Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 17., szombat

5.546 - Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője a Hír24-nek elmondta... > Nem segíti listás mandátumhoz erős jelöltjeit a Jobbik ..Vajon miért ???

Von: Agnes Violetta Szasz
Gesendet: szombat, 2010. április 17. 15:46
An: Kutasi József
Betreff: Nem segíti listás mandátumhoz erős jelöltjeit a Jobbik ..Vajon miért ???

 

Nem segíti listás mandátumhoz erős jelöltjeit a Jobbik

Megjelent:

2010.04.14. 14:03

Frissítve:

2010.04.14. 14:09

A párt szóvivője leszögezte: nem lépnek vissza gyengébben szereplők az országos listáról.

Szinte biztos: búcsút inthetnek a mandátumnak a Borsodban, Szabolcsban, Hevesben, Csongrádban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kiemelkedő eredményt elért, de az országos listán hátra sorolt jobbikos képviselő-jelöltek. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője a Hír24-nek elmondta: nem tervezik, hogy bárkit is visszaléptetnének az országos listáról, és senki nem is tervezi, hogy önállóan visszalépne. Így gyakorlatilag kialakult - az elemzők szerint 48, de legfeljebb 50 tagot számláló – Jobbik-frakció, amely jövő hónapban bevonul a Parlamentbe.

 

Így viszont nem lesz a csapat tagja több olyan vidéki jelölt, aki 25 százalékot meghaladó szavazatarányra és akár 6-8 ezer szavazatra tett szert egyéni körzetében. Így valószínűleg nem kerül majd az Országgyűlésbe a szabolcsi Császár József Sándor sem, aki saját választókerületében, Tiszavasváriban 33 százalékot és 8392 voksot gyűjtött. Ezzel hiába országosan is az egyik legeredményesebb Jobbik-jelölt, már csak az elérhetetlennek tűnő második fordulós győzelemben bízhat, hiszen az országos listán csak 89-edik helyre sorolta a pártvezetés. Nem úgy, mint 11-edik helyen álló Hegedűs Lórántnét, aki a főváros V. kerületében mindössze 6,36 százalékos eredményt és 1363 szavazatot szedett össze, mégis az új parlament tagja lesz.

 

Kérdésünkre, hogy a gyengébben szereplő jelöltek közül, miért nem lépnek vissza a sikeresek javára, Dúró elmondta: azért, mert az országos lista kialakításánál a személyes rátermettség volt az elsődleges szempont. Véleménye szerint a gyengébb eredmények nem annak köszönhetők, hogy a jelöltek kevésbé jól dolgoztak, hanem a térségben élő emberek kevésbé voltak fogékonyak a Jobbik programjára. Tehát nem az egyéni jelöltek felelősségéről van szó - szögezte le a szóvivő.

Arra a felvetésünkre, hogy az eredmények tükrében méltánytalannak érezhetné a Jobbik pártvezetése, hogy a remekül teljesítő egyéni jelölteket hátra sorolták az országos listán, Dúró azt válaszolta: nem érzik úgy, hiszen a megyei listákon bekerülnek a jobb eredményt elért megyék jelöltjei is, például Borsod megyében a területi listáról három képviselője is van már a Jobbiknak. Az országos lista kialakításánál tehát nem ez volt a szempont – írta levelében a szóvivő.

 

Érdekes adalék ehhez, hogy a radikális párt nógrádi listavezetői, Palotai Szilárd és Farkas Gergely, nem mérették meg magukat egyéniben, mégis mindketten mandátumhoz jutottak. Előbbi a megyei, utóbbi az országos listáról. Nógrádban a sorrendben utánuk következő négy jelöltből hárman 20 százalékot meghaladó szavazatarányt szereztek választókerületükben. „Rátermettség" szerint járt a hely két embernek az országos listán is: Nyikos László, pénzügyminiszter-jelölt és Bödecs Barnabás, pártonkívüli közgazdász már a parlamentben érezhetik magukat.