Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. december 28., csütörtök

22.705 - ​A Szent Korona amerikai történetéhez hozzá tartozik, hogy Carter elnök miért küldte haza a Koronát...


Feladó:
Dr. Balogh Sándor
Dátum: 2017. december 27. 16:46
Tárgy: Korona hazamenetele
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Kedves Jóska,

​​
A Szent Korona amerikai történetéhez hozzá tartozik, hogy Carter elnök miért küldte haza a Koronát az itteni magyarság és amerikai képviselők ellenzése ellenére. Bob Dole Senator bíróság elé is vitte az ügyet, amit mi támogattunk, mivel az ország még szovjet megszállás alatt volt, és az eredeti egyezség úgy szólt, hogy csak a szovjet kivonulása után mehet haza a Korona. Tiltakozásunk hatására Carter feltételeket szabott, pl. hogy a Korona nem mehet ki az országból ha haza kerül. Ez be is lett tartva.

Akkor még nem tudtuk a hazaküldés hátterét. Carter elnök baptista volt, és jó barátja Billy Graham baptista lelkész és híres szónoknak. Billy Graham európai szónoki útra készült, és volt egy magyar baptista lelkész barátja is, Haraszty Sándor, aki aktív volt az AMSZ-ban, az Amerikai Magyar Szövetségben is és én onnan ismertem Harasztyt, aki elmesélte, hogy ő noszogatta Grahamot, hogy menjen Magyarországra is. (http://www.ujkigyos.baptist.hu/index.php?m=1046
A lelkész közvetített a magyar kormány, Graham és Carter elnök közt. A kormány egy feltételhez kötötte Graham beengedését: küldjék vissza a Koronát.

Carter beleegyezett, s a Grahamnak adott vizum volt a Korona ára. Haraszty volt Graham tolmácsa

Magyarországon
. (https://billygraham.org/audio/unforgettable-experience-in-hungary/)

Egy apró de lényeges adalék a Korona történetéhez.

​​
Dr. Balogh Sándor