Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. szeptember 18., vasárnap

10.560 - Polgár Sándor: Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség nyilatkozata a Külügyminisztérium korlátozásával kapcsolatosan

From: Polgár Sándor <sandor@tibortrans.hu>

Date: 2011. szeptember 18.
Subject: Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség nyilatkozata a Külügyminisztérium korlátozásával kapcsolatosan
To: jozsef@kutasi.eu


Csatoltan megküldöm szíves közlés végett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség nyilatkozatát a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának az UMDSZ támogatói nyilatkozatok kiadására vonatkozó felfüggesztésével kapcsolatosan.

Köszönettel:
Polgár Sándor
UMDSZ tudósítója
+36/30/9/694-162

Ülésezett az UMDSZ elnöksége

 

                Beregszászban tartotta meg soros tanácskozását az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége. A testület tagjai megvitatták az aktuálpolitikai fejleményeket, illetve a 20. jubileumi beszámoló-választó közgyűlés megtartásával kapcsolatos teendőket. Az elnökség az ülés végén az alábbi nyilatkozatot fogadta el.

Nyilatkozat

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma 2010. október 29-én egyoldalúan és minden előzetes tájékoztatás nélkül felfüggesztette az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség támogatói nyilatkozatok kiadására vonatkozó jogát. A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma e lépésével több tízezer kárpátaljai magyar polgár számára nehezítette meg vagy lehetetlenítette el teljesen az anyaországba való beutazást, s így jelentős károkat okozott a 2008 augusztusa óta kiválóan működő magyar-magyar kapcsolattartási rendszerben. Az intézkedés diszkriminálja a kárpátaljai magyarság többségét, lehetőséget nyújt a magyarok kategorizálására, szubjektív szempontok előtérbe helyezésére, a benyújtott kérelmek elutasítására.

A támogatói nyilatkozatok kiadási jogának felfüggesztésére egy olyan vizsgálatra hivatkozva került sor, amelynek eredményeit a mai napig nem hozták a közvélemény tudomására, a Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár által nagy nyilvánosság előtt megfogalmazott vádak a mai napig nem nyertek bizonyítást.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség aggályosnak tartja, hogy a határon túli magyar közösségek szülőföldjükön való boldogulását elősegíteni hivatott magyarországi források nagymértékben beszűkültek, a nyílt pályázati rendszerekben jelentős elvonásokra került sor, a korábbi ígéretekkel ellentétben a támogatási rendszerek nem átláthatók. A finanszírozás csúszása számos tavaszi-nyári program megvalósítását tette kétségessé. A meghozott döntések mérhetetlen aránytalanságokat idéztek elő a kárpátaljai magyar szervezetek támogatásában.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség megismételt beadvánnyal fordul Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumához, amelyben kezdeményezi, hogy a független tesztelések során a választható tantárgyak közé vegyék fel a magyar nyelvet is.

Az elnökség egyhangúan támogatja Gajdos István újrajelölését az UMDSZ elnöki posztjára.

 

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség  elnöksége