Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 20., szombat

19.384 - AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK EBESZ KÉPVISELETE: MAGYARORSZÁGON FOKOZÓDIK A CIVIL TÁRSADALOM ERŐSZAKOS MEGFÉLEMLÍTÉSE > Posted on September 18, 2014 by admin

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK EBESZ KÉPVISELETE: MAGYARORSZÁGON FOKOZÓDIK A CIVIL TÁRSADALOM ERŐSZAKOS MEGFÉLEMLÍTÉSE

Posted on September 18, 2014 by admin

Kate Byrnes, az  Állandó Tanácsba delegált  helyettes ügyvivő | 2014. szeptember 18.   | az elhangzott beszéd szövege |

Köszönöm, elnök úr.

Három hónappal ezelőtt, június 19-én az Egyesült Államok az Állandó Tanácshoz fordult egy Magyarországon tapasztalható, a magyar civil társadalom és a független média ellen irányuló megfélemlítési kampány ügyében. Sajnálom, hogy ismét erről a témáról kell beszélnem a Tanáccsal.

Mint júniusban mondtuk, a magyar kormány csupán egy nappal az április 6-i választások után azzal vádolt meg emberi jogokkal, átláthatósággal és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó törvényes szervezeteket, hogy „idegen érdekeket szolgálnak". Röviddel ez után a Miniszterelnöki Hivatal azt állította, hogy az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait monitorozó és értékelő NGO-k az egyik ellenzéki párthoz kötődnek. Szeptember 8-án a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda rendőri razziák sorozatát indította az EGT/Norvég NGO magyarországi támogatási programjáért felelős két NGO ellen. Előzetes figyelmeztetés nélkül, látványosan megfélemlítő módon több mint 30 rendőr lépett az intézmény területére és lefoglalták a szervezet dokumentumait és számítógépeit.

Úgy tűnik, hogy e razziák a bíráló hangok elfojtására és a civil társadalom szabad mozgásterének a korlátozására irányulnak. Az Egyesült Államok ismételten emlékezteti Magyarországot az EBESZ keretében vállalt, az emberi jogokat és alapvető szabadságjogokat, a demokráciát és a jogállamiságot illető kötelezettségeire.

Elnök úr, azért vetjük fel ezeket a kérdéseket, hogy aggodalmunkat fejezzük ki az EBESZ elveivel összeegyeztethetetlennek tűnő cselekedetek miatt, s egyúttal párbeszédre ösztönözzünk. Szándékunk szerint a magyar kormányt a továbbiakban is arra fogjuk buzdítani, hogy tartsa magát vállalt kötelezettségeihez, s ezután zaklatás, beavatkozás és megfélemlítés nélkül hagyja működni az NGO-kat. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy a kötelezettségek tiszteletben tartása segíteni fog abban, hogy Magyarország még inkább virágzó, erős és befogadó demokráciává váljon.

Köszönöm, Elnök úr.

Forrás: Intimidation of Civil Society Increasing in Hungary | OSCE Permanent Council | September 18, 2014