Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 24., szerda

19.410 - Varga Mihály hatalmas megszorítást jelentett be 2014. SZEPTEMBER 23. Hír24

Varga Mihály hatalmas megszorítást jelentett be
2014. SZEPTEMBER 23. Hír24

A miniszter szerint 1700 milliárd forinttal, azaz a GDP 5,5 százalékának megfelelő mértékkel mérséklik a költségvetési kiadásokat az elkövetkezendő években.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság mai konferenciáján gyakorlatilag bejelentette, hogy a költségvetési kiadásokat a következő években mintegy 1700 milliárd forinttal, azaz a GDP 5,5 százalékának megfelelő mértékkel mérséklik. Ez a 1995-ös Bokros Lajos-féle megszorító csomaghoz hasonló nagyságrend, az eszközei viszont még nem ismertek - írta a napi.hu.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a felszólalásában elmondta: fokozatosan csökkenteni kell - a GDP arányában 45 százalékra - az államháztartás kiadási oldalát, valamint szűkíteni az újraelosztás mértékét. Emellett folyamatosan mérsékelni kell az év végi államadósság-mutatót.

A GDP 5,5 százaléka

A GDP 5,5 százalékára rúgó kiadáscsökkentés mintegy 1700 milliárd forintos kiigazítást, megszorítást jelent. Varga arra is utalt a beszédében, hogy a 45 százalékos célt nem egy lépésben, hanem fokozatosan érnék el - ha ezt a kormányzati ciklus 2015-2017 közötti három teljes évére elosztjuk, még az is bőven évi 500 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. Varga itt nem a hiány csökkentéséről beszélt - vagyis adóemelések valószínűleg kizárva -, hanem egyenesen a kiadások csökkentéséről, ami a leginkább piacbaráti lépés.

Durva központosítás következhet

Mindez azt is jelentheti: az államigazgatásban nagy átszervezések, leépítések következnek. Hétfőn ahvg.hu arról írt, hogy Orbán Viktor alig várja, hogy az önkormányzati választások után nekikezdhessen a nagy rendszerek - egészségügy, nyugdíj, államigazgatás - reformjának.

A lap forrásai szerint, a választások után szinte minden, még megmaradt helyi szintű hivatali önállóságot megszüntetnek, jogköröket fognak elvonni és összevonni, háttérintézmények, hatóságok szűnhetnek meg. A források szerint olyan mértékű lesz a közigazgatás átalakítása, hogy "szinte csak a NAV őrizheti meg maradék önállóságát". A mostani bejelentés feltehetően ennek, az államigazgatás karcsúsításának ágyaz meg.

Kapcsolódó:
   Meghalok, ha Orbán nem teljesíti a kérésemet - NA ÉS?!
   Nagyon kíváncsi Szijjártó Péter vagyonára az ellenzék - NA ÉS?!
   Kivándorlás: újabb aggasztó számok - NA ÉS?!
   Sosem volt ennyi cégmegszűnés - NA ÉS?!
   Titkolt szegénység: négymillióan élnek a létminimum alatt - NA ÉS?!
   Varga elárulta, mire készül a kormány - erősödik a forint
   Az évszázad pénzügyi csalása a devizahitelezés