Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 20., szombat

19.385 - Újabb trükkök a tűzifa értékesítésben! Ne hagyd magad becsapni!

NonStop 24 

Újabb trükkök a tűzifa értékesítésben! Ne hagyd magad becsapni!

Újabb trükkök a tűzifa értékesítésben!Újabb trükkök a tűzifa értékesítésben – Ma már nem mázsára, hanem kalodára adják a „dudálósok" a tűzifát!

Nemrég egy sokak által kedvelt adok-veszek oldalon böngésztem és megakadt a szemem egy eladási hirdetésen. Az eladó kalodás bükk tűzifát hirdetett 12.500 Ft/kaloda áron (egy kaloda 1x1x1 m-es), ingyenes házhoz szállítással.Mivel én is foglalkozom tüzelő értékesítéssel is már ekkor gyanús volt számomra a hirdetés. A fát nem akartam megvenni, de úgy gondoltam a végére járok, felhívom a hirdetőt, mert az általa kínált ár és az ingyenes kiszállítás rendkívüli módon kedvezőek voltak. Tudtam, hogy valami nincs rendben, mert számlára, becsületesen megrakott (szorosan összerakva a hasított fa) kalodát nem lehet a hirdetésben szereplő áron (12.500 Ft) adni, csak ráfizetéssel.

Gyanúsan olcsó a tűzifa ára! A jelenlegi beszerzési árak mellett, ami 17-20000 Ft/m3 a fa fajtájától és minőségétől függően-, de ez is tő mellől, kamion tételben, ÁFÁ-val értendő plusz kb. 2000 Ft/m3 szállítási költség még növeli az árat– a hirdetésben felkínált ár lényegesen kedvezőbb volt. Kérdezem én ki az, akinek ráfizetéssel is megéri dolgozni? A válsz senkinek! Tehát az eladónak vagy a fa minőségén, vagy a mennyiségén vagy mindkettőn kell úgy változtatnia a hirdetésben szereplő feltételekhez képest, hogy az minden körülmények között nyereséges legyen számára. Gyanúm igazolása végett felhívtam a hirdetésben szereplő telefonszámot. A beszélgetés során az eladótól megkérdeztem, hogy az általa m3-re árult kaloda milyen méretű, abban hány mázsa fa van és a 40 km-es távolságnál is érvényes az ingyenes szállítás. Kérdéseimre az alábbi válaszokat kaptam. A kaloda mérete 1x1x1 méter (1m3). Egy kalodában 5-6 inkább 6 mázsa fa van és a 40 km-es ingyenes szállítás is megoldható, de több kalodát kell rendelni.

A próbarendelés A beszélgetés végén megegyeztünk 8 kaloda fa, 12.500 Ft/kaloda hétvégi (szombati) szállításában. Megadtam a szállítási címet, ami a vállalkozásom címe volt és izgalommal vártam a szombati napot. Úgy gondoltam, hogy 8 kaloda fa, kalodánként 6 mázsa hasított bükk tűzifával leszállítva 100.000 Ft vételárért feltűnően jó vételnek számít a mai tüzelőárak mellett. És elérkezett a megbeszélt szállítási időpont szombat. Az eladó a megbeszélteknek megfelelően meg is érkezett, de először úgy gondolta rossz helyre jött, mert a cím egy Tüzép telep címe volt. Meglepetéséből felocsúdva kérdezte hova rakhatja le a fát? Kérdésére azt válaszoltam, hogy a lerakás előtt szeretném leméretni a kocsit, hogy megvan-e a megrendelt és az eladó által állított kalodánkénti 6 mázsa, azaz a 6×8, vagyis a 48 mázsa fa. – Ugyan is túl kicsinek kb. 3-3,5 tonna teherbírásúnak tűnt a kocsi, amivel hozták a fát és úgy gondoltam erre nem fér fel 48 mázsa fa, valamint a kalodák sem szorosan voltak megrakva. Nem volt egymásra fektetve a feldarabolt fa, sok volt a hézag a kalodákban.

Se lemérés, se kaloda…– Amennyiben megvan, a súly átveszem a fát és azonnal fizetek, ellenkező esetben nem. Erre azt válaszolta az eladó, hogy ő nem mázsára, hanem kalodára árulja a fát és a nyolc kaloda megvan, tessék megszámolni. De már rakja is le, mert a kalodát, azt nem tudja adni, csak a kalodából kirakva kupacra a fát. Nem rossz, mert így még azt sem lehet ellenőrizni, hogy a nyolc kaloda fa megvan-e. Ismét megkértem, hogy álljon rá a mérlegre, mert a megrendelést megelőző beszélgetésünk során azt állította, hogy 5-6, inkább 6 mázsa fa van egy kalodában. Én azért döntöttem a megrendelés mellett, mert le akartam ellenőrizni a hirdetés valódiságát, mert egy kaloda fa 6 mázsa súllyal ezért az árért mindenki számára kedvező vétel. De olyan kalodákat, amikben 3-3,5 mázsa fa van, nem fogok átvenni ugyan azért az árért. Mondanom sem kell a mérlegelést ismét megtagadta és nagy gázadás mellett csikorgó gumikkal úgy hajtott ki a telepről, hogy még arról sem győződött meg, hogy jön-e valaki az úton. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem ütközött össze valakivel.

Így tehát „sajnálatos módon" tűzifa nélkül maradtam nem jött össze a „nagy" üzlet. Így verhetik át Önt is ha elhiszi… Most pedig engedjék meg, hogy az eset összefoglalása végett felhívja a figyelmüket néhány dologra a kalodás tüzelő értékesítésével kapcsolatban. Remélem észrevételeim és tanácsaim hasznos gondolatokat fognak tartalmazni és nem kerülnek a „dudálósok" újabb csapdájába.

A hirdetés szövege és a telefonos pontosítás után az eladásra kínált bükk hasogatott tűzifa m3-ben volt megadva. Az eladó m3-re 1x1x1 méteres ellentétben a fakereskedésben használt „erdei m3"m-rel, ami 1x1x1,75 méter. Tehát már itt be vagyunk csapva 0,7 m3-el. Egy m3 (1x1x1) kaloda fa súlya ténylegesen 5-6 mázsa kell, legyen, ami kb. 60%-a az erdei m3-nek. Egy eredi m3 (1x1x1,75) kalodába viszont 8-12 mázsa fa van a fa fajtájától és minőségétől függően. Tehát ebben a formában 3 mázsa fával vertek át minket. Ennek a fokozása az, amikor a kalodákat oly módon rakják meg, hogy azokba a megadott 5-6 mázsa fa helyett, csak 3-3,5 mázsa fa van. Ekkor 2-2,5 mázsa fával vernek át minket. Természetesen ezek a számok rönk fa esetében érvényesek. Az én esetemben a megrendelt 8 kaloda, kalodánként 6 mázsa, összesen 48 mázsa fa helyett megkaptam volna a 8 kalodát, de kalodánként 3-3,5 mázsa, összesen kb. 30 mázsa fával. Abban az esetben, ha kifizettem volna a 100000 Ft-ot a fáért, akkor nem 2083 Ft/mázsa áron-, ami igen csak kedvező ár, manapság- hanem 3333 Ft/mázsa áron – amitől kevesebb összegért sokan szállítanának- jutottam volna a „jó áru" tűzifához. Mázsánként 1250 Ft -al lettem volna átverve. Természetesen mind ez számla nélkül, vagyis ÁFA nélkül.

Visszatérve az általam fentebb feltett kérdéshez, hogy miért éri meg „látszólag" veszteségesen árulni a tűzifát egyes embereknek a válasz a „látszólag" szóban van, ugyan is szó sincs veszteségről, sőt nyereségről beszélhetünk, mert a piaci árnál többért, számlaadás és ÁFA befizetés nélkül értékesítik a „dudálósok" a tűzifájukat. Veszteség csak a vevő oldalán jelentkezi, de ott jelentős mértékű. Ezt teheti saját érdekében Mit lehet akkor tenni? Többször elmondtam már, hogy tűzifát vagy erdei m3-re (méteres méretben) vásároljunk a kereskedőktől, mert ez könnyen ellenőrizhető és a pénzünkért azt kapjuk, amit rendeltünk. Itt csak a tűzifa méretére (vastagságára) figyeljünk oda. A másik lehetőség, hogy csak olyan helyről vásárolunk tűzifát, ahol hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy alapján kiállított számla alapján kell a fáért fizetnünk. Itt megnézhetjük a vásárolni kívánt fát, ott lehetünk a mérlegelésnél és ténylegesen azt a fát és azt a mennyiséget fogjuk megkapni, amit megrendeltünk. Sokan azt mondják, hogy jó, de ezeken a helyeken a tűzifát drágábban adják, mint máshol. Az lehet, hogy a hirdetett ára magasabb a fának, de a vásárlás végén biztos lehet benne mindenki, hogy ez az ár ÁFA-val együtt nemhogy drágább, sok esetben még olcsóbb, is mint a „dudálódok" kalodás ára.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne dőljenek be az olcsó hirdetési áraknak, mert semmi sincs ingyen. Mindenért fizetni kell, a „dudálósok" nem karitatív szervezet, hanem igencsak rafinált emberek csoportja, akiknek a célja az, hogy minél nagyobb haszonra tegyenek szert minden egyes alkalommal. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy azoknak, akiknek kényelmi, vagy egyéb szempontból kalodás tűzifára van szükségük ne rendeljenek ilyen fát, de legyenek tisztában azzal, hogy egy kalodában pontosan mennyi tüzelő van és mennyi, annak a mázsa ára. Ezt ugyan is azonnal össze tudják vetni az egyéb hasogatott tüzelő mázsa árakkal. A kalodás fa ára magasabb lesz, de csak azért, mert több munkavégzés szükséges az előállításához. Kalodás tűzifát is csak olyan helyen vásároljunk, ahol kérésünkre lemérik a kalodát. Tudjuk, hogy mennyi fát veszünk meg egy kalodában és azonnal tudjuk a kalodás fa mázsánkénti árát is. Hol találnak ilyen helyet? A kérdésre a válasz egyszerű a Tüzép telepeken, tüzelőanyag kereskedéseken. Higgyék, el azt biztosan nem fogják megbánni, ha innen vásárolnak! Természetesen nem gondolom, hogy mindenki becsapja a vásárlókat, de mindenki a megnyugtatása végett kérje a fakereskedőtől a kiszállított fa lemérését. Egy mérés költsége elenyésző ahhoz képest, amennyit bukhat a vásárló az üzleten. Csak a mérlegelés után döntsenek a vásárlásról, amikor tudják, hogy mit, mennyit és mennyiért vásárolnak meg.

1001524_304629536350106_1278469703_n