Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. szeptember 6., csütörtök

15.510 - Az új szabályok szerint a 2012. szeptember 1-jétől elhelyezkedők biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak azt a jövedelemigazolást, amelyet az előző foglalkoztatójuktól kaptak


Feladó: RPozitív Híreső
Dátum: 2012. szeptember 5. 17:15
Tárgy: Kötelező iskolaköpeny
Címzett: Kutasijozsef1956 <kutasijozsef1956@gmail.com>


Szeptembertől fontos változások jönnek: itt a lista!


A szeptember általában jelentős változásokkal indul, idén sincs ez másként. A RichPOI.com bemutatja a legfontosabbakat

Közösségi közlekedés, KRESZ

Módosul a közösségi közlekedésben alkalmazott díjrendszer szeptember 1-jével, az emelt szintű szolgáltatások pótjegyárai az utazási távolsággal arányosan alakulnak, az autóbuszos felár bevezetése versenyképesebbé teszi a vasúti InterCity (IC), EuroCity (EC) járatokat, a jegyek esetében megszűnik, a bérleteknél azonban megmarad az 5 kilométeres övezetű helyközi tarifa.

Az átalakítás első lépcsőjében az eddig egységes tarifarendszert - a személyszállítási törvénynek megfelelően - országos, elővárosi és regionális szolgáltatásokra bontott elemek váltják fel, döntő részben változatlan díjtételekkel.

Az emeltszintű szolgáltatás nyújtó országos vonatjáratokon (IC, EC, EuroNight) fizetendő pótjegy díja az utazási távolsággal arányosan, a menetjegyek övezeti besorolásához igazodva nő. A kiegészítő díj a 280 kilométernél rövidebb utazások esetében a jelenleg jellemző 400 forintos szint alatt marad. Így több vidéki megyeszékhely és a főváros közötti utazás is olcsóbban tehető meg szeptembertől az IC és EC járatokon, a minőségi vonatokat érdemes lesz rövidebb távú utazásokhoz is igénybe venni.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. E szabály célja, a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas lézerblokkolók további terjedésének megakadályozása. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását.

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek - torlódáshoz érve - a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

Változások a munkahelyeken

Az új szabályok szerint a 2012. szeptember 1-jétől elhelyezkedők biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak azt a jövedelemigazolást, amelyet az előző foglalkoztatójuktól kaptak, vagy maguknak kell azt eljuttatniuk az illetékes hatóságnak.

Annak érdekében, hogy az állampolgárok mielőbb hozzájussanak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaihoz - táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj - a kormány 2012. szeptember 1-jétől hatályos rendeletében egyszerűsítette a "Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához" elnevezésű nyomtatvánnyal kapcsolatos szabályokat.

A hatályos jogszabályok szerint a munkavállalók a munkaviszony megszűnésekor a többi igazolással együtt kell megkapnia ezt az igazolást, és azt a többi igazolással együtt adhatja át új munkáltatója részére.

Fontos program is elindult ma: augusztus végén általában tömegesen jelentkeznek a pályakezdők, az ő munkába állásukat segíti a Nemzetgazdasági Minisztérium programja, amely során szeptember elsejétől négy hónapig ingyen foglalkoztathatják a pályázó munkáltatók a 25 év alatti álláskeresőket.

A programban csak pályakezdőt lehet ingyen foglalkoztatni. A 100 százalékos bér- és járuléktámogatás elnyeréséhez a munkaadóknak kérelmet kell benyújtani a Munkaügyi Központban.

A boltokban is újdonságokkal találkozhattunk

Szeptember 1-jén lép hatályba az egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet (magyartermék-rendelet), amely többek között szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a "magyar termék", a "hazai termék" és a "hazai feldolgozású termék" jelölés.

A magyar termék minősítés vagy bármely más, az élelmiszer magyar származását tartalmazó állítás kizárólag akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el.

Hazai terméknek akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább 50 százaléka magyar, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. Hazai feldolgozású termékek körébe tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek is.

Folytatódnak a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, hamarosan egy külön végrehajtási rendeletben pontosan meghatározzák a dohányzásra kijelölt helyet jelölő, illetve a dohányzást tiltó táblák pontos méretét és feliratát is.

A nemdohányzók védelmében hozott intézkedések aktuális eleme, hogy szeptember elsejétől csak képes figyelmeztetéssel ellátott dohányterméket szabad gyártani, 2013. január elsejétől pedig csak ilyenek lesznek forgalmazhatók. A képekkel kombinált feliratok jóval hatásosabbak az információközlésben. Különösen a fiataloknál szeretnék ezzel is elérni, hogy ne gyújtsanak rá. A dohányosoknál pedig az a cél, hogy vegyék figyelembe a nem dohányzókat is, illetve hogy motiválják őket a dohányzásról való leszokásban.





Ilyen lesz a teljesen megújuló Budai Várbazár + képek

A több mint harminc éve pusztuló Várbazár és környéke lehet a főváros új dísze, ahová a most elkészült látványtervek galériákat, előadótermet, éttermet, kávéházat és nagy kertet is jelölnek.
bővebben>>>

Alapos felmérés után tehetik kötelezővé az iskolaköpenyt

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár megjegyezte, hogy támogatná az egyenköpenyt is, mivel szerinte ez csökkentené a szegény gyerekek frusztrációját. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez egyelőre még nincs napirenden.
bővebben>>>

Szeptembertől fontos változások jönnek: itt a lista!

A szeptember általában jelentős változásokkal indul, idén sincs ez másként. A RichPOI.com bemutatja a legfontosabbakat.
bővebben>>>

Sziromból csiszolt gyöngyszem Tatán

Azt hiszem megtaláltam azt a boltot, ahova akkor is bemegy az ember, amikor nem is szeretne vásárolni, de ha egyszer átlépi a küszöböt, a látvány, az illat, az eladó kedvessége és hozzáértése, annyira magával ragadó, hogy nem telhet el olyan hét, hogy ne keresné fel újra és újra.
bővebben>>>

Káprázatos megmozdulás a mankós paralimpikontól + videó

David Wetherill a londoni paralimpia asztalitenisz-versenyén mutatott be egy elképesztő ütést.
bővebben>>>

Gyógynövényekkel az őszi megbetegedések ellen

Az ősz beköszöntével sajnos elkezdődik a járványok ideje, ezért gondoskodjunk egészségünkről, melyhez a gyógynövények kiváló és természetes alapként szolgálnak.
bővebben>>>

Évi 60 ezer forint lehet a megtakarítás a családoknál

Évi 60 ezer forint megtakarítást ígér egy négytagú család számára az ősszel folytatódó ÖkoKör program, amelynek keretében csoportos foglalkozásokon vitatják meg a háztartásokban a hulladékképződés és az energiafelhasználás csökkentésének lehetőségeit a résztvevők, és utóbb azokat alkalmazzák is a gyakorlatban.
bővebben>>>

Kókuszolaj segíthet a fogszuvasodás megelőzésében

Kutatók szerint a kókuszolaj megtámadja a fogszuvasodást okozó baktériumokat, és így felhasználható a fogtisztító termékekben.
bővebben>>>

A Földön kívüli élet nyomában

Harminchat évvel azután, hogy leszállt az amerikai Viking űrszonda, amelynek fel kellett derítenie, hogy a Mars felszínét borító kőtörmelék tartalmaz-e mikrobákat, a csillagászok még mindig nem biztosak abban, hogy a bolygó lakható volt-e valaha is, vagy sem.
bővebben>>>

Nyelvparádé és nyelvtudás hete péntektől

Az ország csaknem ötven pontján szerveznek nyelvi és kulturális programokat a nyelvtudás hete alkalmából szeptember 7. és 15. között, a programsorozat nyitórendezvénye a nyelvparádé lesz péntektől vasárnapig a Millenárison.
bővebben>>>

Akciókkal várják a még Üdülési Csekkel rendelkezőket

A 2012-es érvényességi idővel rendelkező Üdülési Csekkek már csak december 31-ig válthatók be, így alig négy hónapjuk maradt azoknak, akik fel szeretnék használni megmaradt csekkjeiket. A szállodák akciós ajánlatokkal várják a megmaradt utalványok felhasználóit.
bővebben>>>

A váltakozó böjtölések előnyei - A mérsékleten van a lényeg

"A böjtölésről mindig azt feltételeztem, hogy kellemetlen dolog, és korántsem látni, hogy milyen haszna lehet hosszabb távon. Így amikor felkértek arra, hogy készítsek dokumentumfilmet, amelyben magamon próbálom ki, hogy mi történik, ha nem eszem, nem nagyon örültem." - mondta Michael Mosley, a BBC tudományos szakírója.
bővebben>>>
RichPOI.com - a teljesen független, bulvártól mentes, hír és vásárlói portál
Igyekszünk elkerülni a reggeli borzongással történő napindítást, ezért a pozitív és optimista szellemiséget az egész portálra kiterjesztjük. Ezáltal más cikkeink sem a bajt, a válságot, bűnt, a pesszimizmust kívánják erősíteni szenzációhajhász módon, hanem inkább a megoldást, a kiutat, az optimista hozzáállást támogatjuk.