Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. június 23., csütörtök

21.174 - ​​Bugár Béla: Önkéntesen fogadunk menekülteket > 2016. június 23.

Feladó: 168 Óra 
Dátum: 2016. június 23. 7:52
Tárgy: Drága Tóni! - Rogánt hírbe hozták
Címzett: jozsef@kutasi.eu
​​
A 168 Óra XXVIII. évfolyam 25. számából ajánljuk!
2016. június 23-tól keresse az újságosoknál.
Drága Tóni! – Rogánt hírbe hozták

„Nagyon drága a Tóni." Legalábbis erről panaszkodott Portik Tamás állítása szerint Pápa Marianne, a bűnöző egykori élettársa, mert túl sok pénzt kért volna Rogán Antal a belvárosi ingatlanok áron aluli továbbpasszolásáért. Portik a múlt héten a bíróság előtt ismertette az ingatlanbiznisz szisztémáját, zacskóban vitt kenőpénzzel, kamu értékbecsléssel – mindezt a Rogán-Habony-érdekkör utasításai alapján. A modell kísértetiesen emlékeztet a fővárosi éjszakát uraló Vizoviczki László elleni lehallgatási jegyzőkönyvekben elmondott rendszerre. De lehet-e hinni a Prisztás-gyilkosságért 11 év börtönre ítélt bűnözőnek? Ez a ma megjelenő 168 Óra címlapsztorija.


A titkos tao: a támogatás szellemrendszere

A társaságiadó-jóváírás (tao) eredetileg a kultúra kiegészítő mecenatúrájaként indult. Majd 2011-ben a Fidesz a sportot is beemelte a támogatható területek közé. Azóta főként a hatalomnak tetsző sporttevékenységek segítésének eszköze. A vállalati adakozási kedvet erősen ösztönzi Orbán Viktor miniszterelnök foci iránti vonzalma. Négy év alatt a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 9,2 milliárd forint adótámogatáshoz jutott. Vagyis megszerezte a labdarúgásban szétterített összes támogatás 12 százalékát. A 168 Óra összeállításából az is kiderül: miként vált a politikai manipuláció áldozatává az amúgy jó finanszírozási módszer, és mit csinálnak az úgynevezett tao-ügynökségek. De szakértők azt is elemzik: a tao tele van működési hibákkal, a háttérben felsejlik a bújtatott lobbizás, és az efféle pénzmozgások átláthatatlanok. Pedig a tao voltaképp közpénz. Részletek a ma megjelenő 168 Órában.


​​
Bugár Béla: Önkéntesen fogadunk menekülteket

Bugár Béla az egyetlen olyan szlovákiai politikus, aki a rendszerváltás óta minden egyes törvényhozásnak tagja volt. Elemzők többször leírták: alighanem ő lenne az ország elnöke – ha nem magyarnak születik. 2009-ben megalapította a szlovák-magyar Most-Híd pártot, a szervezet szakított a tisztán etnikai politizálással és az egész Kárpát-medencében egyedülálló módon kétnemzetiségű, regionális párt lett. Létrehozása óta az elveiben konzervatív párt mindig bejutott a parlamentbe, az MKP viszont azóta nem tudja hozni a szükséges szavazatokat. Tavasszal a Híd saját híveinek is meglepetést szerezve a szociáldemokrata Smer párttal és a Szlovák Nemzeti Párttal lépett koalícióra. Volt, aki árulást emlegetett. Lapunknak Bugár azt mondja, jó döntést hozott. A Fideszről pedig azt gondolja, az oszd meg és uralkodj politikáját folytatja Szlovákiában. Üzeni, a magyar kormánynak tudatosítania kell magában: ha a Magyar Közösség Pártját tekinti egyedüli partnernek, akkor csak százezer szlovákiai magyar képviseletét tartja fontosnak. Interjúnk a csütörtöki 168 Órában.


Kalauzország

Világadapter címmel jelent meg Tóth Krisztina legújabb verseskötete a könyvhétre. A válogatott költemények az elmúlt fél évtizedben születtek. Vannak, amelyek a mulandóságunkkal kapcsolatos nehézségeinkről fogalmaznak lírai pontossággal. Mások kommunikációs problémáinkat írják le iróniával, s akad költemény, amely azt bizonyítja: az ellenőrök országa lettünk. A Babérkoszorú-díjas író, költő a 168 Órának arról is beszél: az emberek tele vannak zsilipeletlen indulatokkal. Interjúnk a csütörtöki 168 Órában.


Traumák terhei: menekülés a szabadság elől

Csepeli György új könyve Wittgenstein-idézettel kezdődik: „Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell." És azzal fejeződik be: „Amiről nem lehet hallgatni, arról beszélni kell." A Meg nem gondolt gondolat című kötet a szerző Antiszemita előítélet című, tizenöt évvel ezelőtti könyvének bővített kiadása. Sajnos, volt mivel kibővíteni. A szociálpszichológus arról is beszél a 168 Órának: a holokauszt és a Trianon traumájáról írva a nemzeti tudat és az antiszemitizmus nagyon erős összefüggésére jött rá.