Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 14., vasárnap

19.361 - Idén is akcióznak a környezetbarát jármű üzemeltetésért > 2014. szeptember 14. 9:40


Idén is akcióznak a környezetbarát jármű üzemeltetésért
2014. szeptember 14. 9:40

1500-1700 gépkocsi környezetvédelmi állapotát mérik fel a hagyományos Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióban 2014. szeptember 15. és 19. között, Budapesten, Debrecenben, Győrött és Szegeden. Az ellenőrzéssorozat arra emlékezteti az autósokat, hogy a környezetkárosítás csökkentését leginkább a környezetbarát járműüzemeltetés, a gyári követelményeknek megfelelő állapot fenntartása segítheti.

Az Akció keretében 10, közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsi dolgozik majd a négy nagyvárosban, naponta változó helyen, összesen több mint 30 helyszínen. A környezetvédelmi szempontból jól karbantartottnak bizonyuló autók vezetői jelképes ajándékot, egy szivargyújtós USB csatlakozót kapnak. A szennyező autók vezetőinek figyelmét felhívják a rendszeres karbantartás szükségességére.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Zöld Autó Központja, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérésére tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó Akciót. Az ellenőrzések célja a közlekedési környezetvédelem helyzetének megismerése, a gépkocsiállomány jellemző állapotának, változásának vizsgálata és értékelése, a szükséges fejlesztési irányok meghatározása.

Az ezredfordulón még csak a dízelmotoros autók fele, a benzinmotorosok kétharmada felelt meg a követelményeknek. Az elmúlt években tíz vizsgált autóból kilencnél már nem találtak kifogásolnivalót a szakemberek. A látványos előrelépésnek köszönhetően a közlekedési szennyezés negyedével-ötödével csökkent, érdemben javult a levegőminőség a nagyvárosi övezetekben.

A tavalyi tapasztalatok szerint a meg nem felelés oka az esetek mintegy felében a határértéket meghaladó kibocsátás. Sokkal kisebb számban jelentkező gond, hogy hideg a motor vagy lyukas a kipufogó. Meglepő, hogy míg a statisztika szerint a budapesti gépjárműállomány fiatalabb és korszerűbb az országos átlagnál, a legutóbbi ellenőrzések során arányaiban mégis éppen itt nem felelt meg a követelményeknek a legtöbb gépkocsi. Tavaly a fővárosban a vizsgált autók több mint 12, Debrecenben 10, Győrött kevesebb, mint 5, Szegeden pedig mintegy 2 százalékánál jeleztek problémát a műszerek.

A Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióval kapcsolatos további információk itt érhetőek el 2014. szeptember 15-től.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)