Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 28., péntek

8.244 - Minden munkavállalót megillet a tiltakozás joga!

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Minden munkavállalót megillet a tiltakozás joga

A Jobbik a sztrájktörvény indokolatlan módosítása miatt Alkotmánybírósághoz fordul, ugyanis úgy véli: a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző munkáltatóknál foglalkoztatottakat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a többi munkavállalót.

A módosítás révén ezek az emberek csak akkor élhetnek a munkabeszüntetés alkotmányos jogával, ha előzetesen megegyeztek a (gyakorlatban nem meghatározott) elégséges szolgáltatás mértékéről. Ez az adminisztratív eszköz gyakorlatilag zsarolási pozíciót biztosít a munkaadónak, aki így bármikor ellehetetlenítheti a tiltakozás eme módját. Ezzel a közszolgáltatásban dolgozók hátrányos megkülönböztetésben részesülnek azokkal a munkavállalókkal szemben, akiknek sztrájkjogát semmi nem korlátozza.

További törvényalkotói hiba, hogy a korlátozás szembemegy a jogalkotási alapelvekkel, mely szerint törvénymódosítás előtt társadalmi egyeztet ésre lett volna szükség. Ezt azonban a kormány elmulasztotta: nem egyeztetett sem a szociális partnerekkel, sem az érintett szakszervezetekkel a munkavállalók jogainak korlátozásához, de a Munka Törvénykönyve alapján sem lehetne csorbítani a sztrájkjogot.

Mindezért a nyilvánvalóan alkotmányellenes intézkedések miatt a Jobbik a sztrájktörvény módosításának megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlés képviselője