Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. június 9., csütörtök

21.135 - Drámai helyzet a Balatonnál! > 2016. 06. 06. - 10:59

2016. 06. 06. - 10:39
2016. 06. 06. - 10:59
forrás: CsP - hirado.hu

Évek óta komoly problémát jelent a balatoni vendéglősöknek, hogy megfelelő munkaerőt találjanak a nyári szezonra. Idén sokan nemhogy megfelelőt, hanem semmilyent nem tudnak munkába állítani, amin csak átszervezésekkel tudnak segíteni. Pedig egy pincér több mint 300 ezer forintot is kézhez kaphat havonta, a szakácsok pedig még többet. Úgy néz ki, sokszor még ez sem elég.

– Öt évvel ezelőtt egy felszolgálóval kapcsolatban még az volt az elvárás, hogy legyen jó mozgású és a németen kívül beszéljen még egy nyelvet. Három évvel ezelőtt az volt, hogy tudjon németül, az sem baj, ha nem tud semmit a szakmáról, mert ha hajlandó tanulni, majd mi megtanítunk neki mindent. Idén már az az elvárás, hogy az sem baj, ha nem ért semmihez és nem beszél idegen nyelvet, csak legyen két lába és két keze – érzékelteti a jelenlegi helyzetet a hirado.hu-nak nyilatkozó Fodor Márk, a vonyarcvashegyi Bock Bisztró Balaton ügyvezetője.

Levest szolgál fel egy pincér. MTI Fotó: Kovács Tamás

Hasonló tapasztalatokról számolt be az egyik népszerű déli parti étterem neve elhallgatását kérő vezetője is. Ahogy fogalmazott: idén a tavalyihoz képest sokkal rosszabb a helyzet, mivel nemhogy szakképzett munkaerő nincs, hanem semmilyen. Elég sötétek a kilátások – mondta.

Nem keresnek rosszul 

Pedig a lapunk által megkérdezett vendéglátósok szerint egy felszolgáló 250-350 ezer forintot, a szakácsok pedig még többet is hazavihetnek havonta. Persze nem mindegy, hány éves az ember, milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, hová és milyen pozícióba veszik fel. Ennek ellenére a mai magyar viszonyok között ezek a fizetések nem számítanak alacsonynak, sőt. Hogy akkor mégis hol vannak a pincérek? A válasz egyszerű: a legtöbben Nyugat-Európában. És már vissza sem jönnek.

Régebben ugyanis bevett gyakorlat volt, hogy a kint dolgozó magyarok a téli szezon után a nyárit a Balatonon dolgozták le, de Fodor Márk szerint két-három éve már nem jönnek vissza. Ennek részben az az oka, hogy nagyon beindult az osztrák idegenforgalom, és fürdőépítésekkel még a sípályákat is átalakították téli-nyári üdülőhelyekké, így egész évben üzemelnek. A fizetések ráadásul jóval magasabbak a magyarországiaknál.

ÉRDEKES LNem elég néhány hónap 

Mivel a Balaton alapvetően szezonális hely, így még nehezebb munkaerőhöz jutni. Megszűnt már a '90-es évek „rablóvilága" – ahogy az egyik nekünk nyilatkozó vendéglátós fogalmazott, amikor egy szezon alatt, bár akár napi 15-16 órában, de annyi pénzt tudtak keresni a pincérek és a szakácsok, hogy aztán jóformán már egész évben nem kellett dolgozniuk.

– A jelenlegi keretek között, napi 10-12 órában egy szezonális munkahely nem tud annyit fizetni, hogy egy éves munkahelyet feladjanak miatta. Nem véletlen, hogy könnyebben találnak munkaerőt azok a balatoni éttermek, amelyek egész évben nyitva vannak. Nem árt persze, ha jó hírük is van – emelte ki Elek Balázs, a balatonfüredi Bistro Sparhelt séfje.

Az elmúlt években voltak olyan éttermek, amelyek végül nem tudtak kinyitni, és voltak olyan panziók is, amelyek megszüntették a félpanziós ellátást, mert nem találtak a működéshez elegendő pincért és felszolgálót. Sok vendéglős Kárpátaljáról vagy Erdélyből csábít munkaerőt, viszont aki idáig eljön, általában már nem áll meg Nyugat-Európáig. Mások Kelet-Magyarországon próbálnak dolgozót találni, és bevetnek mindent: fizetéselőleget adnak és szállást is biztosítanak számukra, csak hogy jöjjenek – mesélték a hirado.hu-nak.

Több lesz a diák és a kisegítő 

Felvetődik akkor a kérdés, hogy ki fogja kiszolgálni a magyar tengernél pihenő turistákat. Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke szerint az éttermek presztízse megköveteli, hogy ezekből a problémákból a vendégek a lehető legkevesebbet vegyék észre. Ezért várhatóan különböző átszervezésekkel hidalják majd át a problémákat.

– Például ahová négy szakács kellene, ott megpróbálják majd kettővel és több kisegítővel, vagy diákokkal vinni a konyhát. Ha kevés a pincér, akkor inkább kevesebb asztalt terítenek meg, csak hogy ne romoljon az ellátás, hisz egy szakképesítés és rutin nélküli felszolgálótól nem várható el ugyanaz a szint, ami egy tapasztalt szakmabelitől – fejtette ki.

Egy pincér bort tölt poharakba. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bért kell emelni

A munkaerő-piaci probléma megoldása hosszabb távon azonban elképzelhetetlen béremelés nélkül, vélik a szakértők.

– Jó irányba tett lépés az éttermeket érintő áfa-csökkentés. A tervek szerint az adó mértéke 2017-től 18 százalékra, 2018-tól pedig 5 százalékra mérséklődik. Ezt teljes egészében béremelésre kell fordítani, és azon felül is várható még áremelés az éttermek részéről, hogy ki tudják gazdálkodni a költségeket. E mellett szükséges a szakképzés átalakítása is ahhoz, hogy biztosított legyen a minőségi szolgáltatás a vendéglátásban – hangsúlyozta Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke.

Szerinte a problémák ellenére, ahogy eddig még mindig, úgy idén is megoldják majd az éttermek az ellátást. Az előfordulhat, hogy a pizza lassabban került majd a vendégek tányérjára, ám az biztos, hogy lesz, aki kivigye – húzta alá.