Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. szeptember 27., kedd

10.598 - Zsákutca a kormány gazdaságpolitikája és az adósmentés


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Zsákutca a kormány gazdaságpolitikája és az adósmentés
2011, szeptember 12 - 20:45 barikad.hu

A Jobbik bizottságot állítana fel a devizahitel-válság okainak megnevezéséért, az okozók felelősségre vonásáért. A párt újratárgyalná az államadósság törlesztését is.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Orbán Viktor bejelentése után sem lát a kormány részéről megoldást a bajbajutott devizahitelesek megsegítésére. Vona Gábor frakcióvezető, Volner János frakcióvezető-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, már hozzászoktak, hogy a kormány három-négy hetente, új ötletekkel áll elő.

Ám kérdés, hogy érdemes-e Orbán Viktor szavaira odafigyelni? - tette fel a kérdést Vona Gábor.

A párt frakcióvezetője kijelentette, zsákutcának tartják a Matolcsy György gazdasági miniszter képviselte gazdaságpolitikát.

"Hallottuk, hogy a magyar gazdaság, mint egy pannon darázsként már szárnyalni is tud. Matolcsy György ezt a darazsat már-már Kínával is versenytárs helikopterként aposztrofálta, ám mostanra bebizonyosodott, hogy mindez csak porhintés volt." - tette hozzá Vona Gábor.

Kifejtette, hogy a gazdaság fellendítésére, a munkahelyteremtésre, az ágazatok finanszírozására, valamint az államadósság csapdájából történő kitörésre tette kísérletek mind kudarcot vallottak.

A megoldás az egykulcsos adó helyett, a az igazságosabb progresszív adó bevezetése lenne, valamint az államadósság újratárgyalása.

"Orbán Viktor miniszterelnök ezen felvetésünkre azt mondta, senki nem jelentheti ki azt, hogy nem fizeti vissza az adósságát. A kormányfő nem a javaslatunkra válaszolt, mi ugyanis az adósság törlesztésének újratárgyalását, nem a nem fizetést javasoljuk." - jelentette ki a Jobbik parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

A Jobbik emellett a mai napon aláírásgyűjtésbe kezd a parlamenti pártok között annak érdekében, hogy a gazdaság jelenlegi siralmas helyzetéhez vezető döntések felelőseinek megnevezéséért felálló vizsgálóbizottság mellett az Országgyűlés alakítsa meg a devizahitel-válság okait és felelőseit feltáró bizottságot is.

Vona Gábor közölte, a kialakult helyzetért felelősek a bankok, Járai Zsigmond és Simor András jegybank elnökök. Emellett a szocialisták és a Fidesz is.

A párt továbbra is a hitelek forintosítását javasolja azon a deviza értéken, amelyen a hitelt korábban felvették.

Volner János a párt frakcióvezető-helyettese közölte, a mostani kormánybejelentés, amelynek értelmében 180 forintos frank árfolyamon fizethetik vissza egy összegben az adósok a hiteleiket, az átlagembereknek nem jelent segítséget.

"A Fidesz ezen javaslata is a gazdagokat segíti." - jelentette ki Volner János. Hozzátette a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének jelentéséből az olvasható ki, hogy a bankok bejelentése, miszerint hiteleket kellett felvenniük, a hazai hitelpiac egyben tartása érdekében hazugságnak bizonyult. A frakcióvezető-helyettes kijelentette a bankok mondjanak le a tisztességtelen hasznukról, ezzel is segítve a bajba jutott devizahiteleseket.
Argo