Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. december 1., péntek

22.631 - Pénteken (2017. december 01.) helyezték örök nyugalomra Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármesterét, Almási Istvánt.

Így búcsúzott Vásárhely Almási Istvántól

Kiss-Rigó László megyéspüspök miséjével, Lázár János búcsúzó szavaival kísérték utolsó útjára a város polgármesterét. Fotógalériában mutatjuk az eseményeket.

A város polgárai reggel 9 órától a Szent István Templomban vehettek végső búcsút polgármestereiktől. Déli 12-kor szentmise kezdődött Kiss-Rigó László és Németh László közreműködésével, de beszédet mondott Almási István nagyobbik fia, Attila is.

Búcsúbeszédet, az Orbán Viktor miniszterelnökkel érkező Lázár János kancelláriaminiszter mondott, aki megindultan beszélt egykori mestere, atyai jó barátja, kollégája koporsója előtt. Elmondta, Almási István ökumenikus ember volt, és nem elsősorban a szó vallási értelmében, aki mindenkivel jóban volt, becsülték és tisztelték. Vásárhely legszeretettebb közéleti személyisége volt.

Hódmezővásárhely korábbi polgármestere méltatásában kifejtette, mentorát, segítőjét, mesterei egyikét veszített el, akitől leginkább a szövetségi hűség fontosságát tanulta meg. Ilyet csak a legkülönbektől, a politikai úriemberektől lehet elsajátítani – fogalmazott.  Lázár János hangsúlyozta, Almási István "vérbeli muzsikusként" mindig a harmóniát az összhangzást kereste, "azt, ami összeköt, és sohasem azt, ami elválaszt".

A templomi ceremónia után a temetési menet a Jókai utcán a Kincses-temető felé indult, ahol a dísz-sírkertben Almási István kedves szaxofondallamai mellett vettek végső búcsút a polgármestertől.

A családon, rokonokon, barátokon, kollégákon és a város polgárain kívül a temetésen megjelentek a város cégvezetői, egykori politikai harcostársak és ellenfelek, katona és rendőri vezetők, a környező települések vezetői, de itt volt Csepreghy Nándor és Rétvári Bence államtitkár, valamint ha jól láttuk, Kárpáti György a nemzet sportolója, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, illetve Ulm város polgármestere

Kutasi József Antal írja: 
Kérem a fényképekre/képekre kattintani, a nagyobb forma megtekintése miatt!

Önkormányzatok hírei
Égető Réka | 2017-12-01 09:24:24

Végső búcsú Almási Istvántól

Pénteken helyezték örök nyugalomra Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármesterét, Almási Istvánt. A szentmise a Szent István Király Templomban, míg a temetés a Kincses temetőben volt. GALÉRIÁVAL, VIDEÓVAL ÉS HANGBEJÁTSZÁSSAL!

A gyászolók 9 órától a Szent István Király templomban róhatják le tiszteletüket. Folyamatosan érkeznek az emberek a templomba. Elsőként rótta le kegyeletét Hegedűs Zoltán alpolgármester és dr. Kószó Péter alpolgármester.

Végső búcsú Almási Istvántól

Ezt követően hivatali munkatársak, kollégák, barátok, Hódmezővásárhely és egyéb telelpülések elöljárói és civilek vegyesen járultak a ravatal elé. Jelen volt a búcsúztatáson Orbán Viktor miniszterelnök is, valamint a megye majd' minden településéről, illetve az ország több nagyvárosából (a teljesség igénye nélkül: Szolnokról, Debrecenről, Sopronról, Nyíregyházáról, Kecskemétről) eljöttek a polgármesterek, alpolgármesterek, és megadták a végtisztességet Almási Istvánnak. A szomszédos település, Szeged nem tette tiszteletét a temetésen, Botka László nem volt jelen.

Végső búcsú Almási Istvántól

A gyászmise 12 órakor kezdődött.

Végső búcsú Almási Istvántól

A szentmise kezdete előtt pár perccel érkezett meg Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő.

Végső búcsú Almási Istvántól

A Szent István Király Templom megtelt azokkal, akik végső búcsút szerettek volna venni Almási Istvántól.

Végső búcsú Almási Istvántól

A misét dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta. "Bár az ember nem eszerint viselkedik, mégis Isten és ember kapcsolatának története azt állatja elénk, hogy Isten az emberre úgy gondol, hogy szolidaritás létezik a tagok között. Ennek két oldala van: szolidárisak vagyunk egymással, az emberiség minden tagjával, de szolidárisak vagyunk, amit Istentől ajándékba kapunk, hogy szabadságunk van és örök életünk. Szolidaritásból vagyunk most is itt. István testvérünk halálának gyászából vagyunk itt, és a szeretet és a hála, amit érzünk. Talán leginkább úgy lehetne jellemezni Almási István polgármester urat, hogy a hűség, a lojalitás, a kötelességteljesítés jellemezte őt. Tanúi vagyunk annak, hogy itt, az egész országban polarizáció történik, de a két irány nem a szegénység vagy a gazdagság, a jobboldal vagy a baloldal, hanem az egyik irány, hogy gyökértelen, identitást vesztett, értéksemlegességet valló tömeg alakuljon ki, a másik pólus felé haladás pedig azt eredményezi, hogy identitásában gazdag, egymással szolidáris társadalommá nemesedjen az emberiség. Polgármester úr minden munkája azt eredményezte, hogy az a város, amely fölött ő felelősséget vállalt, azt ez jellemzi. És ezért mi hálásak vagyunk neki. Nyugodjon békében!"

Végső búcsú Almási Istvántól

Dr. Kiss-Rigó László

A szentmise végén, a lélekajánlást követően búcsúbeszédet mondott Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő. "Almási István ökumenikus ember volt. Mit is jelent ez a szép, komoly szó? Toleranciát, türelmet, a közös pontok hangsúlyozását, együttműködés keresését mindig és mindenkivel. Ezt írja a lexikon, de akár Almási Istvánról is írhatnánk. Mindenkivel jól kijött. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy lehet, hogy te mindenkivel ilyen jól kijössz. Erre azt mondta, egy jó zenész mindenkinek jól muzsikál. Almási István vérbeli muzsikus volt. Ez a zenész mentalitás meghatározta közéleti felfogását is. Ő ugyanis a közösségben is mindig az összehangzást kereste. Talán épp ezért lehetett Hódmezővásárhely legszeretettebb közéleti személyisége. Almási István vásárhelyi intézménnyé vált. Ha összeszámláljuk a köz szolgálatában eltöltött éveit, negyedszázadot töltött a város szolgálatában. Ha akarta volna, lehetett volna ő Rapcsák András utóda. Megvolt hozzá a tudása, de ő azt mondta, jöjjenek a fiatalok. Így lettem én polgármester. Így ma egy mentort, egy segítőt is búcsúzotatok. Csupán egy dolgot emelek ki abból, amit tőle kaptam. Ez pedig a szövetségesi hűségről szóló lecke. Ez olyan lecke, amit ma már csak a régivágásúaktól lehet megtanulni, a politikai úriemberektől. Almási István ilyen ember volt. Hű szövetséges jóban, rosszban. Egyike az utolsó mohikánoknak. Almási István hűséges volt a szövetségeseihez, az elveihez, a hitéhez, a családjához és mindenekelőtt a városához. A halála előtt nem sokkal meglátogattam a kórházban. Beteg volt, de ugyanaz a derűs polgár, akinek mindannyian ismertük. Nem az a fontos, hogy miről beszéltünk akkor. Róla szerettem volan beszélni, ő azonban folyton a városról kérdezett. Amit fel szeretnénk idézni, az a kézfogásunk, ami - akkor még nem tudtam - az utolsó volt. Almási Istvánnak erős és kemény kézfogása volt még a betegágyán is. Olyan kézfogása, mint Istvánnak, csak egy becsületes embernek van. Az én tenyerem mindig emlékezni fog erre a kézfogásra, az ő kézfogására. Igyekszünk majd István úgy élni, hogy a te erős és becsületes kézfogásodra mindig méltók legyünk. Polgámester úr, nyugodj békében!"

Végső búcsú Almási Istvántól

Lázár János (jobbra)

A szentmisét követően a gyászoló tömeg megindult a Kincses temető felé. A Jókai utcán haladtak végig, majd a temető bejáratától gyalogmenetben kísérték a koporsót szállító autót. A temetői búcsúztatást dr. Kiss-Rigó László püspök mondta. A család és a közvetlen hozzátartozók után kollégái és egész Vásárhely, valamint országos elöljárók hajtott fejet Almási István sírja előtt.

Végső búcsú Almási Istvántól

ÉR.

Fotók: Sz. Viktor, ÉR., Dudás Róbert, n.j.

A videót készítette: Sz. Viktor


-- 
​     


Küldi: Kutasi József Antal
H - 2081 Piliscsaba - Klotildliget, Munkácsy Mihály köz 3,​ Magyarország
​​
Vezetékes telefon: 0036  26  63 17 66  > Üzenet rögzítő > Név megadás!
Mobil telefon:   0036  70  589 98 83 > SMS küldés > Név 
 
megadás
Erre a címre
 
<
jozsef@kutasi.eu> kérem az anyagokat, üzeneteket, megivókat, tájékoztatókat, és a leveleket!

Ha a jövőben nem kíván tőlem több tájékoztató levelet kapni, kérem, 
írja meg a címemre, a törvény értelmében törlöm a levelező listámról!

Ha tőlem egy másik küldeménycsomagban  ugyan ezt az E-mail levelet már kapta, 

akkor a technikai hiba miatt bocsánatot kérek!​