Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. június 10., péntek

21.138 - Összeültek a hatalmasságok – minket persze kihagytak! Orbán nélkül dönt a világ sorsáról a háttérhatalom > 2016. június 10., péntek

blikk

Összeültek a hatalmasságok – minket persze kihagytak!
Orbán nélkül dönt a világ sorsáról a háttérhatalom

Ma kezdődik Drezdában a Bildeberg-csoport éves találkozója, amelyre húsz országból mintegy 130 befolyásos vendéget hívtak meg. Magyarországot idén sem képviseli senki.
A szervezők közleménye szerint a találkozó fő témái közé tartozik a migráció és Európa egységének ügye, a Közel-Kelet és Oroszország helyzete, az informatikai biztonság és a technológiai innováció.
A vendégek között van Ahmed Aboutaleb, a hollandiai Rotterdam marokkói származású polgármestere, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy a 2015. januári párizsi terrortámadás után távozásra szólította fel a nyugati értékrendet megtagadó muzulmánokat.
Az informális tanácskozáson a hagyományoknak megfelelően a vendégek nagyjából egyharmada a politikából érkezik.
Az MTI beszámolója szerint köztük van Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója és Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke, Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes, Mark Rutte holland kormányfő, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, Thomas de Maiziere belügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter és Laurent Fabius, a francia alkotmánytanács elnöke.
Magyarországról senki sem hívtak meg. A Magyar Nemzet cikke szerint Surányi György azon kevés magyarok egyike volt, aki korábban kapott meghívót a tanácskozásra. Surányi a Magyar Nemzeti Bank elnökeként 1996-ban, 1997-ben és 1999-ben is részt vett a találkozón.
Rajta kívül Bokros Lajos, egykori pénzügyminiszter, Martonyi János, volt külügyminiszter és Bajnai Gordon exminiszterelnök vett részt egyszer a Bilderberg csoport megbeszélésénél.
A tanácskozáson részt vesznek gazdasági vezetők, újságírók.

A Bilderberg csoport zártkörű beszélgetéseit az úgynevezett Chatham House szabályok alapján rendezik meg, amelyek a minél nyíltabb vita érdekében előírják, hogy nem lehet nyilvánosságra hozni, ki milyen véleményt fogalmazott meg.

Ebben a hotelben tartják a zártkörű tanácskozást /Fotó: Europress-Getty Images

A találkozó célja a kötetlen eszmecsere az aktuális globális folyamatokról, a beszélgetésekről nem készül jegyzőkönyv és összefoglaló jelentés.
Az 1954-ben megalakult társaság az első találkozó helyszínéről, az Oosterbeek nevű hollandiai település Bilderberg nevű szállodájáról kapta a nevét.
A csütörtöktől vasárnapig tartó drezdai találkozóra számos tüntetést jelentettek be.