Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 26., szerda

8.223 - A Fidesz-KDNP-től távozó szavazók továbbra sem másik pártot támogatnak, hanem a bizonytalanok táborát növelik. > 2011.01.26. 14:09 hír24

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Elbizonytalanodnak a Fidesz-szavazók
2011.01.26. 14:09 hír24

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2011. januári pártpreferencia-kutatása szerint - a november-december között kezdődött tendencia folytatásaként - az év első hónapjában kismértékben tovább csökkent a kormánypártok szavazótábora, miözben novemberhez képest a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya csaknem másfélszeresére duzzadt.

A kormánypártok népszerűsége még mindig jelentősen meghaladja a hónapok óta rendkívül alacsony támogatottsággal bíró ellenzéki pártokét. A Fidesz-KDNP-től távozó szavazók továbbra sem másik pártot támogatnak, hanem a bizonytalanok táborát növelik.

Az ezer felnőtt korú megkérdezésével végzett - nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív - kutatás alapján a pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a decemberi 67 százalékról 65 százalékra csökkent, míg a szocialistáké változatlanul 17 százalék. A kormánypártok szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében 38 százalékra csökkent a decemberi 43 százalékról, míg az MSZP támogatottsága hónapok óta a januárban is mért 10 százalékos szint körül alakul.

A Tárki kutatása alapján a pártválasztók körében a Jobbik tábora 11 százalékra nőtt a decemberi 9 százalékról, az LMP-é viszont továbbra is 6 százalékot tesz ki, míg a Jobbikra a teljes népességen belül a választók 6 százaléka, az LMP-re 4 százaléka voksolna.

A nem válaszolók aránya 35-ről 40 százalékra emelkedett, vagyis tovább nőtt a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya. A parlamenten kívüli pártok közül csak az MDF támogatottsága mozog a mérhetőség határán, de ez csak alig egy százalékot tesz ki a pártválasztók körében. Forrás: MTI