Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. június 8., szerda

21.128 - ​Riport az első országos sírásóversenyről > ​A 168 Óra XXVIII. évfolyam 23. számából

Feladó: 168 Óra
Dátum: 2016. június 8. 12:52
Tárgy: Célkeresztben a Spéder-birodalom
Címzett: jozsef@kutasi.eu



​​
A 168 Óra XXVIII. évfolyam 23. számából ajánljuk!
2016. június 9-től keresse az újságosoknál.
Könyvhét a címlapon

A 87. ünnepi könyvhetet és a 15. gyermekkönyvnapokat június 9-13. között rendezik, központi helyszíne az V. kerületi Vörösmarty tér, valamint a térbe torkolló utcák térhez közeli része. A nyolc és fél évtizedes hagyománynak megfelelően az esemény elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának ünnepe. Könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású műve, a klasszikus magyar irodalom új kiadásai. A 168 Óra e heti száma ebből az alkalomból terjedelmes összeállításban foglalkozik a könyvhétre megjelenő művekkel és a kortárs szerzőkkel. Lapunkban részletes interjúkat, ismertetőket olvashatnak egyebek között Fenákel Judit, Péterfy Gergely, Lackfy János, Grendel Lajos és Vekerdyt Tamás műveiről. A 168 Óra címlapi interjút közöl Závada Pállal, akinek új regénye, az Egy piaci nap a gyűlölet és a tömegőrület felkavaró dokumentuma.


A labda íze

A csoportkörből továbbjuthatunk – mondja Rákosi Gyula a labdarúgó Európa-bajnokság előtt. A Ferencváros 41-szeres válogatott játékosa még azokban az időkben futballozott, amikor itthon az Eb-bronzérmet is fanyalogva fogadták a szurkolók. Most meg már azért is pezsgőt bontottak, hogy a magyarok pótselejtező után ott lehetnek a 24-es mezőnyben. Hát, ha azt nézzük, hogy a részvételért nyolcmillió euró jár, meg hogy az eddigi utolsó magyar Eb-gólt Kű Lajos 1972-ben rúgta... A rendezvény kezdetben másodrangúnak számított, a főszereplők – köztük Jasin, Beckenbauer, Platini, Cruyff, Zidane, Cristiano Ronaldo – viszont soha. Vagy hazai pályán maradva: Albert, Bene, Göröcs, Farkas, Mészöly, Tichy, és amikor a magyar futball nem rúgott labdába, azért ott volt Palotai Károly és Puhl Sándor. Okozott meglepetést Franco tábornok döntése, Panenka tizenegyese, a dánok strandválogatottja és a görögök meccsenkénti, végül aranyat érő egy-egy gólja. Az idén a franciák otthon játszanak, a spanyolok címvédőként, a németek, az angolok és olaszok – kapujukban a 157-szeres válogatott Buffonnal – mindig esélyesként. És akkor Izlandról még nem is beszéltünk. De Eb-összeállításunkban fogunk. Részletek a 168 Óra holnap megjelenő számában.


​​
Célkeresztben a Spéder-birodalom

Túl nagyra hízott Spéder Zoltán birodalma, s úgy tűnik, ez már nem csupán Demján Sándort zavarja, hanem a Bankszövetség befolyásos tagjait is kezdte nyugtalanítani. Több, a témával kapcsolatos levél is nyilvánosságra került a napokban, s most mindenki arra vár, hogy Orbán Viktor és Varga Mihály válaszoljon a hozzájuk címzett, a takarékszövetkezeti integráció problémáit boncolgató megkeresésekre. Egyelőre hiába. Nemcsak a piac és a verseny szempontjából van kifogás a Spéder Zoltán fémjelezte cégcsoporttal szemben, úgy tűnik, politikai hátszele is van a konfliktusnak: Orbán Viktor szemében túlságosan önállóvá válhatott Spéder. A kormányfő Demjánnak írt leveléből kiderül, első körben a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendelik. Megakadályozzák, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak és vizsgálják a takarékszövetkezeti szektor köré szőtt céghálót, merthogy Demján szerint ilyen is van. A csata már az érdekeltek médiafelületein is nyomot hagyott. Az írás teljes terjedelemben itt olvasható.


A kulisszák mögött: Baja Ferenc

Tóbiás József felettes énje, pótapja, Tóbiás hangján ő beszél – mondják kritikusai Baja Ferencről. Az egykori reformkörös politikus kormányon a miniszterségig, pártban az alelnökségig vitte, a Táncsics Alapítvány régi-új elnöke. Nem tagadja, komoly befolyása van a szocialisták politikájára, egyszerűen azért, mert azt akarja, hogy így legyen. Ellenlábasairól azt mondja: akik őt támadják, rajta keresztül az elnököt akarják gyengíteni, ami árt a tisztújításra készülő MSZP-nek. Nem rejti véka alá: Tóbiást és Botka Lászlót támogatja. Mit tud Baja Ferenc, hogy így vagy úgy, de valamennyi elnök mellett dolgozhatott? Portrénk a csütörtöki 168 Órában.


​​
Riport az első országos sírásóversenyről

Egyre kevesebb a szakképzett sírásó, a többség a gyakorlatban sajátítja el, hogyan kell végtisztességet adni az elhunytnak. Ráadásul a kormány lehetővé akarja tenni, hogy akár a hozzátartozók is temethessenek. A szakma tiltakozik, és alanyi jogon járó, százezer forintnyi temetési segély bevezetését javasolja. Az első országos sírásóversenyen, Debrecenben ezen kívül azt is megtudtuk, hogyan lehet colstok nélkül, a saját testünkkel mérni, és adnak-e vidéken borravalót a sírásónak.