Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. február 14., szombat

1.802 - Immár tizenharmadik alkalommal adták át a Balassi Bálint-emlékkardot szombaton a Gellért Szállóban Budapesten!

Von: preshaz tarsasag
Gesendet: szombat, 2009. február 14. 22:38
An: Kutasi József
Betreff:
Balassi Baráti Kör

Átadták a Balassi-emlékkardot

2009-02-14 – Forrás: MTI

Immár tizenharmadik alkalommal adták át a Balassi Bálint-emlékkardot szombaton a Gellért Szállóban Budapesten: a magyar költők közül a délvidéki Tari István, műfordításaiért pedig a mongol Daváhügijn Ganbold irodalmár érdemelte ki az elismerést.

Bence Lajos Alsólendván élő költő méltató szavai szerint az óbecsei Tari István sosem állt be a sorba, nem hódolt be a diktatúrának, s nem hagyta el a vidéket a háború idején sem, inkább a bujdosást választotta. Tari sok mindenben példát mutatott a kortársaknak: a tartásban, a szülőföldhöz való hűségben és az ottani emberek szeretetében egyaránt - hangsúlyozta.

„Nagyon jó érzés elismerést kapni azoktól, akiknek a tevékenységét, alkotói munkáját, költészetét magam is nagyra becsülöm" - mondta Tari István a díj átvételét követően.

A mongol Daváhügijn Ganbold munkásságáról, életéről Buda Ferenc Kossuth-díjas, Balassi Bálint-emlékkardos költő szólt. Kiemelte azt az örvendetes eseményt, miszerint megjelent a mongol műfordító Válogatott művek a magyar irodalomból című kétnyelvű fordításkötete, amelyben 160 magyar író és költő 40 prózai műve és félszáznyi verse szerepel.

A mongol irodalmár, műfordító az egybegyűlteket arról biztosította: „Nem hagyom abba", a magyar irodalom egy kis részét megismertetem otthon is.

A díjat, egy középkori végvári szablya korhű másolatát Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök adta át.

A díjátadó ünnepségen az érdeklődők meghallgathatták Balassa Sándor zeneszerző két új Balassi-kórusművének ősbemutatóját az esztergomi Balassa Kórus közreműködésével.

Az alapítók szándéka szerint a Balassi Bálint-emlékkarddal a magyar líra kiemelkedő alakjait és a magyar irodalmat - benne Balassi költészetét - fordító európai költőket jutalmazzák. A Balassi Baráti Kör annak a költőnek ítéli oda az elismerést, akinek líráját méltónak tartja a reneszánsz alkotó életművéhez.


Az 1997-ben alapított díj bírálóbizottságának elnöke Makovecz Imre, a kuratórium alapító tagjai közé tartozik Lőcsei Gabriella, Molnár Pál, Rubovszky András, Zelnik József. A testület minden évben kiegészül az új díjazottal. A grémium munkájában részt vevő, Balassi-emlékkarddal kitüntetettek között szerepel Tóth Bálint, Nagy Gáspár, Buda Ferenc, Utassy József, Farkas Árpád, Ferenczes István, valamint Balassi-fordításaiért a portugál Ernesto Rodrigues, az olasz Armando Nuzzo és a török Dursun Ayan.

www.balassi.eu/Visszhang.htm

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------