Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 7., hétfő

14. 791 - Eladtuk, felszámoljuk... "Magyarország az unió szerves része" 2012. május 5., 17:08 MTI-fidesz.hu


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Eladtuk, felszámoljuk... 
"Magyarország az unió szerves része" 
2012. május 5., 17:08 MTI-fidesz.hu 
    
Surján László az Európai Parlament alelnöke szerint a Magyarország uniós csatlakozása óta eltelt éveket vizsgálva a tagság mérlege inkább pozitív, mint negatív, Magyarország az unió szerves része. 

A kereszténydemokrata politikus a május 9-i Európa-nap alkalmából a Millenáris Parkban rendezett rendezvénysorozat megnyitóján azt mondta, az uniós tagság "nem áldás, nem átok, hanem feladat", amelynek megoldásáért mindenkinek össze kell fognia. Ugyan vannak viták az unióról, és többen kritikus hangon beszélnek róla, de ez belefér a demokráciába, és a kritika sem jelent feltétlenül elutasítást. 
     
A magyar EU-tagságot értékelve kiemelte, hogy anyagi szempontból mindenképpen előnyös a helyzet, hiszen 2004 óta az ország minden évben több pénzt kapott az uniótól, mint amennyit befizetett. Emellett az uniós tagállamokkal folytatott kereskedelem mérlege a csatlakozás óta pozitív, többlete folyamatosan nő - mutatott rá. Hozzátette: ez a többlet meghaladja az összes többi országgal szembeni hiányt, ezért lehet összességében a magyar kereskedelmi mérleg pozitív. 
     
Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, a legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a magyarok az uniós átlagot meghaladó mértékben támogatják az integrációt és országuk uniós tagságát. Azok az eszmények, amelyek alapján az EU annak idején létrejött, ma is érvényesek - hangoztatta. 
     
Mint mondta, az elmúlt időben sok bírálatot kapott a magyar politika, ezek közül az érvekkel alátámasztottakat megfontolták, a politikailag motiváltakat elutasították. Gyakran "önmagunkkal folytatott viták" ezek, mivel az uniós intézmények Magyarországot is képviselik - mondta. 
     
Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt: az uniós tagság az értékközösséghez tartozáson és azon túl, hogy az ország részt vehet a döntéshozatalban, komoly anyagi támogatást is jelent Magyarországnak, ennek jelei jól láthatók, "bármerre járunk az országban". 
     
Az idén 55 éves az európai integráció, érdemes számot vetni az azóta történtekkel, ezért szerveztek kiállítást, amelyen azt mutatják be, milyen változást hozott a közösség Európában és az új tagállamokban, köztük Magyarországon, és azt, hogy miként jelenik meg az EU a mindennapokban - közölte. 
     
Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én terjesztette elő a róla elnevezett nyilatkozatot, amelynek célja az volt, hogy a korábban a háborúban szembenálló felek hozzanak létre szövetséget - a mai EU elődjének tekinthető szervezetet -, ennek emlékére tartják meg minden évben az Európa-napot. 
     
A Millenárison és az Európa Pontban az idén hetedik alkalommal megrendezett fesztiválon a szakmai sátrakban egyebek mellett a Külügyminisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal és a bizottság magyarországi képviselete várják a látogatókat. 
     
A látogatók megtekinthetik a Mi lenne, ha nem lenne EU? című kiállítást is, ez az uniónak azokat az előnyeit kívánja bemutatni, amelyek nehezen vagy alig vehetők észre. A fiatalok úgynevezett toleranciatréningen vehetnek részt, ahol az interkulturális konfliktusokról és rasszizmusról folyik párbeszéd, emellett ösztöndíjbörzét és álláskeresési tanácsadást szerveznek.