanságot mutatja. Az euróárfolyam is történelmi mélypontra, 325 fölé került, erről a pontról azonban egy rövid időn kívül nem is tudott visszaerősödni.

Mi lesz a devizahitelesekkel?

A forint beszakadása nem érinti azokat, akikre már vonatkozik a forintosítás, ugyanakkor még mindig rengeteg (körülbelül 377 ezer) jelzálogfedezetű devizahitel van az országban, összesen 540 milliárd forint értékben. Ezek döntően autóhitelek, vagy vállalkozások által felvett devizahitelek. Nos, nekik nagyon fog ez most fájni.

Mi az ok?

A svájci jegybank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt.
 
Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de délelőtt pár perc alatt 0,917 frankra zuhant a jegybank döntésének bejelentése után 
    
A svájci központi bank közleménye szerint az árfolyamküszöböt egy olyan időszakban vezették be, amikor rendkívül felülértékelt volt a frank, és nagy volt a bizalmatlanság szintje a pénzügyi piacokon. A bank szerint a frank árfolyama még mindig magas, de összességében már nem annyira felülértékelt, mint az árfolyamküszöb bevezetésekor.

Lépni kell

Szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz a svájci jegybank devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett - vélekedtek az SNB csütörtöki lépése után londoni pénzügyi elemzők.
 
Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető európai közgazdásza "meglepőnek" nevezte a 2011 őszén kijelölt 1,20 svájci frank/eurós alsó árfolyam-tűréshatár hirtelen feladását.
    
A szakértő szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank (EKB) jövő heti kamatdöntő ülésén szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklust jelent be.