Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. szeptember 2., vasárnap

15.460 - Hitelkárosultak válasza Orbán Viktornak: a devizahiteles probléma megoldatlan > Budapest, 2012. szeptember 2. vasárnap

Feladó: Endre Simó

Dátum: 2012. szeptember 2. 8:24
Tárgy: Hitelkárosultak válasza Orbán Viktornak
Címzett: Kutasi József Antal


Hitelkárosultak válasza Orbán Viktornak: a devizahiteles probléma megoldatlan

Budapest, 2012. szeptember 2. vasárnap

    A devizahitel-károsultak érdekében cselekvő tizenegy szervezet, továbbá hitelkárosult társadalmi aktivisták szombaton a budapesti Magyarok Házában tartott munkamegbeszélésükön megállapodtak, hogy koordinálják tevékenységüket a Hitelkárosult érdekében, mert a devizahiteles probléma továbbra is megoldatlan, és orvoslásának kikényszerítéséért az eddiginél hatékonyabb társadalmi összefogásra van szükség – jelentette a tanácskozást kezdeményező Magyar Szociális Fórum vasárnap.

   A munkamegbeszélés résztvevői egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy nem felel meg a valóságnak Orbán Viktor miniszterelnök legújabb lakossági levelének állítása, miszerint „Európában egyedülálló módon kimentettük a devizahiteleseket”. Adósságuk alól csak azoknak sikerült megmenekülniük, akiknek volt rá pénzük, hogy éljenek a menekvési lehetőséggel, a többségnek azonban döntenie kell, törlesszen-e, vagy a közüzemi díjat fizessen, fűtsön-e vagy egyen. A devizahitel-probléma a magyarországi megélhetési válság szerves része, több millió embert sújt, ezért politikai megoldást követel. „Olyan politikát akarunk, amely megszabadítja az embereket az adósság rabszolgaságtól, munkát és méltó életvitelre alkalmas jövedelmet biztosít nekik” – szögezték le. Követelték a kilakoltatások és az árverezések leállítását (a jelzáloghitelek következtében 2,5 millió embert fenyeget otthonvesztés), és objektív tájékoztatást Magyarország égető társadalmi problémáiról a közszolgálati médiában.

    A szorosabb szervezeti együttműködés érdekében szakemberekből és társadalmi képviselőkből álló műhelyt alakítottak, melynek feladatául szabták, hogy vizsgálja meg a felmondások letétbe helyezésének, és a kollektív nem fizetésnek a lehetőségét, ha a hitelezők kitartanának mohóságuk mellett, továbbra is felfelé srófolnák a törlesztő részleteket, nem volnának hajlandóak magukra vállalni a terhek jelentős részét, és ténykedésüket a kormány tétlenül szemlélné. A szervezetek úgy döntöttek, hogy összekapcsolják egymással információs rendszerüket a Hitelkárosultak jogi eligazodásának és az egyéni jogorvoslathoz szükséges gyakorlati lépéseknek a megkönnyítéséért. A két héten belül összeülő szakmai műhely foglalkozni kíván a felfüggesztés kötelezővé tételével s végrehajtás-megszüntetési perekben, a közjegyzői záradékolással, az elsétálási joggal, hogy a fedezeten túl nyúlóan ne lehessen banki követelést érvényesíteni, és jogilag is alá akarja támasztani, a bíróság csak azzal a feltétellel rendelhessen el kilakoltatást, ha intézkedett az adós és családja közös, állandó elhelyezéséről. A civil stáb hatékony képviselet kialakítására törekszik az ombudsmannál, a fogyasztóvédelemnél, a PSZÁF-nál, a Kúriánál, és kész a kormánnyal is tárgyalni a devizahiteles probléma átfogó megoldásáról.

    A munkamegbeszélésen egyetértettek a magáncsőd-családi csőd intézményének hazai bevezetésével, az adósságtehertől való megszabadulás és a tiszta lappal indulás céljából.

    A résztvevők egyetértő támogatásukról biztosították az autóhitelesek szeptember 7-re meghirdetett budapesti autós tüntetését, és arra szólítottak fel, hogy minél többen vegyenek részt rajta. (Az akció részletes programját lásd a mellékelten csatolt fájlban!)

    A munkamegbeszélés résztvevői azzal a felhívással fordultak az emberi jogok érvényesítéséért tenni akaró jogászokhoz, közgazdászokhoz, szakemberekhez, hogy egyéni érdekeiket kapcsolják össze a közösség szolgálatával, és nyújtsanak segédkezet a megélhetésükért küszködőknek, szellemi kapacitásukkal járuljanak hozzá a társadalmi probléma megoldásához, működjenek közre az újonnan létesült műhely munkájában.+++


A fenti közlemény az alábbi szervezetek és személyek közös állásfoglalásából született:

Barabás Gyula: Széchenyi Hitelszövetség   

Czöndör Gyula:  Magyar Szociális Fórum                               

Filep András:   Hiteles Magyarok Fóruma 

Fülei-Szántó András                                   

Jánosi Gábor Magyar Szociális Fórum                                 

Juhász József István                                  

Kaszai Sándor                                           

Salga István: Szövetség az Igazságos Jogállamért   

Kovács István: Munkáspárt                                 

Kozma József és Dr. Ölveczky István:  Bátor Program, MKG. jogsegély-szolgálat, HVC Egyesület, Jogicsavar jogsegély szolgálat, Hiteles Párt

Kozma László                                          

Máhr Zsuzsa:  Továbbképzés Alapítvány

Malkovics Kovács János   

Mihalik Anikó                                           

Papp Péter                                                 

Simó Endre    Magyar Szociális Fórum                                            

Sudár István                                                

Szabó István                                              

Szabó Sándor                                              

Szigeti Gábor                                   

Thürmer Gyula:  Munkáspárt                       

Viczián Botond                                           


Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

www.hitelkarosultakert.hu