Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. szeptember 13., csütörtök

15.555 - Féléves fizetett szabadságok itthon és nyugaton – 2. rész

From: Interim Szakmai Hírek [
Sent: Thursday, September 13, 2012 4:52 AM
To: jozsef@kutasi.eu
Subject: Féléves fizetett szabadságok itthon és nyugaton – 2. rész

 

Interim Szakmai Hírek
Ha levelünk nem jelenik meg hibátlanul, kérjük, kattintson ide.


Tisztelt Cégvezető, tisztelt HR vezető kolléga, kedves Olvasó!

Cikksorozatunk folytatásában magyar esetpéldákat és a sabbatical hazai jogi környezetét ismertetjük.

Magyarországon ez a fajta szabadság még kevésbé elterjedt – és sokszor a munkavállalók egyéni kezdeményezésére jön létre. Például az egyik jól ismert hazai multinál egy vezető pozícióban lévő kolléga teljesen egyedi módon 8 hónappal előtte bejelentette igényét egy jól megtervezett 15 hónapos sabbaticalra. Bár a cégnél erre nem volt precedens, de néhány megbeszélést követően főnöke úgy vélte, hogy bár elveszítik a munkatársat 15 hónapra, de a karrierje még 25 év vagy több is lehet a cégnél, így közös megegyezéssel kiadta a sabbaticalt. Hasonló "karrierstopról" találhatunk egy példát a film és reklámipar területéről, ahol 10 év munkaviszony után született meg az igény, melyet el is fogadott a vezetés.

A sabbaticalal kapcsolatban Magyarországon külön jogszabályok sem a munkáltatóra, sem a munkavállalóra nem vonatkoznak. Közös megegyezéssel bármikor kezdeményezhető ilyen szabadság, azonban ezt körültekintő felkészülés kell megelőzze, hogy mindkét fél számára zökkenőmentes legyen a változás.

Azonban értelemszerűen felmerülhet a kérdés, hogy adott esetben ki fogja elvégezni a megújulási szabadságon lévő kolléga munkáját?

A kulcsemberek átmeneti pótlására a cégek döntő többségben interim menedzsert bíznak meg. Az interim határozott időre, határozott feladatra szerződő vezető, illetve speciális szakember, aki nem törekszik arra, hogy állandó munkaszerződést kapjon a megbízótól, így nem jelent veszélyt a távozó kulcsemberre. Sőt, sok esetben a helyettesítő kiválasztásának aktív résztvevője a sabbaticalt megkezdő felsővezető, így lehetősége van arra, hogy személyesen is megbizonyosodhasson az interim alkalmasságáról és teljes nyugalommal kezdje meg pihenését.

Egy ismert nagyvállalat elsőszámú vezetőjének tollából:

 „Kiszámoltam, hogyha kivennék egy fizetés nélküli hónapot, hogy a családommal legyek, akkor körülbelül a fizetésem 8%-át veszíteném el. Ezután átgondoltam, hogy mennyivel csökkenne az életszínvonalam, ha ebben az évben 8%-kal kevesebbet keresnék… és rá kellett jönnöm, hogy valójában alig érezném meg ezt a bevételkiesést. Viszont ha egy hónapot csak a családommal lehetnék, nemcsak rendesen kipihenném magam és feltöltődnék, de egy csomó más dolgot is megtehetnénk, amit eddig nem tettünk meg idő híján. Ezután egyértelmű volt számomra a döntés."


Következő hírlevelünkben: Tréning, coaching és az új trend. Mi a leghatékonyabb?

Sikeres üzletmenetet kívánva,
Az interim.hu csapata

www.interim.hu