Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. január 30., kedd

22.798 - Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben: Meg kell óvni Európa jövőjét,...> 2018. JANUÁR 30.

Meg kell óvni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Bécsben.

Orbán Viktor kormányfő a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón kiemelte: van egy keresztény kultúra, az a mód, ahogy élünk, és ezt az életormát szeretnénk megvédeni, ez az identitás fontos, meg kell őrizni a keresztény alapokat.
Együtt Schengenért
Úgy vélte, a schengeni rendszert meg lehet védeni, „ha meg akarjuk védeni". A külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük – jelentette ki, hozzátéve: nem támogatja a belső határellenőrzést, de a külső határok védelmét igen.
A schengeni rendszert fenn kell tartani és erősíteni kell – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Sebastian Kurz osztrák kancellár, Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott keddi, bécsi sajtótájékoztatóján.
A kancellár emlékeztetett arra, hogy a belső határok megszüntetése az Európai Unió működésének lényeges alapja. A schengeni rendszer azonban csak akkor működhet, ha a külső határok rendezettek – tette hozzá Kurz, utalva arra, hogy Ausztria ennek érdekében együttműködik Magyarországgal.
A kvóta nem megoldás
Egy jövőbeli menekültügyi rendszer kidolgozásakor nemcsak a menekültekre vonatkozó szabályozás kérdésével kell foglalkozni, hanem a határok védelmével is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte: osztrák kollégájával egyetértettek abban, hogy a kvóta nem megoldás. Akik törvénytelenül érkeztek Európába, azok nem maradhatnak, „törvénytelenségre jogot nem lehet alapítani".
Nem működik a menekültek európai uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani, hogy „garantálni tudjuk a biztonságot" – jelentette ki Sebastian Kurz. Hangsúlyozta, Ausztria és Magyarország „egy irányba megy" az EU külső határainak védelmében. A néppárti politikus úgy vélekedett, az Európai Unióban nőttek a feszültségek. Ausztria híd szerepet akar betölteni. „Valamennyiünk érdeke, hogy együttműködjünk, Ausztria hozzá tud és hozzá is akar járulni ehhez" – tette hozzá az Európai Uniót megosztó kérdésekre, elsősorban a menekültügyre vonatkozóan. A bevándorlással kapcsolatban hozzáfűzte, új rendszert kell létrehozni, a fogadó országoknak kell eldönteniük, kiket akarnak befogadni. Hangsúlyozta, garantálniuk kell a biztonságot.
Orbán Viktor kitért rá: Közép-Európában „ami állandó, rendkívül értékes". Meg kell becsülni a stabilitást, és hosszú ideig dolgoztak azon, hogy a V4 stabil legyen, ezért nem akarják bővíteni, de szeretnének együttműködni Ausztriával – közölte.
Paks II. nem zavar
A miniszterelnök szerint a Paks II. beruházás nem osztrák–magyar kérdés, ez európai ügy, amelyre európai jogi fórumokon keresik a megoldást. Orbán Viktor a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy a véleménykülönbség a nukleáris energiáról ne ronthassa a kétoldalú kapcsolatokat.
Az ausztriai családtámogatási rendszerről a kormányfő azt mondta: azt kérte osztrák kollégájától, hogy fair eljárásban legyen részük az itt dolgozó magyaroknak. Az Európai Bizottság feladata a szerződések védelme, és ha az uniós testület olyat tapasztal, ami ellentétes az uniós alapszerződéssel, hivatalból fel kell lépnie. Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt „mi tudomásul vesszük" – közölte.