Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. február 16., hétfő

1.807 - Gyurcsány Ferenc: A programhoz kapcsolódó törvényjavaslat "jó két hét múlva" kezdik el benyújtani a parlamentnek .Hétfő, 2009. február 16. 16:07

Von: Nemzeti Hirhalo

Gesendet: hétfő, 2009. február 16. 16:07
An: Kutasi József (094223)
Betreff: Gyurcsány Ferenc felforgatna mindent, egy óriág taglalta nagyívű terveit a Parlamentben

 

Gyurcsány Ferenc felforgatna mindent - egy óriág taglalta nagyívű terveit a Parlamentben
Origo 2009. február 16. 14:32 Gondola
   
Gyurcsány Ferenc csökkentené a munkát terhelő adókat, de növelné az áfát, és megemelné a nyugdíjkorhatárt is. A kisebbségben kormányzó MSZP-nek külső támogatásra lesz szüksége, hogy elfogadtassa elképzeléseit.

Válságkezelő forgatókönyvek

Válságkezelés és növekedés címmel jelentkezett napirend előtti felszólalásra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - jelentette be Szili Katalin házelnök. A kormányfő várt egy kicsit beszédének megkezdésével, amíg a Fidesz és a KDNP képviselői kivonultak a teremből.

Gyurcsány helyzetértékeléssel kezdett, és arról beszélt, hogy olyan válság alakult ki, amilyet még senki nem látott. "Ez az első igazán globális válság" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint valamennyi régióra, valamennyi szektorra, mindannyiunkra hat a krízis. Azt mondta, hirtelenjében mindenkinek kevesebb jövedelme lett, szűnnek meg a munkahelyek, eltűnnek a vevők a piacról, vagy kevesebbet vesznek.

A miniszterelnök szerint sajátossága a válságnak, hogy azok az államok, amelyeket korábban a legsikeresebbnek tartottak - például Írország, a balti államok -, ezek közül több ma a legnehezebb helyzetbe került. "A versenyképesség hamar elillanhat" - ez a tanulság Gyurcsány szerint, aki azt mondta, három kormányzati válságkezelési mechanizmus alakult ki.

Az elsőt a kormányfő szerint olyanok tudják alkalmazni, amelyek valutája világpénz - amerikai dollár, angol font, euró -, ők megtehetik azt, hogy ugyan sokkal kisebb a bevételük, de felvehetnek hatalmas hiteleket. Egy másik csoportot azok jelentik, amelyek hatalmas gázkészletet halmoztak fel, és ebből fizetik ki a mostani számlát - közölte Gyurcsány, aki szerint van egy harmadik csoport, Magyarország is ide tartozik, és ezek az országok azzal küzdenek, hogyan tudják megőrizni fizetőképességüket.

"Zsákban táncolni"

Gyurcsány arról beszélt, hogy Magyarország kettős szorításban van: egyik oldalról meg kell őriznie a fizetőképességét - ebben osztja a harmadik csoportba tartozó többi ország sorsát, másfelől versenyképessé is kell válnia. "Ez majdnem olyan, mint zsákban táncolni" - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány szerint erre a kettős szorításra kell most válaszolnia az országnak.

A kormányfő felidézte, hogy két héttel ezelőtt még az volt a várakozás, hogy Magyarországon idén a gazdaság 2,5-3 százalékkal csökkenhet. Most Gyurcsány szerint a kedvezőtlenebb verzióval, a 3 százalékos csökkenéssel kell kalkulálni, sőt a kormánynak van forgatókönyve még ennél is rosszabb, 3,5 százalékos csökkenésre is.

A miniszterelnök azt mondta: az átalakítások során növelni kell "az ország gazdasági növekedésében szunnyadó potenciált" 1,5-2 százalékponttal, a foglalkoztatottságot 57 százalékosról 65-70 százalékosra emelik. Gyurcsány közölte: idén a korábban tervezettnél 200-220 milliárddal kevesebbet költhet az állam, jövőre 550 milliárddal, 2011-ben pedig 650 milliárddal kevesebbet szabad elkölteni. A kormányfő szerint a takarékoskodás nem történhet "fűnyíróelv" mentén.

Az adórendszer átalakítása

Gyurcsány szerint ez a harmadik nagy reformprogram a rendszerváltozás után. Közölte, hogy öt területen kell beavatkozni: adórendszer, szociális rendszer, nyugdíj, támogatáspolitika a gazdaságban, politikai képviseleti és igazgatási rendszer.

A miniszterelnök azt mondta, hogy az adórendszer átalakításával a céljuk az, hogy jobban megérje dolgozni, mint a korábbiakban. Annak az útját keressük, hogy a munkabérre rakodó adókat kell csökkenteni - közölte Gyurcsány, aki tételesen is felsorolta az intézkedéseket:

- Szja alsó kulcsának alkalmazását 1,7 millióról felemelik 3 millió forintra. Ez az adókulcs a mostani 18-ról 19 százalékra emelkedne. Ezt követően lépne be a legmagasabb kulcs, amely 36-ról 38-ra emelkedne.

- A munkaadói járulékot 32 százalékról 27 százalékra csökkentik.

- Az áfát 20-ról 23 százalékra növekelik, a jövedékiadót 3-7 százalékig terjedően emelik..

- A társasági adó - a különadó megszűnésével együtt - 16-ról 19-re nő.

- Rendkívül széleskörben csökkentik a kedvezmények mértékét.

Az [origo] emellett kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a tervek között szerepel a rehabilitációs járulék emelkedése, és az ingatlanadó bevezetése is. Utóbbi javaslatot a kormány társadalmi vitára akarja bocsátani, leghamarabb 2011-től vezetnék be, a kormány tervei szerint fokozatosan. Az ingatlanadó az elképzelés szerint értékalapú lesz, nem területalapú.

A szociális támogatások átalakítása

Gyurcsány bejelentette: 2010 január elsejére létrehoznak a magyar államkincstárban egy mechanizmust, amely valamennyi állampolgárról számon tartja: mennyi támogatást kapott szociális célból és milyen okból. 2011-től már az önkormányzatok által adott támogatásokat is rögzítené a rendszer.

A családi pótlékról beszélve Gyurcsány azt mondta: "túlságosan brutális" lenne megvonni a pótlékot a nagyobb jövedelműektől, ezért ilyesmit nem terveznek. Ehelyett ezeket a juttatásokat beillesztené az adórendszerbe: 130 ezer forint havi jövedelmig sem jobban, sem rosszabbul nem járnának az emberek, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezők viszont adóznának a családi pótlék után.

A gyed-del kapcsolatban azt tervezi a miniszterelnök, hogy az továbbra is legfeljebb két évig lesz adható, de hat hónap helyett egy év munkaviszony lesz a feltétele a gyed folyósításának. A gyedet annyi időn át folyósítanák, mint amilyen hosszú volt a szülési szabadság előtti munkaviszony, aki csak egy évig dolgozott a gyerekvállalás előtt, egy éven át kapná csupán a gyedet is.

Nyugdíjrendszer átalakítására

Gyurcsány közölte, hogy a mai nyugdíjrendszer három fontos jellemzőjét változtatnák meg:

- A havi nyugdíjakba beépítik a 13. havi nyugdíjat. Azok kapják meg, akiknek ma jár - tette hozzá a miniszterelnök

- Átalakítanák az úgynevezett svájci indexálás rendszerét is, amelynek révén kiszámítják a nyugdíjak növekedését. A kormány terve, hogy a svájci index alkalmazását hozzákötik ahhoz, hogy mennyivel nő a gazdaság. Ha a gazdaság 2 szézaléknál kisebb mértékben nő, vagy csökken, akkor is garantálják, hogy a nyugdíj reálértéke megmarad. Ha a gazdasági növekedés nagyobb lenne, mint 2 százalék, akkor az infláció mellett egyre nagyobb mértékben számítanák be a keresetek növekedését a nyugdíjakba, 4 százalékos gazdasági növekedésnél pedig fele-fele arányt érné el az indexen belül a keresetnövekedés és infláció.

- 2016-tól, nyolc év alatt, a jelenlegi 62-ről fokozatosan 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Gazdaságpolitika

A kormányfő azt ígérte, hogy ösztönzik a beruházásokat, és csökkentik a bürokráciát. Beszélt arról is, hogy korábban úgy gondolták, Magyarország gazdaságának jövője az informatikai iparban van, ma azonban úgy vélik, hogy olyan ágazatokat is támogatni kell, ahol sok embert tudnak foglalkoztatni.
"Patrióta gazdaságpolitika"

A miniszterelnök azt mondta: Gráf József földművelésügyi miniszter tárgyalt nagy magyarországi áruházláncokkal, melyek vállalták, hogy legalább 80 százalékban magyar eredetű árut fognak értékesíteni. A bejelentést taps fogadta. Gyurcsány patriótának nevezte a gazdaságpolitikát, melyet folytat.

Gyurcsány dicsérően hozta szóba azokat a vállalatokat, ahol a munkatársak vállalták a rövidebb munkahetet, kevesebb bért annak érdekében, hogy ne kelljen elbocsátani kollégáikat. A miniszterelnök szerint ugyanerre a felelős magatartásra lenne szükség a pénzintézetek részéről is, szerinte ugyanis nem lehet tolerálni, hogy a bankok áthárítják a terheket a lakosságra. "Ha a bankok nem teszik meg maguktól, akkor a jog erejével kell kikényszeríteni, hogy egy méltányosabb kapcsolat jöjjön létre az ügyfél és a bankok között" - mondta.

Gyurcsány beszédének végén mondott néhány szót a kisebb parlamentre vonatkozó tervről, az új választójogi törvényről, a pártfinanszírozás átalakításáról és az önkormányzatok létszámának csökkentéséről is. "Nem ilyen programokal szoktak választást nyerni, ezt tudom" - jegyezte meg Gyurcsány, hozzátéve, hogy a kormány elszánt, és hisz ebben a programban, ugyanakkor nyitottak arra, hogy meghallgassanak másokat is.

A programhoz kapcsolódó törvényjavaslat "jó két hét múlva" kezdik el benyújtani a parlamentnek a kormányfő szerint. "Tegyük a dolgunkat, Magyarország" - zárta a beszédét Gyurcsány az internetes naplójából jól ismert fordulattal.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*** www.nemzetihirhalo.hu *************