Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. június 26., vasárnap

21.181 - Farkas György > Brexit: a legtöbbet Magyarország veszítheti!

dollár-euro-font (dollár, euró. font)

Brexit: a legtöbbet Magyarország veszítheti

Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének vezetője szerint Magyarország több száz milliárd forint uniós támogatást veszít el a brit kilépés miatt. Magas István az InfoRádiónak azt mondta, a döntésnél az érzelmek domináltak. Visszaütött, hogy David Cameron kockáztatott, amikor azt ígérte, kiírja a népszavazást.
Hiába gondolták azt a piacok, meg a racionális elemzők, hogy sokkal nagyobb arányban kap előnyöket az Egyesült Királyság az EU-tól, mint amennyi kárt elszenved, befizet, a nettó mérleg pozitív, az emberek mégis úgy döntöttek, kilépnek.
A Brexit azonnali hatásai már látszanak: inkább adják a fontot, mint veszik, a tőzsdék átmenetileg lefagynak, a chicagói úgynevezett félelem-index mutatója kilengett fölfelé. London nem lép ki azonnal, a folyamat vége 2018-ban lehet, addigra minden tartozást, követelést elrendeznek. Addig nettó befizető marad az EU-ban.  Magas István szerint az összes kasszában lejjebb mennek a számok, mindenki, aki nettó élvezője az EU pénzosztásának, rosszabbul fog járni.
Valószínűleg Magyarország uniós támogatásokat fog veszíteni, mert mindenki arányosan kevesebbet fog kapni, de a legnagyobb haszonélvezők, így például Magyarország fog a legnagyobbat veszíteni: több száz milliárd forinthoz nem fog tudni hozzájutni.
Magas István közölte, új uniós költségvetés kell, hiszen jelentős volt az angol befizetés, most majd másoktól kell többet kérni, illetve esetleg az elosztás elveit is át kell formálni a következő ciklusban. Valószínűsíthető egy többsebességes Európa kialakulása. mindenkinek el kell dönteni, hova szeretne tartozni: a maghoz, az eurózónához vagy kijjebb marad.

A tanszékvezető szerint a Brexit az USA és az EU között formálódó szabad kereskedelmi megállapodás véglegesítését is kitolja. Szerinte a most Nagy-Britanniában dolgozó magyarok nem veszítik el munkájukat, de a jövőben az összes jóléti szolgáltatás (egészségügy, családtámogatás) kifizetései szigorodni fognak, az új munkavállalók sokkal keményebb feltételekkel találkoznak.