Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. december 30., szombat

22.711 - Munkáspárt: ​Infláció nincs, csak az árak emelkednek


Feladó: Munkáspárt 
Dátum: 2017. december 30. 14:31
Tárgy: Munkáspárt hírlevél 2017.12.30.
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Munkáspárt hírlevél 2017.12.30.


200 ezer forint adómentes minimálbér

A kötelező legkisebb bruttó minimálbér összege 2018. január 1-jétől: 138 000 Ft, (A 430/2016. (XII. 15.) Korm. Rendelet írja elő.) 2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 138 000 forint, kedvezmények igénybe vétele nélkül nettó: 91.770 Ft. (http://www.alon.hu)

Bővebben...


Thürmer a Heti TV-ben!

Thürmer Gyula a jövő évről beszél karácsony előestéjén, december 21-én, csütörtökön reggel 7.30 óra körül a Heti TV Pirkadat című adásában. (http://heti.tv)

Bővebben...


Téged is figyelnek az amerikai katonák

Az USA 1.3 millió katonát tart fegyverben. A világ 170 országában állomásoznak amerikai egységek. 60 ezren Európában, 13 ezren Afganisztánban, 28 ezren Dél Koreában, 44 ezren Japánban. Hivatalosan 212 amerikai katona állomásozik Magyarországon, jórészt a pápai légi támaszponton.  (https://www.defense.gov)

Bővebben...


USA: nyomjunk ki még több pénzt a szövetségesekből!

A legutóbbi amerikai-lengyel hadgyakorlaton kiderült, hogy szükség esetén az amerikai üzemanyag-szállító kocsik nem tudnak üzemanyagot adni a lengyel páncélozott járműveknek, mert az amerikai töltőfej nem fér bele a lengyel töltő nyílásba. (http://www.defenseone.com)

Bővebben...


Ukrajna: indul az európai háború?

A kanadai kormány zöld utat adott a védelmi szektor gyártóinak, hogy fegyvereket adjanak el Ukrajnának, ezzel próbálva az Egyesült Államokat is hasonló döntésre sarkallni. A kanadai kormány döntését szerdán hozták nyilvánosságra, lezárva ezzel a rég húzódó tárgyalásokat Petro Porosenko ukrán elnökkel. (http://www.cbc.ca)

Bővebben...


Hajrá, BKV-sek!

"Ismét tárgyalóasztalhoz ült a BKV Zrt. vezetése a szakszervezetekkel, a 2018-as bérfejlesztés ügyében. A szakszervezetek nagy része számára a bérmegállapodás tervezete elfogadható. A munkáltatói javaslat, hasonlóan az állami vállalatoknál végrehajtandó bérfejlesztéshez, átlagosan 12% bérfejlesztést, ezen belül 5%-os alapbéremelést, és 7%-os bérfelzárkóztatást irányoz elő." – közölte a BKV vezetése.  (https://www.bkv.hu)

Bővebben...


A Krím-félsziget Oroszországé

Ukrajna minden év decemberében az ENSZ elé viszi a Krím kérdését. 2014-ben 100 ország vélte úgy, hogy Oroszország „törvénytelenül szállta meg a Krím félszigetet." 11 ország elismerte, hogy a Krím Oroszország része. 58 ország tartózkodott. 2017-ben már csak 70 ország szavazott Oroszország ellen, 26 ország mellette, és 76 tartózkodott. (https://www.kp.ru)

Bővebben...


Halál a lengyelekre?

Megindította az Európai Bizottság (EB) az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt - jelentette be szerdán a brüsszeli testület. Sajtótájékoztatóján Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke arról számolt be, hogy csaknem két év után szerdán megállapították: Lengyelországban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata. Mint közölte, két éven belül tizenhárom olyan törvényt fogadtak el a lengyel hatóságok, amelyek veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. (www.mti.hu)

Bővebben...


Kuba nem adja fel

Nem térünk vissza a múltba, és nem bénulunk le. – jelentette ki Raul Castro, a Kubai Kommunista Párt és a kubai állam vezetője. Folytatjuk a szocializmus útját. Bejelentette, hogy 2018 áprilisa után a miniszterelnöki és államfői funkcióra a fiatalabb nemzedék tagjai kerülnek. (http://www.juventudrebelde.cu)

Bővebben...


Életveszélyben a Karácsony?

Számos német városban, így a 49 ezer lakosú Elmshornban már nem karácsonyi vásárt tartanak, hanem a „fények ünnepét", arra hivatkozva, hogy a karácsony sérti a bevándorolt iszlám hívők érzéseit. (http://www.pi-news.net)

Bővebben...


A migráns akkor se megy haza, ha fizetnek neki

A kormány növekedést célzó törekvéseivel ellentétben csökken a Németországból önként vagy kitoloncolás révén távozó menedékkérők száma - írta a Die Welt című német lap. A német állam pénzügyi támogatásával önként távozók száma pedig csaknem megfeleződött, míg az idén november végéig 27 903 menedékkérő távozott az önkéntes hazatelepülési programok révén, 2016 azonos időszakában 50 759 menedékkérőt sikerült hazajuttatni ezen az úton Németországba a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly 280 ezer menedékkérőt regisztráltak, az idén november végéig pedig további 173 ezret. (http://www.hirek.sk)

Bővebben...


Tudják, hogy rossz, mégis megszavazzák

Az Európai Unió meghosszabbította az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat, amelyek 2018. július 31-ig maradnak érvényben. Az uniós vezetők 2015 márciusában a szankciók időtartamát a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásához kötötték. Mivel a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az EU miniszteri tanácsa írásbeli eljárással, egyhangúlag hosszabbította meg a szankciókat további hat hónapra. (www.mti.hu)

Bővebben...


A világ az USA ellen szavazott

Az ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadta a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetet. Huszonegy állam nem vett részt a voksoláson. Nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett Guatemala, Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek. A voksoláson Magyarország tartózkodott. Magyarország nem kommentálja az Egyesült Államok külpolitikai döntéseit, álláspontja a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban nem változott. Az Európai Unió tagjai közül tartózkodott még Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország és Románia is. (www.mti.hu)

Bővebben...


Micimackó ma is velünk

1925. december 24-én jelent meg az angol író, A.A. Milne hallhatatlan könyve, a Micimackó. (http://tass.ru)

Bővebben...


Van nekünk vasutunk a hegyekben…

A téli szünetben mindennap várja utasait a Gyermekvasút, amelynek egyik zárt személykocsiját még karácsonyi díszbe is öltöztették, hogy hangulatosabbá váljon az utazás az ünnepek alatt. (http://sielok.hu)

Bővebben...


Az USA háborúra biztatja Ukrajnát

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy támadó fegyvereket szállít Ukrajnának. (https://www.usatoday.com)

Bővebben...


Megvan Putyin kommunista kihívója

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának (KPRF) elnöke bejelentette, hogy a párt jelölje az oroszországi elnökválasztáson az 57 éves Pavel Grugyinyin, a Lenin nevét viselő mezőgazdasági állami gazdaság igazgatója lesz. (https://kprf.ru)

Bővebben...


Sissi nélkül nincs karácsony

Száznyolcvan éve, 1837. december 24-én született Münchenben Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia bajor hercegnő, későbbi osztrák császárné és magyar királyné, akit Sissi (Sisi) néven ismer az utókor. (http://mfor.hu)

Bővebben...


Német-francia nyilatkozat: undoritó képmutatás

Angela Merkel német kancellár és Emanuel Macron francia elnök közös nyilatkozatban követelték, hogy Kelet-Ukrajnában "mindkét fél" hagyjon fel a fegyveres akciókkal. (https://www.politico.eu)

Bővebben...


Békét és biztonságot akarunk!

2017 karácsonya sem telik békében. A kínai Global Times rajzolója így látja a mostani karácsonyt. (http://www.globaltimes.cn)

Bővebben...


Tavaszi karácsony Moszkvában

138 éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet decemberben az orosz fővárosban. Moszkvában, ahol ilyenkor már nagyon hideg és sok hó szokott lenni, most 8 fokos tavaszi időben sétálhattak az emberek. (http://tass.ru)

Bővebben...


A Mi szavunk a Tiétek ellen

Rovatunk valamennyi munkatársa nevében Boldog karácsonyt kívánunk minden jelenlegi és jövőbeni olvasónknak. Néhány utolsó – vidám és kevésbé vidám – hírrel kedveskedünk. Boldog ünnepet!

Bővebben...


Szíria: az USA-nak háború kell, nem béke

Trump amerikai elnök döntése alapján az USA 12 ezer Kalasnyikov-gépkarabélyt, 6 ezer gépágyút szállít az általuk támogatott szíriai szervezeteknek. A jelenlegi 25 ezerről 30 ezerre növelik az ellenzéki fegyveresek számát. (http://news.sol.org.tr/)

Bővebben...


Oroszország: az EU nem tudta kiéheztetni

Az EU Oroszországgal szemben lassan négy éve fenntartott gazdasági szankcióinak legnagyobb vesztese maga az Európai Unió. A tagállamok összesített exportkiesése már bőven meghaladja a 150 milliárd dollárt.  Az orosz agrárium szinte hónapról hónapra újabb csúcsokat döntöget. A „keménykedés" ráadásul egy cseppet sem segített a helyzetet kiváltó ukrán konfliktus megoldásában. (https://www.agrarszektor.hu/)

Bővebben...


Venezuela: a legszegényebb gyermek is kapott ajándékot

A venezuelai kormány minden gyermeket megajándékozott karácsonyra. (http://www.avn.info.ve/)

Bővebben...


Oroszország: újjászületett az Alekszandrov Együttes

A 2017 évi tragikus baleset után ujjászervezték az orosz hadsereg világhírű művészegyüttesét, az Alekszandrov Együttest. 2018-at nagyszabású kínai vendégszerepléssel kezdik. (http://en.people.cn/)

Bővebben...


Ha baloldali vagy, válaszd a Munkáspártot!

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) megállapodott arról, hogy a 106 egyéni választókerületben nem indul egymással szemben a 2018-as országgyűlési választásokon 60 körzetben az MSZP jelöltje, 46 körzetben a DK jelöltje indul a választáson. (http://mszp.hu)

Bővebben...


Nem lesz magyar válogatott, csak EU-válogatott?

Egy brit képviselő, Bill Etheridge számolt be a legújabb EU- tervekről, amely állítólag parázs vitákat váltott ki az Európai Parlamentben. Ezek alapján ugyanis közel 20 év múlva a 27 tagállam sportolói nem hazájuk színeiben indulhatnának a játékokon, hanem csak egy uniós válogatott delegáltathatná magát a versenyekre. (https://www.express.co.uk)

Bővebben...


Balkán: mikor robban a puskaporos hordó?

Nem sikerült megoldást találni azokra a problémákra, amelyek miatt kirobbantak a háborúk a délszláv térségben, jelentette ki Ivica Dačić, szerb külügyminiszter. Szerinte a balkáni regionális konfliktusok mindaddig tartanak, amíg a kiváltó okokat nem rendezik. (https://www.vajma.info)

Bővebben...


Kelet-Európa: a NATO készül a háborúra

A brit hadsereg is kiveszi részét a NATO Enhanced Forward Presence (eFP) elnevezésű programjában, amelynek keretében brit, amerikai, kanadai és német katonákat állomásoztatnak Kelet-Európa és a Baltikum több országában. (https://twitter.com)

Bővebben...


​​
Infláció nincs, csak az árak emelkednek

2017-ben a tojás ára 47,8 százalékkal emelkedett, a tejfölé 19.2 százalékkal, a tartós tejé 22.5 százalékkal. (http://privatbankar.hu)

Bővebben...


Hamarosan eldördül a startpisztoly

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnökének tájékoztatása szerint az országgyűlési választás lehetséges időpontjai: április 8., 15., 22., 29., valamint május 6., 13., és 27. Áder János köztársasági elnök 70-90 nappal a szavazás előtt tűzi ki az időpontot, vagyis legkorábban január nyolcadikán van erre lehetősége. (http://magyarhirlap.hu)

Bővebben...


Háború négy éven belül?

John McCain, az USA Szenátus fegyveres erők bizottságának elnöke kijelentette, hogy az USA még négy évig képes fenntartani katonai fölényét a világban. Azaz, ha ezután indít háborút, azt szinte biztosan elveszíti.  (https://svpressa.ru)

Bővebben...


Jönnek a német katonák?

A németországi kormányalakítási tárgyalások egyik lényeges kérdése lett a külföldön állomásozó német katonák ügye. Kell-e Németországnak katonákat küldeni más országokba és hányat? (http://plus.faz.net)

Bővebben...


A német színház is magyar

A német nyelvű kultúra közvetítése mellett a németül nem tudó közönséget is szeretné megnyerni a Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn - DBU) új igazgatója. Lotz Katalin. A színház közönségének egyik fő pillérét a németül tanuló diákok jelentik. A felnőtt közönségből főként a svábság idősebb generációja érdeklődik a színház iránt. Azt is szeretnék elérni, hogy ne csak a német ajkúak járjanak hozzánk, hanem azok is, akik nem beszélnek németül, de szeretik a kultúrát. (www.mti.hu)

Bővebben...


A Jobbik és az MSZP közös jelöltet indít Hódmezővásárhelyen?

Bár a vásárhelyi időközi polgármester-választás kampánya január 6-án indul, a helyi ellenzék még senkit nem nevezett meg jelöltjeként. A Vásárhely24 információi szerint egy potenciális jelölt dr. Márki-Zay Péter közgazdász lehet. A hétgyermekes édesapa nem kívánta értesülésünket sem megerősíteni, sem cáfolni. A Vásárhely24 más forrásból úgy értesült, hogy a helyi MSZP és Jobbik alapszervezet is szívesen látná Márki-Zay-t közös polgármester-jelöltként. Ezt azonban mindkét párt országos vezetésének támogatnia kell. (http://www.vasarhely24.com)

Bővebben...