Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. december 3., csütörtök

20.731 - Magyar Idők > Orbán Viktor a bevándorlókról: lehet, hogy mi nem tekintjük őket ellenségnek, de ők annak tekintenek minket

Orbán Viktor a bevándorlókról: lehet, hogy mi nem tekintjük őket ellenségnek, de ők annak tekintenek minket
Félő, hogy egy titkos háttér-megállapodással szembesülhetünk a napokban, amelynek értelmében 400-500 ezer szír menekültet kellene befogadnia az Európai Uniónak Törökországból – figyelmeztetett Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács V. ülésén. A kormányfő arra számít: hiába született a múlt heti EU–török csúcson egy olyan egyezség, amelynek pontjai „elviselhetők", akár még a héten Berlinben bejelenthetik ezt a javaslatot. 

Hangsúlyozta: csak mi, magyarok dönthetünk arról, hogy a saját országunkban kikkel kívánunk együtt élni. Éppen ezért el kell utasítanunk minden olyan brüsszeli törekvést, amely egy közös európai uniós migránspolitika jegyében elvenné ezt a jogot tőlünk. – Magyarország minden erejét latba vetve azért küzd, hogy ne jöjjön létre egy ilyen európai gyakorlat – szögezte le. Orbán Viktor titkos megállapodásra vonatkozó felvetésére reagált Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, azt „badarságnak" minősítve. 

A kormányfő kijelentette: egy újabb kori népvándorlás zajlik, amely valójában Európa lerohanása. A jelenségnek oka vagy következménye – ezt még nem lehet tudni –, hogy egy abszurd koalíció jött létre, amely az embercsempészek által foglalkoztatottak tízezreinek hálózatából, üzletemberek által fizetett jogvédők csapatából és az EU egyes vezető politikusaiból áll. – Ma beszállítjuk Európába azokat az embereket, akik vagy arra kényszerültek, vagy arra a döntésre jutottak, hogy elhagyják az otthonukat – hívta fel a figyelmet. 

Szerinte a helyzet abszurditását jól jelzi, hogy az ide érkező kisebbség az őshonos többség vallási szimbólumainak eltávolítását kéri, mert azok sértik az érzékenységüket. – Ma tulajdonképpen egy EU-, de nem Schengen-tag ország polgárának a belső mozgása nagyobb nehézségbe ütközik, mint egy szír menekülté. Megáll az ész és ácsorog, ha az ember sokat jár Brüsszelbe – fogalmazott. 

Orbán Viktor emlékeztetett, elsőként hívtuk fel a figyelmet: olyan országokból érkeznek hozzánk emberek, amelyekkel háborúban állunk. Mint mondta: lehet, hogy mi nem tekintjük őket ellenségnek, de ők annak tekintenek minket. 

A kormányfő az elmúlt évek kormányzati munkáját értékelve kijelentette: az alsó középosztály helyzete érzékelhető ütemben javul, és a mélyszegénységben élők száma 2014-ben 166 ezerrel csökkent, és jelenleg 4,1-4,3 millió munkavállaló van Magyarországon. A diaszpóra magyarsága egy sikeres, megbecsült, fontos csatákat vívó, szép perspektívával bíró ország külső erőihez tartozik – jelentette ki a miniszterelnök. 

További kvótákra lehet számítani Hiába a vasárnapi EU–török csúcson született megállapodás: Európában továbbra is olyan kaotikus a helyzet, hogy lehetetlen megjósolni, Brüsszel milyen kvótarendszer ötletével áll elő a továbbiakban – mondta lapunknak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett: Angela Merkel az EU–török csúcs mellett egy minicsúcsot is tartott, ezen külön egyeztetett annak a nyolc tagállamnak a vezetőjével, amelyek a hírek szerint készek lehetnek a következő években több százezer törökországi szír és afgán menekült befogadására. Németország ezertől akár egymillióig terjedően venne át migránsokat. 

Forrás: Magyar Idők