Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. június 18., szombat

21.144 - A házasságot egy férfi és egy nő kapcsolatának megtartani nem diszkriminatív.


Feladó: Tibor Kalman
Dátum: 2016. június 17. 22:30
Tárgy: 
A házasságot egy férfi és egy nő kapcsolatának megtartani nem diszkriminatív.
Címzett: Kutasi József Antal​


Frivaldszky Edit és a CitizenGO csapata:

A házasságot egy férfi és egy nő kapcsolatának megtartani nem diszkriminatív. Ezt erősíti meg az Emberi Jogok Európai Bírósága a Chapin és Charpentier v. France ügyben (40183/07) született döntésével, amelyben tisztázzák, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményében a "házasság" fogalma nem értelmezhető másképp, kizárólag egy férfi és egy nő szövetségeként.

A Chapin és Charpentier kontra Franciaország ügyben a Bíróság egyhangúan megállapította, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének cikkei, a házasságkötéshez való jog, a megkülönböztetés tilalma, és a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog nem sérültek azzal, hogy  a francia állam nem engedett két férfit összeházasodni 2004-ben, amikor a törvény még nem nyújtott erre lehetőséget.

Örömmel tölt el minket a hír, hogy a az Emberi Jogok Európai Bírósága megerősíti és alátámasztja az álláspontot, amelyet az Anya, Apa, Gyerekek kezdeményezéssel is szeretnénk előmozdítani: a házasság egy kivételesen különleges dolog. A házasság egyik célja egy olyan környezet biztosítása, amelyben a gyerekek boldogan nőhetnek fel. A gyermek legfőbb érdeke, hogy az édesanyja és az édesapja szeretetében és egységében növekedjen. Az Emberi Jogok Európai Egyezménye semmilyen jogi alapot nem teremt a házasság újraértelmezése érdekében a nemzeti törvényhozókra gyakorolt nyomáshoz.

Az Anya, Apa, Gyerekek kezdeményezés polgári bizottságának főtitkára, Maria Hildingsson szerint "Az Egyezmény 12. cikkében a család és a házasság közvetlen összefüggésben vannak. A mai ítélet egyértelműen kimondja, hogy a család fogalmát hogyan kell értelmeznünk: alapja az egy férfi és egy nő közötti házasság vagy a leszármazás."

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megerősítette a Francia Legfelsőbb Bíróság döntését, mely szerint nem számít diszkriminációnak, ha egy tagállam a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolatának őrzi meg.

Reményteli, hogy ez esetben az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem lett szubjektív értelmezés tárgya. A döntés történelmi pillanat, mivel néhány európai ország újraértelmezi a házasság fogalmát, téve ezt sokszor erős nemzetközi nyomásra, nem pedig bármiféle szerződés vagy megállapodás által igazolva. Ugyanakkor más országok, köztük Magyarország is alapszabályaikban rögzítik a házasságot egy nő és egy férfi kapcsolataként.

Az Anya, Apa, Gyerekek európai polgári kezdeményezés azért indult el, hogy megőrizze a tagállamok önállóságát a házassággal és a családdal kapcsolatos szabályozások területén. Ha még nem csatlakozott, írja alá Ön is a kezdeményezést! Ha már aláírta, és szeretne többet is tenni (pl. ismerőseivel is aláíratni azt, vagy lakóhelyén megszervezni az aláírásgyűjtést), jelentkezzen az
​​hungary@mumdadandkids.eu e-mail címen keresztül. 
Számítunk Önre. Együttműködését előre is köszönjük!
Üdvözlettel:
Frivaldszky Edit és a CitizenGO csapata