Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. június 8., szombat

17.127 - Orbán nyilatkozott: Almásfüzitőnél kényes a helyzet > 2013. június 6. alfahir.hu


ALMÁSFÜZITŐI VÖRÖSISZAP 
és NEHÉZFÉM HULLADÉK VESZÉLY: 
IDŐZÍTETT BOMBA!

Orbán nyilatkozott: Almásfüzitőnél kényes a helyzet 
2013. június 6. alfahir.hu 

A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a becslési tévedés plusz-mínusz 10 centiméter lehet. Azon a szakaszon a védekezéssel éjfélig kell elkészülni - tette hozzá... 
A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a 7-es sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mos a Dunába. Ott a veszélyhelyzethez több mint hat méterrel magasabb vízállás kellene, mint amivel maximálisan számolni lehet - magyarázta a miniszterelnök... 
Hozzátette, a szerda esti érsekvadkerti földrengés miatt egyelőre semmilyen árvízvédelmi problémát nem azonosítottak be, a földmozgás nem hátráltatja a védekezést... 


Szlovákia környezetvédelmi minisztere felszólította a magyar kormányt 
2013. június 7. parameter.sk 

Nagy József, a Híd parlamenti képviselője, Szlovákia korábbi környezetvédelmi minisztere felszólítja a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal rendeljen el óvintézkedéseket az almásfüzitői vörösiszap-tározó védelmére - közölte a Paraméterrel a Híd sajtóosztálya. A Duna áradása következtében komoly, európai szintű környezeti katasztrófa fenyeget, amely közvetlenül érintheti a szlovákiai Komárom alatti Duna-szakasz lakosságának biztonságát és ivóvízkészletét. 
Nagy József szerint fennáll a veszély, hogy az árvíz eláztatja és átszakítja a Duna és a zagytározó közös gátját. "Az is elég, ha elszabadul egy nagyobb uszály - csütörtökön Komáromban már meg is történt - és belegázol a töltésbe vagy kiforgat néhány fát, ami gátszakadást okozhat," - figyelmeztet a Híd parlamenti képviselője. A gátszakadás az ajkai vörösiszap-katasztrófánál sokkal komolyabb szerencsétlenséget okozhat. "Ha a vörösiszap és a belékevert veszélyes hulladék belefolyik a Dunába, nemcsak a Dunakanyart önti el a szennyezett víz, hanem Budapestet is, és a Fekete-tengerig megmérgezheti az ivóvizet és kihalhat a Duna élővilága" - nyilatkozta Nagy. 
Nagy József már 2011-ben, környezetvédelmi miniszterként a Greenpeace aktivistáival közösen fellépett az ajkai iszaptározó megszüntetése mellett. Orbán Viktor kormánya azonban nem záratta be a tározót, éppen ellenkezőleg, meghosszabbította az üzemeltetési engedélyt, valamint engedélyezte a veszélyes hulladékok lerakatát is a területen. Mindezt annak ellenére, hogy a magyar környezetvédelmi miniszter is belátta, hogy a tározó veszélyes lehet. 
A Greenpeace szivárgásra utaló magas arzénszintet mért Almásfüzitőnél a töltés külső oldalán és felszólította a magyar kormányt, hogy zárja be az iszaptározót. 
Nagy József szerint a közös gát egyébként is rossz megoldás, mivel az egyik oldalon víz található, a másikon pedig a veszélyes iszap, és csak idő kérdése, mikor fog bekövetkezni egy nagyobb méretű katasztrófa. (para) 

Illés Zoltán Környezetvédelmi államtitkár nyilatkozatai 
2011: 
2013. 
Illés Zoltán az almásfüzitői tározónál tájékozódott 



Nem mindennapi látvány: a Duna már a Parlament épületét nyaldossa! 
Frissülő árvízhelyzet: